Proiecția filmului „I’m so sorry’’ (2021), al doilea warm-up din cadrul ediției a 15-a a Festivalului internațional de film documentar și drepturile omului One World Romania
8 April 2022
PORTRET: Omar Sharif – un actor şi un bărbat irezistibil
10 April 2022

Tranzacții un nou performance work in progress la Teatrelli 9 și 10 aprilie, în intervalul orar 16:00 – 21:00

„Tranzacții”, în regia lui Krisztián Kiliti și dramaturgia Ioanei Hogman,  deschide seria de performance-uri work in progress TEATRELLI din acest an.

Performance-ul aruncă o privire asupra nevoilor, dorinţelor, dar şi decepţiilor noastre, prin lentila unor meserii care implică experienţa apropierii. Demersul spectacolului lansează întrebări despre ce altceva se găsește, de fapt, în spatele unei tranzacţii atunci când plătim pentru un serviciu, dincolo de produsul concret şi suma aferentă.

Producția work in progress „Tranzacții” este structurată sub forma unei serii de 5 performance-uri / lecturi performative de tip unu la unu  (câte 1 spectator și 1 performer), fiecare reprezentație având o durată de aprox. 25 minute.

Cele cinci texte sunt inspirate din interviuri şi discuţii cu profesionişti din domenii ca sănătatea mentală, munca sexuală, masaj, sport şi muzică. Ceea ce vă propunem este un blind date cu una dintre aceste poveşti, urmând a vi se dezvălui pe parcurs domeniul din care face parte. Dincolo de lentila aferentă meseriei, aici are loc o întâlnire între doi oameni.

Spectacolul face parte dintr-o serie de cinci proiecte concepute în luna octombrie 2021, în cadrul atelierului inițiat de Festivalul Internațional dedicat Tinerilor Regizori – Theatre Networking Talents (TNT), organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și coordonat de regizorul Bobi Pricop, în parteneriat cu programul New Stages Southeast al Goethe-Institut.

Noul performance work in progress propune o experiență teatrală mai puțin obișnuită, care începe încă din momentul în care îți achiziționezi biletul la spectacol. Nu alegi – așa cum ești obișnuit – un loc într-o sală de teatru, ci alegi intervalul orar și povestea care te inspiră.
Bilete: https://eventbook.ro/theater/bilete-tranzactii.

Programul celor 5 performance-uri 1:1, în 9 și 10 aprilie:

16.00 – 16.25 / 16.30 – 16.55:
Titlu performance: Yumi-Oh/ O poveste despre dragoni
Performer: Ela Ionescu

17.00 – 17.25 / 17.30 – 17:55:
Titlu performance: Yahel/ O poveste despre electricitate
Performer: Maria Teișanu

18.00 – 18.25 / 18.30 – 18.55:
Titlu performance: Yorgos/ O poveste despre măslini
Performer: Alex Mirea

19.00 – 19.25 / 19.30 – 19.55:
Titlu performance: Aurora/ O poveste despre cosmos
Performer: Denisa Nicolae

20.00 – 20.25 / 20.30 – 21.00:
Titlu performance: Traila/ A story about a bridge (performance în limba engleză)
Performer: Cecília Trabalka

Distribuția a fost selectată în urma unui casting la care s-au înscris peste 70 de actrițe și actori.
Nerecomandat persoanelor sub 16 ani.

TRANZACȚII 

Regia: Krisztián Kiliti
Dramaturgia: Ioana Hogman
Cu: Ela Ionescu, Alex Mirea, Denisa Nicolae, Maria Teișanu și Cecília Trabalka
„Ce se află dincolo de un schimb material între două persoane? Ce se întâmplă atunci când cineva se află singur, într-o cameră, cu un străin care îi oferă un anumit tip de serviciu? Ce presupune pentru fiecare să fie prezent în același spațiu, timp de 20-25 de minute? Este vorba doar despre bani sau mai există și altceva? Prin intermediul celor cinci performance-uri / instalații performative, ne propunem să examinăm așa-numitele tranzacții emoționale care se petrec între doi oameni. Vindem povești, însă nu doar atât, este vorba despre un schimb neobișnuit de experiențe, amintiri, vise și nevoi pe parcursul unui performance 1 la 1. ” – Krisztián Kiliti, regizor

„În această fază pe care o prezentăm acum la Teatrelli, intenţia este de a explora ce se întâmplă dacă împrumutăm o dinamică prezentă în anumite servicii la care apelăm de-a lungul vieţii şi o reformulăm cu instrumente specifice artelor performative. La nivel textual am urmărit similarităţile dintre relaţiile performer – spectator şi lucrător/furnizor – client, zonele de intersecţie şi suprapunere, care pot genera un spaţiu de manifestare a unor tranzacţii emoţionale, sociale, politice care nu mai păstrează neapărat graniţele specifice schimbului propriu-zis.” – Ioana Hogman, dramaturg 

Colaborarea dintre Theater Networking Talents (TNT) și New Stages South-East a apărut după doi ani în care contextul epidemiologic a făcut imposibilă organizarea festivalului cu spectatori în sală. Dar mi s-a părut important să găsim formule alternative, pentru ca absolvenții de regie și tinerii dramaturgi să se întâlnească, online și offline și să își prezinte proiectele managerilor de teatre. Așa că în urma unui open call, s-au alcătuit cinci echipe de artiști mentorate de Theodor Cristian Popescu & Rebekka Kricheldorf. A urmat o serie de ateliere de lucru, în care cele cinci echipe au propus concepte de spectacol/instalație, care vor fi prezentate în teatrele partenere anul acesta. A fost o provocare foarte importantă – de a păstra mai departe spiritul festivalului într-o perioadă dificilă, și mă bucură enorm faptul că aceste proiecte încep să își întâlnească publicul.” – Bobi Pricop, curatorul festivalului Theater Networking Talents (TNT), organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova

În cadrul proiectului Goethe-Institut New Stages Southeast, tineri dramaturgi din Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Croația, Grecia, România, Republica Moldova și Serbia scriu noi texte pentru un teatru al viitorului. Investigând puterea teatrului, experimentând noi forme de exprimare și punând sub lupă societatea contemporană, au luat naștere, în ultimii doi ani, texte puternice și poziții bine conturate, în care tineri autori din Europa de Sud-Est, sub mentoratul unor experți locali, dar și din Germania, din domeniul artelor spectacolului, au abordat teme actuale și relevante din punct de vedere social. Astfel, noi voci și povești, în limbi diferite, cuceresc scenele de teatru și interconectează societățile europene din prisma unei relatări europene, bazată pe conceptul: unitate în diversitate! Cele mai bune proiecte vor fi prezentate în Germania, în 2023, în cadrul Festivalului New Stages Southeast.” – Joachim Umlauf, directorul Goethe-Institut București.

—–
Poiectul „Tranzacții” este rezultatul unui workshop desfășurat la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, între 18 și 22 octombrie 2021, în cadrul TNT X New Stages Southeast, unde tineri dramaturgi și regizori au lucrat timp de trei zile alături de mentorii Rebekka Kricheldorf și Cristian Popescu, curatorul proiectului fiind regizorul Bobi Pricop.
Cele 5 proiecte rezultate în urma atelierului au fost prezentate într-un showcase online în octombrie 2021, la care au participat managerii teatrelor partenere – Teatrul Național „Marin Sorescu” CraiovaTeatrul Național „I.L. Caragiale” BucureștiTeatrul Național „Radu Stanca” Sibiu – Sectia GermanăTeatrul Tineretului Piatra-Neamț și Teatrelli. Fiecare proiect a fost adoptat de către un teatru partener, iar cele cinci echipe regizor-dramaturg au intrat în perioada de dezvoltare a pieselor rezultate prin sesiuni de lucru împreună cu echipele teatrelor partenere. Ulterior, proiectele pot fi dezvoltate, de asemenea, pentru a intra în repertoriul teatrelor producătoare, iar cele mai bune lecturi performative/spectacole rezultate vor fi prezentate în Germania în etapa finală a proiectului „New Stages Southeast” în 2023.