Ascultă Radio România Cultural Live

luna.doc8 Show Me Emotion: festivalul de film pe tema educației și sănătății emoționale a adolescenților

04 Noiembrie 2021, 09:35

Între 8 și 28 noiembrie, Asociația Bloc Zero invită profesorii de liceu din toată țara pe platforma Kinoteca să vizioneze gratuit, alături de elevii lor, o selecție de 12 filme din cinci țări, care analizează, din diferite unghiuri emoțiile adolescenților. 

Ce filme pot fi văzute la luna.doc#8 pe http://kinoteca.bloczero.ro/lunadoc/

Până reîncepe școala profesorii pot parcurge cele 12 filme (scurtmetraje de animație, documentare, dar și scurtmetraje de ficțiune) propuse pentru luna.doc #8, Show Me Emotion. În funcție de subiectul filmelor, acestea se pretează orelor de dirigenție, psihologie, sociologie, limba engleză, limba franceză, educație plastică, consiliere și orientare, educație civică și educație pentru drepturile omului.

Cinci dintre ele sunt animațiile din seria „Neticheta” și vorbesc despre regulile nescrise ale rețelelor de socializare abordând subiecte precum prietenia, iubirea, conturile care incită la ură, fraternitatea și faima. Documentarul “Ascultă” analizează schimbările copleșitoare prin care trec copiii în timpul pubertății și nevoia tinerilor de a comunica, mai ales atunci când nu se simt înțeleși de părinți sau prieteni. Animația “O tragedie cu final fericit” explorează senzația de a fi diferit, dar și drumul spre a-ți găsi liniștea și a te accepta așa cum ești, în timp ce scurtmetrajul “Mâncărimea” se concentrează pe sentimentele de anxietate și vulnerabilitate, dar și asupra felului în care și prietenia poate deveni un colac de salvare pentru singurătate. Documentarul “La masă nu se plânge” pune degetul pe lucrurile nespuse dintr-o familie și aduce în lumină ideea de traumă transgenerațională, iar “Oaia neagră” abordează subiectul bullying-ului pe baza discriminării rasiale. Animația  “Imperfect” pune accentul pe acceptarea de sine și  “Rocknrollers” arată puterea muzicii în terapia pentru depresie.

Filmele  incluse în programul  Show Me Emotion sunt disponibile gratuit pentru profesori

În perioada 8 - 28 noiembrie, filmele vor fi disponibile gratuit, pe platforma http://kinoteca.bloczero.ro/lunadoc/, în baza unui cont de profesor. Filmele propuse spre vizionare vor putea fi proiectate atât fizic, în spațiul școlii, cât și în cadrul cursurilor online, în funcție de varianta aleasă de fiecare profesor, dar și de restricțiile asociate pandemiei aflate în vigoare în diferite zone ale țării. Pentru a ușura organizarea proiecțiilor în regim online, platforma permite profesorilor să distribuie elevilor un link de vizionare securizat, accesibil timp de 24 de h, fără necesitatea creării unui cont suplimentar de către aceștia.

Broșura dedicată profesorilor, cercetarea sociologică și podcast-ul realizat de generația Z

Proiectul include și o broșură pentru profesori despre principalele probleme ale tinerilor și modalitățile prin care aceștia pot fi sprijiniți și ajutați https://tinyurl.com/BrosuraProfesori, o cercetare sociologică asupra stărilor emoționale ale adolescenților în timpul pandemiei https://tinyurl.com/RaportDeCercetareShowMeEmotion și un podcast cu trei episoade pe tema relațiilor cu sinele, cele amoroase și cele din cercul de prieteni, realizat de opt tineri din generația Z https://tinyurl.com/3y5ejme3.

Descrierile filmelor selecționate în cadrul luna.doc#8:

 • Oaia neagră (r. Ed Perkins, 2018, Marea Britanie, 26'42"

Documentarul spune povestea lui Cornelius Walker, un adolescent de culoare care se mută din Londra în urma unei crime violente cu motivație rasială a cărei victimă a fost un adolescent care locuia în același cartier. După mutare, Cornelius se regăsește în mijlocul unei comunități dominate de rasism. Singura soluție pentru a supraviețui este să încerce să se integreze, chiar și cu prețul pierderii propriei identități.

 • La masă nu se plânge (r. Carol Nguyen, 2019, Canada, 15'41”)

În acest documentar emoționant despre lucrurile rămase nespuse, regizoarea Carol Nguyen își intervievează propria familie pentru a crea un portret minuțios și stratificat al traumei intergeneraționale, al doliului și al secretelor.

 • Mâncărimea (r. Dianne Bellino, Adam Davies, 2016, SUA, 15'06")

În această animație fermecătoare, o lupoaică care trăiește singură într-o pădure întunecoasă decide să meargă la petrecerea unor iepuri excentrici, care ascultă muzică, dansează și se distrează. O senzație bizară de mâncărime  o face însă pe lupoaică să nu se simtă confortabil acolo și să nu rezoneze la distracția lor. O poveste despre anxietate și frică, dar și despre importanța salvatoarea a unei prietenii frumoase și, în egală măsură, fragile.

 • Ascultă (r. Astrid Bussink, 2017, Olanda, 15'08")

Uneori, e tare copleșitor să crești mare. Și nu mereu îți e ușor să vorbești cu părinții sau cu prietenii, sau poate că nu ai cu cine. În Olanda, „Telefonul Copilului” încearcă să suplinească această lipsă și să fie prezent, dispus mereu să asculte. Filmul prezintă o mostră din conversațiile între copii și operatorii de la „Telefonul Copilului”: o fată vorbește despre faptul că este singură aproape toată săptămâna, o alta este tristă deoarece părinții ei divorțează, un băiat de la azilul de refugiați este îngrijorat în legătură cu viitorul său, în timp ce alt băiat își descoperă identitatea sexuală și se reconciliază cu ideea că aceste  sentimente nu sunt pasagere.

 • O tragedie cu final fericit (r. Regina Pessoa, 2018, SUA, Franța, 07'43")

O fetiță diferită de ceilalți își găsește liniștea în momentul în care se acceptă pe sine așa cum este. Acest film animat are farmecul unei fabule atemporale, a cărei subiect este diferența și afirmarea sinelui. Prin intermediul imaginilor, care evocă rugozitatea gravurii pe lemn, regizoarea a creat o lume a contrastelor întărită de o coloană sonoră ritmată.

 • Neticheta - 1. Prietenia  (r. Mea Dols de Jong, 2017, Olanda, 05'29")
 • Neticheta - 2. Iubirea (r. Mea Dols de Jong, 2017, Olanda, 05'28")
 • Neticheta - 3. Hate-accounts (r. Mea Dols de Jong, 2017, Olanda, 06'10")
 • Neticheta - 4. Frați, luptători și eroi  (r. Mea Dols de Jong, 2017, Olanda, 05'09")
 • Neticheta - 5. Insta-faimos  (r. Mea Dols de Jong, 2017, Olanda, 05'30")

Să lași un comentariu, să dai tag sau să postezi pe internet nu sunt lucruri pe care le faci așa, la nimereală. Există reguli nescrise ale rețelelor de socializare pentru toate acestea. În această serie de 5 episoade, regizoarea Mea Dols de Jong încearcă să găsească adevăratul sens al like-urilor și al comentariilor. Internetul este un întreg univers unde un tag poate distruge o prietenie sau, dimpotrivă, un emoji potrivit poate duce la înfiriparea unei iubiri.

Ep. 1 - Prietenia (între fete)

Episodul 2. — Iubirea

Episodul 3. — Hate-accounts/ Conturi care incită la ură

Episodul 4. — Frăție

Episodul 5. — Insta-faimos

 • Rocknrollers (Daan Bol,  2017, Olanda, 24'21")

Sia (15), Bas (14) și Vince (13) sunt trei prieteni foarte buni care cântă de ani de zile în trupa de rock psihedelic Morgana’s Illusion (Fata Morgana). Când Sia intră în depresie, viitorul trupei este în joc. „Rocknrollers” este un documentar rock despre prietenie, maturizare și puterea muzicii.

 • Imperfect (Andrea Dorfamn,  2010, Canada, 12'32")

„Imperfect” este un film de animație de scurt metraj, bazat pe o poveste adevărată, despre acceptarea de sine. Animația „Imperfect” nu este numai despre faptul dacă fata rămâne până la urmă cu băiatul, ci mai degrabă dacă fata se acceptă pe sine, cu toate imperfecțiunile.

***

Proiectul Show Me Emotion - Educație emoțională prin film documentar luna.doc #8 este organizat de: Asociația Bloc Zero

Co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Forum Apulum, Happy Minds

Parteneri media: Scena 9, Gen, revistă, Radio România Cultural, Pagina de Psihologie, Iqads, StiriONG, Cinefilia.

***

Site

Facebook

Instagram 

Spotify

Apple Podcast 

Soundcloud

Premiera spectacolului „Secretul familiei Posket”
Teatru și film 26 Septembrie 2023, 13:11

Premiera spectacolului „Secretul familiei Posket”

Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti anunţă premiera spectacolului „ Secretul familiei...

Premiera spectacolului „Secretul familiei Posket”
Proiectul „Focus pe Griviței”
Teatru și film 26 Septembrie 2023, 10:26

Proiectul „Focus pe Griviței”

15 elevi de la Școala Gimnazială Nr. 15 din cartierul Grivița, Brașov se vor transforma în regizori de filme documentare prin...

Proiectul „Focus pe Griviței”
De azi până duminică, Bucureștiul devine o destinație pentru iubitorii filmului experimental
Teatru și film 26 Septembrie 2023, 10:12

De azi până duminică, Bucureștiul devine o destinație pentru iubitorii filmului experimental

Filmul experimental are o soartă nu tocmai fericită: greu de obţinut finanţări, greu de distribuit, dacă nu imposibil. Cu...

De azi până duminică, Bucureștiul devine o destinație pentru iubitorii filmului experimental
TOMODACHI pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, 28 septembrie 2023
Teatru și film 26 Septembrie 2023, 09:43

TOMODACHI pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, 28 septembrie 2023

Joi, 28 septembrie 2023 , la ora 18:00, pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini” se va juca TOMODACHI , un...

TOMODACHI pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, 28 septembrie 2023
Spectacolul „Sakura Sandwich” - Premiera noii stagiuni la Teatrul „Andrei Mureșanu”
Teatru și film 25 Septembrie 2023, 14:30

Spectacolul „Sakura Sandwich” - Premiera noii stagiuni la Teatrul „Andrei Mureșanu”

Teatrul „Andrei Mureșanu” aduce în atenția publicului premiera spectacolului „Sakura Sandwich”,...

Spectacolul „Sakura Sandwich” - Premiera noii stagiuni la Teatrul „Andrei Mureșanu”
Bucharest International Film Festival își prezintă filmele câștigătoare
Teatru și film 25 Septembrie 2023, 14:08

Bucharest International Film Festival își prezintă filmele câștigătoare

Premiile au fost acordate în prezența Alteței Sale Regale, Principele Radu al României.

Bucharest International Film Festival își prezintă filmele câștigătoare
Originalitatea tinerilor creatori independenți, premiată la ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe
Teatru și film 25 Septembrie 2023, 12:09

Originalitatea tinerilor creatori independenți, premiată la ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe

Ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent s-a încheiat ieri, 24 septembrie,...

Originalitatea tinerilor creatori independenți, premiată la ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe
Revizorul de Gogol - în versiunea Teatrului Satiricus din Chişinău - se joacă pe 30 septembrie la Bucureşti
Teatru și film 25 Septembrie 2023, 09:35

Revizorul de Gogol - în versiunea Teatrului Satiricus din Chişinău - se joacă pe 30 septembrie la Bucureşti

Sâmbătă, 30 septembrie , ora 19:00, Revizorul  de Gogol, în regia artistică şi scenografia lui A lexandru...

Revizorul de Gogol - în versiunea Teatrului Satiricus din Chişinău - se joacă pe 30 septembrie la Bucureşti
Ascultă live

Ascultă live

22:00 - 23:25
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
22:10 - 23:00
AGENDA GLOBALĂ
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
22:00 - 23:00
Folcloria
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru