Ascultă Radio România Cultural Live

JTI și FITS, la 30 de ani: "Teatrul - cea mai puternică formă de viață"

JTI, partener special al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), susține, ca în fiecare an, o serie de evenimente inovative sau în premieră, legate în primul rând de dans.

JTI și FITS, la 30 de ani: "Teatrul - cea mai puternică formă de viață"

22 Iunie 2023, 13:47

Gigi Căciuleanu, profesor, coregraf și dansator va prezenta în premieră pe 23 iunie, la Centrul Cultural „Ion Besoiu”, JOC’N JOC & ALTITZA, în interpretarea Maestrului Căciuleanu și a Baletului Operei Naționale, pe un montaj muzical semnat de compozitorul Dan Dediu.

„ALTIȚA desemnează „poziția superioară a mânecii, când este brodată”, “altitia” (din latinescul altus-a-um, „înalt”, cu superlativul “altissima”). ALTIȚA a apărut pentru a permite mișcarea liberă a brațului. Deci și a trupului. Plecând de la aceste două idei, libertatea de mișcare și geometria, am imaginat pe muzica lui Dan Dediu o coregrafie în care trupurile (femei, bărbați, cupluri, grupuri) reprezentând deja în sine o geometrie complexă, evoluează într-o lume de structuri, forme și/sau simboluri, ale unui spațiu scenografic imaginat de Viorica Petrovici și inspirat de formele proprii acestei specificități a iiei românești: ALTIȚA. Și tocmai pentru a păstra specificitatea românească dând în același timp nevorbitorilor de limbă română modalitatea de pronunție, am intitulat spectacolul: ALTITZA.”, explică Gigi Căciuleanu.

O altă premieră semnată Gigi Căciuleanu va fi Wolfgang, o instalație-performance filmată în VR și produsă de Fundația Art Production cu sprijinul JTI, care va putea fi vizionată pe întreaga durată a Festivalului (23 iunie- 2 iulie), la sala Habitus. Iată ce spune Maestrul Gigi Căciuleanu despre demersul său:

„Patru personaje evoluează într-un spațiu mozartian atemporal, și anume Wolfgang- visătorul trăind printre năluciri și teatrale fantome..., ColombinO & ArlecchinA - o parafrază a celebrului cuplu din Commedia dell'Arte care se nutrește de certuri și împăcări amoroase...,Regina Nopții - eterna divă mozartiană...Cine visează pe cine ? Toate permutările sunt nu numai posibile dar și dorite... Fără cuvinte...Numai muzica vorbește ca să înșire fiecăruia a sa poveste...”.

Post producția în VR este realizată de Les Ateliers NOMAD. Interpretează Lelia Marcu-Vladu, Lari Giorgescu, Ana Iacob, Bogdan Iacob.

Seria proiectelor lui Gigi Căciuleanu la FITS continuă pe 25 iunie, la Sala Thalia, unde va avea loc spectacolul Text Shop, de la ora 17:00.

Tot cu sprijinul JTI, pe strada Cetății din Sibiu se va materializa Proiectul Moștenirea, al actorului, regizorului și profesorului Mihai Mâlaimare, un veritabil Festival al Statuilor Vivante, realizat în parteneriat cu facultăți de teatru din România și Moldova. Proiectul cuprinde și o expoziție de fotografii, la Sala Thalia, un film și un album.

„Va ramâne ceva dupa terminarea acestui proiect? O experiență teatrală interesantă, o carte, un film, mii de fotografii, sunt, cu siguranță, lucruri care se constituie într-un fel de patrimoniu al acestuia, o urmă vizibilă ­și cuantificabilă. (…) Sper din toată inima că toate clipele, orele, zilele petrecute de noi în acest maraton teatral nu vor rămâne fără urmări. Am propus ceea ce ­știu eu cel mai bine să fac, teatru condensat, gest pătruns de trăire, emoție declan­șatoare de emoție. Statuia vivantă, mai mult decât orice altă formă de teatru, este capabilă să stârnească instantaneu ­și oriunde catharsisul. Dacă ar fi numai acest lucru ș­i proiectul Moștenirea ­și-a atins scopul! (…) Teatrul este cea mai puternică formă de viață, mai puternică, uneori, decât viața însăș­i!” - scrie Mihai Mălaimare în volumul Moștenirea, care va fi lansat la FITS.

De asemenea, cu sprijinul JTI, Rodica Mandache şi tânărul actor Eduard Păuna ajung cu spectacolul Aplauze pentru poet…pe scena Sălii Thalia, pe 28 iunie, de la ora 19:00. Cei doi artiști vor recita din şi despre Eminescu, în ambianța muzicală inedită creată de Cătălin Răducanu la pian și țambal de concert.

”Spectacolul acesta este ca un dar pentru mine. Am avut premiera în ianuarie, la Universitatea de Muzică din București, fiind dedicată atunci Zilei Culturii Naționale. Am rămas multă vreme cu energia pe care mi-au dat-o cei aflați în sală. A fost o sală plină și m-am hrănit pur și simplu cu emoțiile spectatorilor. Acum, spectacolul este deja așezat, am repetat îndelung cu Eduard, sper să se instituie această emoție puternică și la Sibiu, în preajma zilei marii treceri a lui Eminescu”, a spus actrița Rodica Mandache.

Aplauze pentru poet este un proiect pentru promovarea poeziei românești, în țară și peste hotare, conceput inițial online, care s-a dezvoltat ulterior în reprezentații pe scene prestigioase precum Teatrul Național București sau Teatrul Stela Popescu.

„Cu JTI avem un parteneriat pe picior de egalitate. Este acel tip de parteneriat care aduce o dimensiune esențială, care produce de la spectacole bune la ceea ce înseamnă miracol, cu adevărat „Wonder”, tema pe care Festivalul a îmbrățișat-o anul acesta la aniversarea de 30 de ani. Probabil că este vârsta cea mai puternică a ființei umane, dar și a oricărei construcții care a întâmpinat dificultăți, a gândit cum să se dezvolte și la 30 de ani are plinătatea și forța, dar și viziunea de a se arunca în proiecte uneori de un curaj extrem, dar care produc cu adevărat acel salt calitativ extraordinar. Vorbim de Festival, dar și de, probabil, cea mai fierbinte legătură pe care a dezvoltat-o de-a lungul timpului cu o structură privată, care ajută Festivalul și care în același timp se implică vizionar și la modul major în ceea ce înseamnă dezvoltarea frumosului în lume. Mă refer la JTI care aniversează 30 de ani ca și Festivalul. Vreau să ne dorim din toată inima, la mulți ani nouă, tuturor, celor care diriguim ce înseamnă dezvoltarea binelui, frumosului, pentru oameni. JTI este un partener strategic de mulți ani. Am făcut atât de multe lucruri împreună, s-au născut proiecte atât de importante, încât în clipa în care spui JTI spui în primul rând calitate, zona dansului, zona proiectelor unice. Împreună am făcut de la filme în Virtual Reality la proiectul „statuilor vivante”, Moștenirea. Tot ceea ce înseamnă Întâlniri cu totul și cu totul importante. Haideți să ne adunăm vocile, simțirea, gândul bun împreună și să spunem tuturor prietenilor din JTI, dar și tuturor celor care sunt împreună cu noi, din toată inima, la mulți ani, să fim sănătoși și să putem să facem miracole în continuare.”, a declarat Constantin Chiriac, Președintele FITS.

„Poate nu e chiar o întâmplare că Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și JTI România aniversează 30 de ani de existență. Iar dacă da, este o întâmplare fericită, una dintre acele Întâlniri memorabile în spirit, cu oameni, cu locuri, cu arte. Din cei 30 de ani, 15 i-am parcurs împreună, într-un parteneriat special, care ne face cinste. În fiecare an, timp de zece zile, capitala culturală a României devine o imensă scenă internațională pentru teatru, dans, muzică, circ, spectacole de stradă, carte, expoziții, conferințe, care adună laolaltă oameni și lumi întregi. Festivalul impresionează, tulbură, schimbă în bine, crește de la an la an. La Sibiu se nasc idei, se concep proiecte, se gândesc evenimente, se fac și desfac spectacole, se creează punți, iar orașul se transformă într-un ținut magic și captivant, de care, ca spectator, nu te mai poți desprinde și de unde nu poți lipsi. Ba, și mai mult, te transformi în actor, parte a Festivalul care celebrează viața, bucuria de a trăi, prietenia și încrederea. La mulți ani, FITS! La mulți ani, JTI! Le urez prietenilor Festivalului să se bucure de frumos decenii întregi de acum înainte! Îi doresc prietenului Constantin Chiriac să nu renunțe, să nu se oprească, să nu obosească în anii care vor veni. Felicitări, Constantin și tuturor celor care, alături de tine, înfăptuiesc minunea, iar și iar!”, a adăugat Gilda Lazăr, Director JTI.

Primăvara începe cu cinci spectacole – mărțișor și experiență de la Vanner Collective
Teatru și film 27 Februarie 2024, 08:22

Primăvara începe cu cinci spectacole – mărțișor și experiență de la Vanner Collective

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe...

Primăvara începe cu cinci spectacole – mărțișor și experiență de la Vanner Collective
În perioada 26 februarie – 1 martie, emisiunea „Vorba de cultură” îl are ca invitat pe actorul Teatrului „Nottara”, ION HAIDUC
Teatru și film 26 Februarie 2024, 09:59

În perioada 26 februarie – 1 martie, emisiunea „Vorba de cultură” îl are ca invitat pe actorul Teatrului „Nottara”, ION HAIDUC

A absolvit în 1969 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucureşti, clasa prof. George Dem. Loghin. După...

În perioada 26 februarie – 1 martie, emisiunea „Vorba de cultură” îl are ca invitat pe actorul Teatrului „Nottara”, ION HAIDUC
„Mamma Mia!” se joacă weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului. Un celebru actor de musical din Marea Britanie, în distribuția show-ului
Teatru și film 26 Februarie 2024, 09:55

„Mamma Mia!” se joacă weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului. Un celebru actor de musical din Marea Britanie, în distribuția show-ului

București, 26 februarie 2024.  “Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul...

„Mamma Mia!” se joacă weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului. Un celebru actor de musical din Marea Britanie, în distribuția show-ului
Festivalul Internațional Film O'Clock aduce în prim plan o selecție îndrăzneață de filme contemporane și clasice pentru cea de-a patra ediție
Teatru și film 26 Februarie 2024, 05:17

Festivalul Internațional Film O'Clock aduce în prim plan o selecție îndrăzneață de filme contemporane și clasice pentru cea de-a patra ediție

Film O'Clock  promite și în 2024 o nouă experiență cinematografică memorabilă, oferind publicului...

Festivalul Internațional Film O'Clock aduce în prim plan o selecție îndrăzneață de filme contemporane și clasice pentru cea de-a patra ediție
Primăvară de basm la TIC: „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“ revine cu ediția a doua
Teatru și film 24 Februarie 2024, 23:23

Primăvară de basm la TIC: „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“ revine cu ediția a doua

Evenimentul dedicat celui mai iubit dintre povestitorii noștri continuă cu o nouă ediție la Teatrul Ion Creangă. Inițiat anul...

Primăvară de basm la TIC: „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“ revine cu ediția a doua
VIAȚADINCOLODECĂRBUNE.RO,  primul documentar interactiv online despre tranziția justă a județului Gorj
Teatru și film 24 Februarie 2024, 10:12

VIAȚADINCOLODECĂRBUNE.RO, primul documentar interactiv online despre tranziția justă a județului Gorj

Asociațiile Bankwatch România și 2Celsius lansează primul documentar interactiv despre tranziția principalei regiuni...

VIAȚADINCOLODECĂRBUNE.RO, primul documentar interactiv online despre tranziția justă a județului Gorj
Tragica și pasionala poveste de dragoste din opera Carmen de Bizet, la Opera Națională București, de Mărțișor
Teatru și film 24 Februarie 2024, 06:30

Tragica și pasionala poveste de dragoste din opera Carmen de Bizet, la Opera Națională București, de Mărțișor

Vineri (1 martie) și duminică (3 martie), ora 18:30, Opera Națională București vă invită la spectacolul Carmen de Georges...

Tragica și pasionala poveste de dragoste din opera Carmen de Bizet, la Opera Națională București, de Mărțișor
Callas – Oana Pellea, o producție originală, la intersecția dintre teatru și operă, pe scena Operei Naționale București
Teatru și film 24 Februarie 2024, 06:30

Callas – Oana Pellea, o producție originală, la intersecția dintre teatru și operă, pe scena Operei Naționale București

Opera Națională București prezintă , pe 24 și 25 februarie, de la ora 18:30, premiera  Callas – Oana Pellea...

Callas – Oana Pellea, o producție originală, la intersecția dintre teatru și operă, pe scena Operei Naționale București
Ascultă live

Ascultă live

14:00 - 15:00
Ştiinţa 360
Ascultă live Radio România Cultural
14:05 - 15:00
REPORTERII ACTUALITATII
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
14:30 - 15:00
TEATRU SCURT
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
11:03 - 15:00
Pulsul zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru