Vacanță în FM – Vacanță la băi: Baden-Baden (Germania), Karlovy Vary (Cehia) și Bath (Marea Britanie)
9 August 2022
Vacanță în FM joi 11 august Orașe antice: Siracuza, Cartagina, Chichén Itzá  
11 August 2022

Vacanță în FM miercuri 10 august Arbori naționali: cedru (Liban), arțar (Canada), acaju (Belize)

Călătorim în trei țări pe drapelul cărora vedem simboluri vegetale.

Vechiul Testament face numeroase trimiteri la cedrii Libanului, despre care se spune că însuși Dumnezeu i-a plantat pe versanții munților din acel colț de lume. Pădurile seculare din Liban sunt astăzi rezervații naturale, cea mai importantă fiind situată pe muntelui Makmel, dominând Valea Qadisha (Valea Sfântă), unde din cele mai vechi timpuri creștinii și-au găsit refugiul. Atât pădurea cu cedrii lui Dumnezeu, cât și Valea Qadisha au fost incluse în 1998 pe lista Patrimoniului UNESCO.

Frunza de arțar este elementul principal al drapelului Canadei. Toamna, arțarii capătă o culoare roșiatică, în contrast cu verdele coniferelor, tabloul autumnal fiind o încântare a privirii. Există hărți online interactive care oferă călătorilor posiblitatea de a urmări evoluția culorilor în diferitele regiuni ale țării.

În Belize, peste 70 la sută din suprafața țării este acoperită de păduri tropicale, unde cresc sute de specii de arbori, între care acaju (numit și mahon), devenit arborele național. Acesta a fost baza economiei în secolele trecute – lemnul era folosit pentru fabricarea bărcilor și a mobilierului de lux. Astăzi, pădurile tropicale sunt protejate, principala sursă de venit a țării devenind turismul.

Realizator: Dana Pitrop