Azi la Radio România Cultural: Cu…minte de weekend!
25 September 2021
Azi la Radio România Cultural: Cu…minte de weekend!
26 September 2021

Texte şi pretexte: Psihanaliză şi literatură. Invitata ediţiei este psihanalista şi psihoterapeuta Daniela Luca.

Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu;

Citat din spusele invitatului, motto al ediţiei: „Această carte este, pe semne, încă o încercare, pe lîngă Cuvinte în negativ (Editura Tracus Arte, 2016), de a face punte între psihanaliză, literatură, creaţie şi viaţă. Este o ţesere în filigran între arta de a scrie, arta de a interpreta, arta de a trăi. Este mărturia unui crez personal că mintea umană are o dimensiune estetică indelebilă, care se regăseşte şi în creaţiile psihice, şi în creaţiile artistice, indiferent de arhitectura normală sau maladivă a ei.” (Daniela Luca).

În ediţia din 25 septembrie 2021 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la un exerciţiu de explorare psihanalitică. Pretextul? Recenta apariţie, la Editura Herald din Bucureşti, a volumului semnat de psihanalista Daniela Luca, Estetica inconştientului. Eseuri de psihanaliză, o carte specială, de frontieră, de interfaţă între disciplina freudiană şi cîmpul literaturii sau al artelor. Autoarea, cu formări serioase şi studii doctorale la Paris, nu este doar o practiciană în sens clinic, ci şi o scriitoare aplicată, reuşind să pună strălucitor la lucru instrumentul hermeneutic oferit de psihologia abisurilor. În acest volum, ea abordează, între altele, opera, estetica şi biografia unor mari autori de ficţiune, precum Max Blecher şi Roberto Bolaño, relevînd sensurile inaparente incifrate în scriitură şi în evenimentele biografice. Rezultă o carte extrem de solidă, cu argumentări sofisticate, cu un grad de elaborare conceptuală foarte ridicat.

Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre personalitatea şi lucrarea patriotică a lui Ioan Inochentie Micu-Klein şi despre istoria Gării de Nord din Bucureşti.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la unul dintre marii muzicieni ai lumii. Născut la 25 septembrie 1932 la Toronto, în Canada, acesta s-a ilustrat ca un pianist de geniu, stăpînind o tehnică muzicală fără cusur. A devenit celebru pentru maniera în care a interpretat, între altele, Variaţiunile Goldberg, de Bach. Acesta s-a prăpădit la 4 octombrie 1982 în oraşul natal.

La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai semnificative evenimente culturale consumate pe plan internaţional.

În spaţiul rubricii Respiro sportiv ne vom referi la unul dintre marile scandaluri care au zguduit turneul de tenis de la Flushing Meadows, cel care l-a avut drept erou pe grecul Stefanos Tsitsipas.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta intitulată Murături şi interpretată de Sanda Toma şi Marin Moraru.

Ilustrare vizuală: foto Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), foto Georgeta Drăghici, Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea, (din arhiva personală), foto Daniela Luca (arhiva invitatei), foto portret Ioan Inochenţie Micu-Klein (sursa: wikipedia), foto de epocă Gara de Nord – 1906 (sursa: Pinterest), foto statuia lui Glenn Gould din Toronto (sursa: wikipedia), foto Stefanos Tsitsipas (sursa: wikipedia),  foto Marin Moraru (sursa: wikipedia), foto timbru Sanda Toma.