“Despre trup și suflet” / „On Body and Soul”, câștigătorul Ursului de Aur la Berlinale 2017, sold out la TIFF Cluj
6 June 2017
Derek Jacobi pentru Scena și ecranul: “Când joci Hamlet vocea ta nu trebuie sa fie numai un instrument într-o orchestră. Este jumatate din afurisita de orchestră! Sau chiar toata orchestra! “
6 June 2017

Spectacolul începe cu o lectură… de piese grecești

Grecia nu este numai o destinație turistică atrăgătoare, ci este locul în care teatrul a luat naștere în urmă cu multe secole. Pentru a omagia acest început, subliniind totodată continuitatea în timp și originalitatea noilor forme pe care dramaturgia grecească le-a adoptat astăzi, Teatrul Nottara și Fundația Culturală Greacă organizează, în perioada 14-16 iunie 2017, a noua ediție a seriei de spectacole-lectură intitulate „Spectacolul începe cu o lectură”, coordonată de regizorii Mihai Lungeanu și Alexandru Mâzgăreanu. Prin acest proiect, Teatrul Nottara și Fundația Culturală Greacă își propun stabilirea unui dialog între spațiul cultural și teatral românesc și cel internațional prin probarea calităților dramaturgice ale pieselor, atât prin exercițiul teatral de lectură realizat de regizori și actori, cât și prin intermediul unor discuții libere între spectatori, regizori, actori și autori.

Textele alese spre a fi lecturate – și interpretate – de către actorii Teatrului Nottara sunt comedii semnate de autori contemporani și au fost traduse în premieră în România. Două dintre textele alese sunt scrise special pentru scenă – Thailanda (titlu original: Cu forță, din Kifisia) de Dimitris Kechaidis și Eleni Chaviara, în regia lui Mihai Lungeanu, și Diseară mâncăm la Iocasta de Akis Dimou, în regia lui Yannis Paraskevopoulos –, iar al treilea – Martor mi-e Dumnezeu de Makis Tsitas, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu – este o adaptare pentru teatru a romanului omonim, câștigător al Premiului pentru Literatură al UE, în 2014.

Vor fi prezenți la această sărbătoare a teatrului grecesc dramaturgul Akis Dimou, autorul uneia dintre piese, și regizorul Yannis Paraskevopoulos, care este atașat deja de România prin numeroasele sale colaborări, atât la Craiova, cât și la București. Discuțiile dintre invitați și public vor fi moderate de criticul de teatru Cristina Rusiecki. Spectacolele-lectură se desfășoară în Sala George Constantin, începând cu ora 19.00.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Rezervarea locurilor se poate face de pe pagina evenimentului.

Programul spectacolelor-lectură:

14 iunie, ora 19.00Martor mi-e Dumnezeu de Makis Tsitas, traducere și adaptare de Claudiu Sfirschi-Lăudat, regia: Alexandru Mâzgăreanu. Cu: Gabriel Răuță

15 iunie, ora 19.00Thailanda de Dimitris Kechaidis și Eleni Chaviara, traducere de Claudiu Sfirschi-Lăudat, regia: Mihai Lungeanu. Cu: Ada Navrot, Luminița Erga, Isabela Neamțu, Ioana Calotă.

16 iunie, ora 19.00Diseară mâncăm la Iocasta de Akis Dimou, traducere de Claudiu Sfirschi-Lăudat, regia: Yannis Paraskevopoulos. Cu: Cerasela Iosifescu, Alexandru Jitea, Alexandru Mike Gheorghiu, Mihaela Subțirică, Răzvan Bănică, Rareș Andrici, Cristina Juncu.

Pentru prezentarea detaliată a autorilor și a textelor, vizitați site-ul Teatrului Nottara: www.nottara.ro.