Dimensiunea științifică a artei: Filmul de weekend - "Human Nature" (Natura Umană) - 2019, regia Adam Bolt
05 Noiembrie 2021, 06:57
Filmul "Human Nature" (Natura Umană), realizat în anul 2019, este rezultatul unei colaborări între regizorul Adam Bolt, scenarista Regina Sobel și producătorul Dan Rather. Proiectul a luat naștere ca o serie de inteviuri realizate de către Dan Rather, un jurnalist cunoscut publicului american si care a vrut să investigheze mai pe larg o serie de lucrări știintifice, publicate recent de către un grup de cercetători biochimiști din cadrul Universității Berkeley din Californnia; acestea aveau ca subiect enzimele Cas9, care împreună cu secvențele CRISPR, stau la baza unei tehnologii cunoscute sub numele de CRISPR-Cas9 și au ca funcție schimbarea în mod eficient și specific a genelor din interiorul organismelor.
Filmul încearcă să umanizeze munca intensă de cercetare depusă în ultimii ani de către oamenii de știintă intervievați, printre aceștia aflându-se chiar câștigătoare premiului Nobel pentru chimie din anul 2020, Jennifer Anne Doudna. De asemenea, acest documentar își mai proupune să răspundă și la o serie de întrebări etice legate de aceste cercetări, având în vedere relevanța lor pentru lumea în care trăim și pentru viitorul umanității.
"CRISPR (în engleză clustered regularly interspaced short palindromic repeats, în română grupuri de repetări scurte palindromice interspațiate sistematic) este o familie de secvențe de ADN găsite în genomul organismelor procariote, cum ar fi din bacteriile și archaea.[1] Secvențele conțin fragmente din ADN-ul virusului care a atacat bacteria. Încorporând aceste fragmente „furate” de ADN în propriul ei ADN, bacteria reușește să se apere eficient de noi atacuri ale virusurilor similari. Prin urmare, aceste secvențe joacă un rol cheie în sistemul de apărare antiviral al procariotelor."- sursa Wikipedia.
Foto credit: By Wonder Collaborative - https://simonsfoundation.imgix.net/wp-content/uploads/2019/01/29110630/hn_blogpostthumb.png, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=60201032
Text: Raul Pahonea, regizor
Rubrică realizată de Mihaela Ghiță și Raul Pahonea