#raportuldegarda.ro - ”Vitamina D nu protejează împotriva apariției cancerului pulmonar”
08 Mai 2018, 13:50
La #raportuldegarda de astăzi aflăm, în direct de la dl.dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, InoMed, că ”Vitamina D nu protejează împotriva apariției cancerului pulmonar”, după cum arată un studiu recent publicat în Annals of Oncology, studiu care a ”inclus 20 de studii de cohortă, dintre care au fost selectați 5.313 de pacienți cu cancer pulmonar. Aceștia au fost comparați cu un număr egal de persoane fără cancer, cu același nivel de consum de tutun (nefumători, foști fumători sau fumători actuali).” (www.raportuldegarda.ro)
”334 milioane de oameni suferă de astm la nivel global iar în Europa statisticile arată că există 30 de milioane de bolnavi. Până în 2020 se estimează că în întreaga lume 400 de milioane de oameni vor fi diagnosticați cu această boală.
Peste 40% dintre persoanele cu astm sever nu au boala sub control, în ciuda tratamentelor disponibile”
Imunoterapia cu două dintre substanțele aprobate (și care se folosesc în present) s-a dovedit a fi ”mai eficientă decât chimioterapia contra cancerului pulmonar cu o încărcătură ridicată de mutații” . Sunt rezultate care au fost prezentate recent la Congresul Asociației Americane pentru Cercetare în Oncologie care a avut loc recent in Statele Unite
” Cum se obține un vaccin: drumul din laborator către cabinetele medicilor.
Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), între 2-3 milioane de vieți sunt salvate anual datorită vaccinării. În perioada 2000-2016, vaccinarea antirujeolică și antirubeolică au dus la o scădere cu 84% a cazurilor de deces cauzate de rujeolă și cu 97% a cazurilor de deces cauzate de rubeolă.
(…) Cu toate acestea, acoperirea vaccinală în România variază între 67-92% pentru diferitele tipuri de antigene din programul național. OMS recomandă ca 95% din populație să fie vaccinată pentru a preveni epidemii și pentru a elimina bolile precum poliomielita și rujeola. (…)Înainte ca un vaccin să fie aprobat și introdus pe piață, acesta trece printr-un proces riguros de cercetare și testare. În medie, perioade necesară dezvoltării unui vaccin este de 12-15 ani.”
Despre toate acestea - în direct la emisiunea Știința în cuvinte potrivite, 13.20 - 14.30.