VACANȚA ÎN FM – Pe insula Yap (Micronezia), banii au mare greutate!
2 August 2021
VACANȚA ÎN FM:  ”Acolo unde se avântă vulturii” – în Austria, la Hohenwerfen  
4 August 2021

VACANȚA ÎN FM – Două orașe amețitoare: Bordeaux și Tequila

Realizator: Dana Pitrop

Călătorim astăzi din Grecia până în Egipt și din Franța până în Mexic.  

În Grecia ajungem pe minuscula insulă Delos, unde, potrivit mitologiei, s-a născut Apollo, zeul luminii și al artelor. Considerată în trecut cea mai sacră dintre toate insulele, Delos se află chiar în centrul Cicladelor, dispuse în cerc în jurul ”insulei sacre”. De altfel, denumirea arhipelagului provine tocmai de la această formă circulară.

Vizităm și un templu de pe Valea Nilului: Templul lui Amon-Ra din Karnak, cel mai mare edificiu cu destinație religioasă construit vreodată. Un labirint de piloni, curți interioare, obeliscuri, statui și coloane uriașe, inscripționate cu hieroglife.

Din Egipt ne întoarcem în Europa și mergem în cea mai faimoasă regiune viticolă  Franței: Bordeaux. În urmă cu 5 ani, în orașul Bordeaux (capitala regiunii cu același nume), a fost deschis un centru cultural unic, numit ”Cetatea vinului”, care prezintă licoarea lui Bachus din perspectiva unui bun de patrimoniu universal. O ”cetate” ultramodernă, cu o arhitectură pe măsură – o clădire în formă de carafă de vin.

O altă idee de vacanță este Tequila. Faimoasa băutura tare și aromată, preparată din fructe de agavă albastră, este originară din localitatea mexicană cu același nume. În micul orășel Tequila se află astăzi jumătate din totalul distileriilor autorizate de guvernul mexican.

Încheiem traseul multicultural de astăzi cu o plimbare în zona Cazanelor Dunării și cu o vizită la Peștera Veterani, accesibilă doar de pe apă.