Oana Crăciun: „Adolescenții din generația de azi sunt mult mai curioși în ceea ce privește evaluarea sănătății lor”

15 Mai 2025, 17:05
Chiar dacă, spune Oana Crăciun, director de comunicare și vicepreședinte ALIAT pentru Sănătate Mintală la Știința 360, „11% dintre cei pe care i-am testat au avut un scor de peste 20. Asta înseamnă consum extrem de nociv, ceea ce noi, uneori, punem așa semnul egal între acest scor mare și o posibilă dependență de alcool”.
Testarea la care se referă Oana Crăciun s-a făcut la „Cortul de chill”, prima și singura intervenție de tip harm reduction în spații recreaționale din România, program pe care ALIAT pentru Sănătate Mintală îl derulează de 10 ani la Vama Veche, cu ocazia fiecărui 1 Mai. Un cort, fizic, în care specialiștii prezenți acolo fac, printre altele, și o evaluare a consumului de alcool prin așa-numitul Test audit.
„Ceea ce am observat anul acesta, în comparație cu anii anteriori, la generația actuală (media de vârstă a fost undeva între 19 și 24 de ani), este că ei sunt mult mai curioși în ceea ce privește evaluarea sănătății lor. Nouă ne-a plăcut foarte mult deschiderea asta a lor, pentru că, la început, când am venit cu „Cortul de chill” pe plajă la Vama Veche în 2015, de exemplu, reticența era mult mai mare. Oamenii intrau mult mai greu în cort, le era mult mai rușine, probabil, să discute despre consumul de alcool. Generația actuală este deschisă să afle informații despre sănătatea lor. Mulți dintre ei știu deja ce înseamnă un consum periculos și cumva se și auto-evaluau dinainte, că știu că beau prea mult.
Erau deschiși să-și facă acest test și întrebările cele mai multe erau legate de „ok, cum pot eu să fac în viața mea de zi cu zi în așa fel încât să pot să-mi schimb acest pattern de consum? Adică, concret, ce pași aș putea să fac? Sau ce schimbări de comportament aș putea să fac? Sau cum aș putea să privesc situația asta în așa fel încât să pot să fac o schimbare?”
Adică mi s-a părut că erau foarte deschiși la a afla soluții versus generațiile anterioare care cu greu vorbeau, cu greu se deschideau să vorbească despre consumul de alcool. Și într-adevăr, Vama (Veche, n.r) rămâne un loc unde se vede consumul excesiv.
(...) 11% dintre cei pe care i-am testat care au avut un scor de peste 20. Asta înseamnă consum extrem de nociv, ceea ce noi, uneori, punem așa semnul egal între acest scor mare și o posibilă dependență de alcool.
Pe plaja de vârstă 19-24 de ani. (...)
Dar este un procent pe care l-am mai întâlnit în Vamă. Asta spun. Vama este un loc unde observăm depășirea unui procent, cumva peste media de 8%.
(...) Testul audit cu cele 10 întrebări evaluează pattern-ul de consum în ultimul an, nu doar în astfel de situații în care poate există binge drinking, cum îl numim, adică acel consum excesiv. Este o evaluare care îți vede consumul tău din ultimul an, plecând de la câte băuturi bei într-o zi obișnuită, cât de des se întâmplă să bei o băutură conținând alcool, deci cantitatea într-o situație obișnuită, apoi trecem la varianta aceasta de câte ori se întâmplă să bei șase băuturi sau mai multe la o singură ocazie într-o situație de genul acesta, deci într-un context de heavy partying.
Și apoi testul evaluează inclusiv efectele consumului tău de alcool, adică dacă ai avut mahmureală a doua zi, dacă n-ai reușit să ajungi unde trebuia pentru că ai băut cu o seară înainte, dacă ai avut blackout, dacă nu-ți aduci aminte ce s-a întâmplat, dacă cineva ți-a spus că ar trebui să reduci consumul de alcool sau dacă au avut loc acte de violență, de rănire sau auto-rănire.
De fapt, face o evaluare pe pattern-ul de consum din ultimul an. Nu putem vorbi neapărat de ”momentul Vama Veche”, adică doar cei care consumă atunci. Cei care vin în Vama Veche de 1 mai, și de obicei sunt persoane care vin acolo tocmai ca să se distreze și să asocieze asta cu un consum excesiv, sunt și persoane care, per total, au un consum mai periculos, să spun așa, pentru sănătate, că am regăsit acolo, la publicul acesta din Vamă care vine de 1 mai, am regăsit mai multe persoane care au avut scoruri mari”.