Bilet de îmbarcare spre… Italia, unde vom vizita Siracusa
23 August 2020
Bilet de îmbarcare spre… Olanda, la Amsterdam
29 August 2020

SIRACUSA – CASTELLO MANIACE

Unul dintre cele mai impresionante obiective istorice şi turistice ale oraşului Siracusa, este fără îndoială, Castello Maniace (ridicat între anii 1232 – 1240), cetate şi castel în acelaşi timp, cu un portal frumos decorat, situat în punctul îndepărtat al promontoriului Insulei Ortygia. Acesta poartă numele lui George Maniakes (un generalul bizantin care a asediat şi a cucerit parţial Sicilia în 1038). Şanţul larg din jurul castelului, umplut în secolul al XVI-lea, permitea o bună apărare a castelului în caz de atac. 

Structura originală a castelului (un patrulater, care are în colţurile sale patru turnuri cilindrice) se datorează împăratului Frederic al II-lea, care a încredinţat construcţia sa arhitectului Riccardo da Lentini, la scurt timp după întoarcerea din cruciade în Ţara Sfântă.

* * *

De-a lungul timpului, Castello Maniace a fost părtaşul unor evenimente de seamă. Astfel, în 1321 a găzduit sesiunea Parlamentului sicilian, convocată pentru a stabili moştenirea fiului lui Alfonso al III-lea de Aragon, Frederic al III-lea de Aragon. Zidurile castelului au privit de asemenea şi scena a numeroase dispute între baronii din Siracusa, iar în secolul al XV-lea, a fost folosit ca închisoare, iar mai apoi a ajuns să fie inclus în fortificaţia de apărare a portului şi a oraşului. O explozie imensă l-a distrus în anul 1704, însă renovat şi adaptat cerinţelor zilelor de astăzi, castelul reprezintă in loc deosebit de apreciat de turiştii ce ajung în Siracusa.

* * *

Din mai 2015, Castello Maniace a fost îmbogăţit cu deschiderea a două noi săli de expoziţii. Una este dedicată istoriei castelului, iar cealaltă expune descoperiri arheologice din secolul al lXIII-lea până în secolul al XIX-lea, găsite în săpăturile ce au avut loc în interiorul zidurilor sale.

Vasilescu Gabriela