Ascultă Radio România Cultural Live

Regizorul Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste, împlineşte 85 de ani

19 Mai 2020, 10:17

Filmele
Liceenii (1986) şi Declaraţie de dragoste (1985) în regia
lui Nicolae Corjos au marcat mijlocul anilor 80 prin recorduri de popularitate,
aducând culoare şi entuziasm într-o perioadă în care cenuşiul marca viaţa de zi
cu zi.

Cei
care, liceeni, studenţi sau proaspăt absolvenţi fiind, au fost aduşi în lumina
reflectoarelor la mijlocul anilor 80 de regizorul Nicolae Corjos – respectiv
Oana Sârbu, Teodora Mareş, Ştefan Bănică, Mihai Constantin, Tudor Petruţ,
Adrian Păduraru – îi transmit acestuia recunoştinţa şi urările lor de bine la
aniversarea a 85 de ani.

https://youtu.be/oK7gRmeGndo

Nicolae
Corjos s-a născut la Hotin, pe 22 mai 1935 şi a absolvit Institutul de Artă
Teatrală şi Cinematografică în 1956. De-a lungul bogatei sale activităţi
artistice, polarizate de lumea filmului, a înfiinţat studioul de cinematografie
al Conservatorului în anul 1966, activând ca profesor de artă cinematografică
până în 1972. Timp de peste un deceniu, începând din 1981, a fost regizor de film
documentar la Studioul „Alexandru Sahia”, perioadă în care a realizat 50 de
filme documentare, printre care Mănăstirea
Văcărești
(1989), Sergiu Celibidache
(1991), Concursul Internațional „George
Enescu”
(1992) etc. şi a fost membru al Consiliului Național al
Audiovizualului între 1995 şi 2001. Nicolae Corjos a devenit doctor în muzică
în 2000 cu teza „Arta muzicii – componentă şi aureolă a audiovizualului” şi a
fost profesor universitar la Universitatea „Hyperion” din 1990 până în 2009.

Nicolae
Corjos este membru al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).

Activitatea
în cinematografie a început-o ca regizor secund al filmelor Dacii (1967), Ciprian Porumbescu (1973),
Nemuritorii (1974), Toate pînzele sus (serial
TV, 1977), Contele Ory (1978, în
colaborare cu Jacques Trehouta).

Filmografia
lui Nicolae Corjos cuprinde lung metrajele Ora zero (1979),
Alo, aterizează străbunica!... (1981),
Pădurea nebună (1982),
Declarație de dragoste (1985),
Liceenii (1986),
Extemporal la dirigenție (1988),
Un studio în
căutarea unei vedete
(1988), Liceenii Rock'n'Roll (1991).

Filmele
Declarație de dragoste şi
Liceenii au
devenit un fenomen cinematografic al anilor 80 şi s-au bucurat de o
popularitate extraordinară în deceniile ce au urmat. Televiziunile din România au
difuzat aceste filme de zeci de ori, generaţii de cinefili revăzându-le cu
plăcere în perioade succesive, ca pe un document artistic al emoţiilor şi
relaţiilor sociale specifice vârstei adolescenţei, aşa cum arătau ele în anii
80, în România, şi aşa cum au rămas şi vor rămâne ele în profunzime în
continuare, indiferent de probele la care sunt ele supuse de istoria recentă.

Cea de-a 7-a ediție Hoinar Festival aduce la București 4 spectacole-incursiune susținute de 15 artiști de talie internațională
Teatru și film 18 Aprilie 2024, 13:24

Cea de-a 7-a ediție Hoinar Festival aduce la București 4 spectacole-incursiune susținute de 15 artiști de talie internațională

Ediția cu numărul 7 a Hoinar Festival are ca temă centrală conceptul de Carnaval și va avea loc în perioada 10 - 14 mai...

Cea de-a 7-a ediție Hoinar Festival aduce la București 4 spectacole-incursiune susținute de 15 artiști de talie internațională
Abonamente early-bird la Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition din 12 aprilie
Teatru și film 18 Aprilie 2024, 11:04

Abonamente early-bird la Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition din 12 aprilie

Opera Națională București anunță lansarea campaniei de vânzare a abonamentelor pentru Bucharest Opera Festival, ediția...

Abonamente early-bird la Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition din 12 aprilie
„IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi” - o adaptare la prezent a dramaturgiei clasice, în premieră la Teatrul Metropolis
Teatru și film 17 Aprilie 2024, 18:25

„IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi” - o adaptare la prezent a dramaturgiei clasice, în premieră la Teatrul Metropolis

Vineri, 26 aprilie 2024 , începând cu ora 19:30 , la Sala Mică a Teatrului Metropolis , are loc premiera oficială...

„IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi” - o adaptare la prezent a dramaturgiei clasice, în premieră la Teatrul Metropolis
Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani la premiera documentarului NASTY
Teatru și film 17 Aprilie 2024, 17:10

Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani la premiera documentarului NASTY

Premiera documentarului NASTY , despre viața și cariera lui Ilie Năstase , a adus împreună unii dintre cei mai...

Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani la premiera documentarului NASTY
Conferințele Operei, Bal Mascat, Callas-Pellea și Coppelia în aprilie pe scena ONB
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:28

Conferințele Operei, Bal Mascat, Callas-Pellea și Coppelia în aprilie pe scena ONB

Marți, 16 aprilie, de la ora 18:30 , invitatul special al Operei Naționale București, în cadrul ciclului de conferințe...

Conferințele Operei, Bal Mascat, Callas-Pellea și Coppelia în aprilie pe scena ONB
Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:25

Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României

Anul filmelor de artă de la Muzeul Național de Artă al României a debutat în luna martie cu proiecția Tițian....

Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României
„Regele nu moare”, un album foto dedicat cuplului de actori Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:15

„Regele nu moare”, un album foto dedicat cuplului de actori Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț

Albumul foto „Regele nu moare” , dedicat actorilor Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț , va fi lansat oficial...

„Regele nu moare”, un album foto dedicat cuplului de actori Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț
"REVIZORUL", în premieră la TEATRUL MIC
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:12

"REVIZORUL", în premieră la TEATRUL MIC

Teatrul Mic  anunță  premiera oficială a spectacolului „REVIZORUL”  de  Nikolai Gogol , regia...

"REVIZORUL", în premieră la TEATRUL MIC
Ascultă live

Ascultă live

17:00 - 18:00
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
CA PE ROATE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
16:00 - 18:00
APLAUZE PENTRU FOLCLOR
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
17:00 - 19:00
Auto Radio
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru