Arte frumoase – „Încălcând toate granițele”, sâmbătă, 11 mai
11 May 2019
AUDIO Trecut și viitor la Castelul Bran: mașini electrice și Tunelul Timpului
11 May 2019

Turneul „Pianul Călător” susţinut de Horia Mihail se încheie la TEATRELLI, pe 13 mai

15 recitaluri a cuprins Turneul „Pianul călător”, ediţia a noua, turneu care se va încheia în seara de 13 mai, la Sala Teatrelli din București. Repertoriul acestei ediţii a adus pe scenele din întreaga țară muzica lui Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart și Ludwig van Beethoven, marii reprezentanţi ai clasicismului vienez, un program atractiv pentru iubitorii muzicii live de bună calitate.

În acest an, Horia Mihail a concertat, ca de fiecare dată, la Sala Radio, s-a reîntâlnit deja cu toate cele cinci piane călătoare rămase în anii trecuți la Tulcea, Deva, Alba Iulia, Roman şi Caracal, călătoria anului 2019 urmând a se încheia la Mogoşoaia (Sala Scoarțelor de la Palatul Brâncovenesc) – 12 mai, în cadrul Festivalului „Mogoșoaia Clasic Fest” şi la Bucureşti (Sala Teatrelli) – 13 mai.

Turneul Pianul călător a pornit în 2011, în anul bicentenarului Franz Liszt, cu un program Liszt, primul pian pus la dispoziţie de Radio România fiind lăsat la Mediaşîn folosinţa comunităţii locale. A urmat călătoria din 2012, care a dus pianul la Sânnicolau Mare, pentru ca în 2013 pe pianul călător să se cânte mult Beethoven, instrumentul oprindu-se la Tulcea. A urmat o ediţie 2014 „100% Mozart”, cu pianul dus la Roman, pentru ca, în 2015, pianul călător să fie profund romantic. În 2016, turneul Pianul călător a avut ca temă muzica chopiniană, iar în 2017, a ales valsul. În anul centenarului, 2018, Horia Mihail a pregătit un program „Best of… Pianul călător”, cu lucrări de Mozart, Beethoven, Schumann şi George Enescu, iar în 2019, un repertoriu dedicat clasicismului vienez.

Astfel, turneul Pianul călător se apropie de ediţia cu numărul 10, aşa cum era poate greu de prevăzut atunci când a început totul, în 2011. Pornind de la o poveste găsită în cărţile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847 prin provinciile românești care aveau să devină mai târziu România.

Programul muzical al anului 2019 a cuprins Sonata în si minor, HOB.XVI 32 de Haydn, Sonata în Re major KV 311 de Mozart şi celebra Sonata “Appassionata” nr. 23 în fa minor op. 57 de Beethoven.

Amănunte pe www.pianulcalator.ro

https://www.facebook.com/pianulcalatorhoriamihail/

Itinerar

Joi,11 Aprilie, ora 19 – Tulcea – Teatrul Jean Bart

Vineri, 12 Aprilie, ora 19 – Pitești – Sala Filarmonicii

Marţi. 16 aprilie, ora 19 – București – Sala Radio

Joi, 18 Aprilie, ora 19 – Bistriţa – Sinagoga

Sâmbătă, 20 Aprilie, ora 19 – Braşov – Sala Patria

Luni, 22 Aprilie, ora 19 – Deva – Sala Pro Arte

Marti, 23 aprilie, ora 19 – Alba Iulia – Casa de Cultură

Sâmbătă, 4 Mai, ora 19 – Slatina, Centrul cultural “Eugen Ionesco”

Duminică, 5 mai, ora 19 – Caracal – Teatrul Național

Marti, 7 mai, ora 19 – Roman – Casa de cultură

Miercuri, 8 mai, ora 19 – Iaşi – Aula Bibliotecii Centrale Universitare

Vineri, 10 mai, ora 20.30 – Bârlad – Pavilionul “Marcel Guguianu”

Sâmbătă, 11 mai, ora 19 – Tecuci – Ateneu

Duminica, 12 mai, ora 18 – Mogoşoaia – Palatele Brâncovenesti

Luni, 13 mai, ora 19 – Bucureşti – Teatrelli

Producători: Pro Contemporania, The Culture Hub, Accendo

Coproducatori: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional

Cu sprijinul: JTI, Erste Private Banking – serviciu oferit de BCR, ALRO Slatina, Ade Gas Oil, Sense, Borsec, Senia Music

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Primăria Municipiului Bucureşti, Creart, Teatrelli, Centrul cultural Palatele Brâncoveneşti „Mogoşoaia”, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primăria din Tulcea, Consiliul Județean Tulcea, Filarmonica din Pitești, Centrul judeţean pentru cultură Bistriţa, Sinagoga din Bistriţa, Filarmonica de Stat din Braşov, Municipiul Alba Iulia, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Primăria Municipiului Deva, Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina, Asociația Culturală Center Inter Art, Primăria Slatina, Asociația Fiii și Prietenii Caracalului, Teatrul Național din Caracal, Filarmonica „Moldova” din Iaşi, Casa de cultură din Roman, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Fundaţia Pelin – Educaţie fără frontiere creştin europeană din Tecuci, Asociatia cultural sportivă „Pro Valores”.

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenţia de carte, Observator cultural, The Culture Club, Mişcarea de rezistenţă, Smart FM, MKlasika, Bistro Matrioska, Viewfinder Solutions, The Culture Club, Accent TV.