Ascultă Radio România Cultural Live

Weekend cultural - Recomandări pentru 20-22 septembrie

Weekend cultural - Recomandări pentru 20-22 septembrie

20 Septembrie 2024, 11:00

Avem o toamnă bogată în evenimente culturale. În cazul în care nu aveți planuri pentru acest weekend, iată ce vă propunem :

Piața George Enescu găzduiește în acest weekend reprezentații live susținute de artiști naționali și internaționali, orchestre simfonice de prestigiu, concerte interactive și ateliere muzicale pentru copii și părinți, proiecții de filme. Concertele Bucharest Music Film Festival sunt programate la ora 20:00, cu excepția programelor dedicate copiilor din zilele de weekend, care încep la ora 10:00. Accesul la toate evenimentele din cadrul Bucharest Music Film Festival este gratuit.

DJ Mahmut Orhan mixează sâmbătă, de la ora 20:00, electrizând Piața Constituției înaintea desfășurării celui mai mare concurs internațional de 3D video mapping din lume. Prezent la festivaluri de top precum Tomorrowland sau Burning Man, Mahmut Orhan a împărțit scena, de-a lungul carierei, cu legende ale industriei precum Black Coffee, Adam Port, Dixon și mulți alții. Cu hituri precum „Feel”, „Six Days” și legendarul său „Game of Thrones Remix”, el a cucerit publicul pe toate continentele.

Tot în Piața Constituției, duminică, de la ora 20:30, bucureștenii și turiștii sunt invitați să sărbătorească orașul cu una dintre cele mai iubite trupe românești, Subcarpați. Weekend-ul festiv se continuă cu un concert de #undergroundfolclor în Piața Constituției. Subcarpați este cea mai mare grupare muzicală independentă din România, care s-a născut în urmă cu aproape 15 ani, la inițiativa lui Bean MC, fiind compusă dintr-un grup de prieteni pasionați de muzică și folclor.

Festivalul de muzică veche are loc la Brașov și oferă publicului oportunitatea de a explora diversitatea muzicală într-un cadru istoric deosebit. Programul variat include concerte, masterclass-uri, ateliere și conferințe, aduce laolaltă tradiții muzicale din diferite epoci și zone, subliniind importanța dialogului intercultural și a educației artistice.

https://muzicaveche.ro/

În acest weekend, ARCUB oferă iubitorilor de artă prilejul de a vizita, gratuit, expozițiile deschise în spațiile Hanului Gabroveni, din str. Lipscani nr. 84-90. Expoziția Retrospectiva Doru Drăgușin oferă publicului ocazia de a descoperi peste 50 de lucrări realizate de unul dintre cei mai importanți sculptori români.

Tot la Hanul Gabroveni puteți vizita expoziția „Catalizator de Începuturi” . Expoziția prezintă lucrări din sfera artelor vizuale și include fotografii, picturi, sculpturi, instalații, video,grafică, desen și formate digitale, opere realizate de 50 de tineri studenți sau absolvenți ai unor facultăți de artă sau arhitectură, selectați dintr-un număr de 300 de participanți.

www.arcub.ro

Vineri , la Palatul Suțu – intrarea este gratuită pentru vizitatori la expozițiile deschise, al căror subiect principal se referă la Capitală : „Timpul Orașului”, dedicată istoriei orașului București, Expoziția tematică „Calea Victoriei, incursiune în istoria unei ulițe domnești, Expoziția tematică „Dinamica palatelor voievodale de la București și Târgoviște în perioada medievală” precum și expoziția tematică „Arheologie digitală: Trecutul medieval al Bucureștiului dintr-o perspectivă ceramică”.

Sâmbătă și duminică are loc o nouă ediție Weekend Sessions în grădina Casei Filipescu-Cesianu. Accesul la evenimentele din grădină este gratuit. Expoziție în grădină „Dialoguri în culoare” - 15 tineri artiști își expun picturile (Fii Artă) suntși Atelier de educație digitală & robotică . Instalație literară „Rezervație: Cititorul de Ficțiune” - Editura Nemira. Sesiune de yoga - BodyMind Balance cu Alexandra Bociu (Con Sabor), Sesiune de chitară & pian - Monica Gemene și Roxana Cioran și nu lipsește o sesiune de tango - pian, chitară, bandoneon (Dan Maftei, Alex Ionescu, Alexandru Nuca)

La Combinatul Fondului Plastic puteți vedea expoziția „Să Cunoști Lumea”. 12 opere ale lui Brâncuși reprezintă puncte de plecare către instalația fotografică.Lucrările fotografice au fost printate pe hârtie de orez iar cea de-a 13 lucrare din instalație, creată de artistul plastic Cristina Milea, reprezintă o perspectivă prezentă a operei MasaTăcerii, devenind totodată suport de expunere pentru celelalte 12 lucrări. Expoziția poate fi vizitată în weekend între orele 12:00 și 20:00.

Climate Change Summit (CCS), cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat soluțiilor pentru schimbările climatice prezintă în premieră „Immersive Call to Climate Action”. Această experiență imersivă inovatoare va fi găzduită în cadrul programului ISPACE, la Mega Mall, București, între 18 septembrie și 25 octombrie, și aduce în prim-plan nevoia urgentă de acțiuni concrete pentru combaterea schimbărilor climatice.

Atelierul The Stories Our Bodies Tell condus de artista croată Ana Marija Marinov este găzduit de spațiul Sandwich din cadrul Atelierelor Malmaison , între 19 și 21 septembrie, începând de la orele 18:15 . Clădind pe baza unei experiențe îndelungate în proiecte artistice interdisciplinare, Asociația Developing Art anunță startul proiectului coregrafic AtTention. Proiectul propune un format cadru de practici și produse artistice (plimbări performative, ateliere, prezentări, performance-uri), care împreună problematizează teme actuale legate de corp, stimulează colaborarea dintre artiști și mediază o înțelegere interdisciplinară a subiectului.

Cea de a XX-a ediție, aniversară, a Bucharest Internațional Film Festival, unica mare competiție cinematografică de film de lungmetraj organizată în București, se va desfășura între 19 și 29 septembrie 2024 și va aduce în fața publicului din capitală, în premieră națională, filme premiate la festivaluri internaționale de prestigiu alături de o serie de evenimente și de proiecții organizate special pentru această ediție. Vineri puteți vedea la Muzeul Țăranului Român , filmul WHERE ELEPHANTS GO Regia: Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Sarga. Leni, în vârstă de nouă ani și adultul întârziat Marcel, care are 23 de ani, se plimbă prin București într-o aventură veselă, netulburată de părțile întunecate ale vieții.

www.biff.com.ro

DokStation Music Documentary Film Festival are loc în mai multe spații din București: Control Club, Apollo111, Expirat și Grădina cu Filme și aduce în fața publicului filme cu și despre legende ale muzicii: The Rolling Stones, Simple Minds, José Feliciano, Neil Young, Freddie Mercury, Bruce Springsteen, ABBA, Cyndi Lauper, Mogwai, Pete Doherty, The Black Keys, Blur și mulți alții, dar și concerte cu Fulu Miziki (afro-futuristic punk, Congo) și Liraz (electro pop, Iran).

https://dokstation.ro/en/program/

Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe organizează, în perioada 20-27 septembrie, cea de-a patra ediţie a festivalului Eva FilmMakers Fest, primul festival de film din ţară dedicat exclusiv femeilor regizor, în cadrul căruia vor fi prezentate, printre altele, creaţiile unor regizoare din România şi Ungaria. Deschiderea festivalului va fi marcată printr-un concert extraordinar intitulat „Regalul muzicii de film”, ce va fi susţinut de Orchestra Castellani din Braşov şi artista Moni Opra, vineri, la ora 18,00.

https://www.facebook.com/p/EVA-Filmmakers-Fest-100072173072439/

Alpin Film Festival este un eveniment cultural unic în România, dedicat filmelor, cărților și fotografiei de munte. Festivalul are loc anual în Brașov, Predeal și Râșnov și aduce în prim-plan povești captivante despre alpinism, expediții și explorarea naturii sălbatice. Pe lângă proiecțiile de film, festivalul include și lansări de carte, expoziții de fotografie și conferințe cu invitați speciali – sportivi de elită, exploratori, scriitori și cineaști pasionați de munte.

https://alpinfilmfestival.ro/

Cu ocazia aniversării a 112 ani de la punerea pietrei fundamentale a Parcelării Grant-Belvedere, Studio Zona lansează un nou proiect dedicat conservării patrimoniului arhitectural și istoric al cartierului Grant. Intitulat „Manufactura de Memorie Grant”, proiectul are ca scop informarea locuitorilor despre importanța istorică și arhitecturală a parcelării și a Manufacturii de Tutun Belvedere, printr-o serie de evenimente și activități desfășurate sâmbătă : de la ora 17:30, istoricul Răzvan Voinea, alături de arhitecta Irina Calotă, vor povesti despre istoria și arhitectura acestui cartier unic în cadrul unui tur ghidat care are ca punct de plecare intersecția străzilor Cristian Pascal cu Țibleș . De la ora 19:00, la Conacul Golescu-Grant, actualmente Centrul de Recreere şi Dezvoltare Personală „Conacul Golescu Grant”, din strada Aleea Ţibleş, nr.64, va avea loc proiecția unui film documentar dedicat Parcelării Grant.

https://www.facebook.com/events/1268505097661674

La Centrul Național al Dansului, Rokolectiv continuă seria de evenimente. Vineri, Kinga Ötvös, Admina și Sofia Zadar prezintă un performance colaborativ rezultat în urma rezidenței de creație ATOPIA. Performance-ul este urmat de un concert de harpă și electronics al artistei ateniene Sissi Rada.Sâmbătă , Santiago Latorre prezintă o versiune solo a performance-ului "Architecture of Friendship", care explorarează noțiunile de ecosistem și interdependență prin manipulări ale vocii în timp real. Artistul coreean Ha Kyoon prezintă noul său show live ce aduce în prim plan relația dintre sunet și corp.Intrare liberă.

www.cndb.ro

La Teatrul Bulandra se joacă spectacolul Vânătoarea, adaptare scenică DAVID FARR și traducere ADRIAN NICOLAE. Pentru primul său spectacol regizat la Bulandra, Alexandru Mâzgăreanu propune o dramă psihologică extrem de actuală și tulburătoare, adaptată de David Farr după filmul nominalizat la Oscar, de Thomas Vinterberg și Tobias Lindholm.

https://www.bulandra.ro/vanatoarea/

Spectacolul „RESPIRO – Vacanță pe acoperiș” se joacă, sâmbătă la Sala Mare de la ARCUB în regia Corinei Dragomir. Spectacolul prezintă o poveste captivantă despre violența domestică, autocunoaștere și speranță și are o distribuție de excepție, cu actori premiați la nivel național: Ada Navrot, Ioana Abur, Laura Vasiliu, Dorin Enache și Cătălina Nichitin.

www.arcub.ro

Weekend cultural - Recomandări pentru 9-11 mai
Muzică-Dans-Arte 08 Mai 2025, 19:00

Weekend cultural - Recomandări pentru 9-11 mai

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 9-11 mai
Cristian Luca: „Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția își datorează existența inițiativei marelui istoric român Nicolae Iorga”
Produs de Radio România 08 Mai 2025, 18:47

Cristian Luca: „Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția își datorează existența inițiativei marelui istoric român Nicolae Iorga”

Într-un colț elegant al Veneției, într-un palat renascentist care respiră istorie, România își...

Cristian Luca: „Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția își datorează existența inițiativei marelui istoric român Nicolae Iorga”
Cosmina Goagea: „Spațiul poate fi modelat foarte frumos după conformația și după gesturile corpului uman”
Produs de Radio România 08 Mai 2025, 15:52

Cosmina Goagea: „Spațiul poate fi modelat foarte frumos după conformația și după gesturile corpului uman”

România este prezentă la cea de-a 19-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – La Biennale di Venezia...

Cosmina Goagea: „Spațiul poate fi modelat foarte frumos după conformația și după gesturile corpului uman”
„Einstein în timp și spațiu - povestea unică a unui om care a redefinit modul în care percepem universul și locul nostru în el”
Știință 08 Mai 2025, 13:38

„Einstein în timp și spațiu - povestea unică a unui om care a redefinit modul în care percepem universul și locul nostru în el”

”Asta mi-a plăcut la felul în care este construită cartea, că nu privește doar figura de om de știință a lui...

„Einstein în timp și spațiu - povestea unică a unui om care a redefinit modul în care percepem universul și locul nostru în el”
„Mintea de pe urmă” și temele fundamentale ale filosofiei practice
Istorie-filozofie-psihologie 08 Mai 2025, 13:33

„Mintea de pe urmă” și temele fundamentale ale filosofiei practice

Încă din Antichitate, filosofia s-a definit ca o disciplină practică, ce implică o ameliorare a vieții și a raportării...

„Mintea de pe urmă” și temele fundamentale ale filosofiei practice
Oana Crăciun: "Cortul de chill este acel spațiu sigur în care poți să iei o pauză de la consum, unde nu se consumă alcool, unde poți să primești sfaturi legate de sănătatea ta și să evaluezi și consumul personal de alcool "
Știință 08 Mai 2025, 13:30

Oana Crăciun: "Cortul de chill este acel spațiu sigur în care poți să iei o pauză de la consum, unde nu se consumă alcool, unde poți să primești sfaturi legate de sănătatea ta și să evaluezi și consumul personal de alcool "

”Cortul de chill,  prima și singura, de altfel, intervenție de tip harm reductio în spații recreaționale din...

Oana Crăciun: "Cortul de chill este acel spațiu sigur în care poți să iei o pauză de la consum, unde nu se consumă alcool, unde poți să primești sfaturi legate de sănătatea ta și să evaluezi și consumul personal de alcool "
Veneția: arhitectură vie, memorie și identitate
Produs de Radio România 08 Mai 2025, 13:17

Veneția: arhitectură vie, memorie și identitate

Într-o ediție specială a emisiunii  Orașul vorbește ,  Daria Ghiu  deschide seria de interviuri dedicate...

Veneția: arhitectură vie, memorie și identitate
David Popovici, alături de Lotul Național de Paraescaladă: Solidaritate, Performanță și Speranță pentru L.A. 2028
Educație 08 Mai 2025, 09:43

David Popovici, alături de Lotul Național de Paraescaladă: Solidaritate, Performanță și Speranță pentru L.A. 2028

Un mesaj puternic de susținere pentru sportivii paralimpici ai României Miercuri, 7 mai 2025, București - Sâmbăta...

David Popovici, alături de Lotul Național de Paraescaladă: Solidaritate, Performanță și Speranță pentru L.A. 2028
Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 11:00
Orașul vorbește
Ascultă live Radio România Cultural
07:20 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
09:00 - 09:30
Deutsch 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
07:20 - 10:00
MATINAL (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
09:05 - 10:00
DEDICAȚII MUZICALE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
06:03 - 10:00
Bună dimineaţa, Oltenia
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
09:24 - 09:27
Ocolul lumii în 365 de gusturi
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru