De acolo de unde încă se poate vedea curbura pământului – o călătorie prezentată într-o expoziție inedită realizată în peste 33 de lucrări fotografice
8 December 2021
EXPOZIȚIA BIENALEI NAŢIONALE DE ARTE PLASTICE “LASCĂR VOREL” PIATRA-NEAMŢ, EVENIMENT ORGANIZAT DE COMPLEXUL MUZEAL NAȚIONAL NEAMȚ, ESTE EXPUSĂ LA MUZEUL DE ARTĂ PIATRA-NEAMȚ PÂNĂ PE 9 IANUARIE 2022
8 December 2021

„Vis de Copil”, surpriza de Crăciun oferită bucureștenilor de elevii Liceului Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău, cu sprijinul Asociației pentru cultură și arte Arbor

            Asociația pentru cultură și arte Arbor, în parteneriat cu Asociația Art Liceum, a deschis în cadrul Târgului de Crăciun Urban Christmas Market organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB expoziția de artă cu vânzare „Vis de Copil”, care cuprinde peste 70 de lucrări de artă realizate de elevii Liceului Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău.

 

Expoziția „Vis de Copil” este organizată de Asociația Arbor, bine-cunoscută în România pentru activitatea sa de promovare a mobilității culturale pe axa București – Chișinău, inclusiv a tinerelor talente basarabene, dar și de susținere a învățământului artistic. Expoziția este inclusă în programul Târgului Urban Christmas Market, care are loc la Hanul Gabroveni (strada Lipscani 84-90), deschis în perioada 6 – 23 decembrie 2021 (12:00 – 21:00). Accesul la târgul Urban Christmas Market este gratuit, cu respectarea normelor actuale impuse de restricțiile pandemiei virusului CoVid-19 prin prezentarea certificatului verde.

 

Titlul expoziției „Vis de Copil” este inspirat de visul celor 25 de elevi ai Liceului Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău de a deveni artiști. Deși sunt elevi ai claselor VIII – XII, acești copii arată deja o maturitate artistică incredibilă, bazată pe studiul Academic în domeniul artelor plastice și demonstrată de nenumăratele premii obținute la nivel național și internațional. Printre acești elevi sunt copii care au fost transferați de la centre de plasament, iar arta și mediul licean constituie unica și adevărata lor familie.

 

Fondat în 1969, Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” a fost mereu renumit prin profesionalismul cadrelor pedagogice, iar artiști excepționali de la Chișinău, precum Igor Vieru, Eleonora Romanescu, Aurel David, Dumitru Rusu-Scvorțov, au susținut educația a peste 45 de promoții – absolvenți cunoscuți azi pentru talentul și meritele lor artistice în Republica Moldova și peste hotare.

 

Expoziția „Vis de Copil” include peste 70 de lucrări realizate de elevi în ultimii doi ani și reprezintă compoziții, naturi statice sau peisaje în ulei pe pânză, acuarelă și pastel pe hârtie. Picturile pot reprezenta un frumos și original dar de Crăciun. Achiziționarea acestora se poate face în baza unei donații, iar suma adunată va fi alocată în totalitate pentru sprijinirea activității artistice a acestor copii talentați și stăruitori*.

 

Program vizitare:

 

6 – 23 decembrie 2021**

12:00 – 21:00

 

ARCUB – Hanul Gabroveni (Sala Gabroveni Creativ)

Strada Lipscani nr. 84-90

sector 3, București

 

* ** lucrările pot fi procurate sub formă de donație în zilele de week-end (11, 12, 18 și 19 decembrie), de la 12:00 la 21:00, în limita picturilor disponibile și în baza chitanței emise de Asociația pentru cultură și arte Arbor în cazul plăților în numerar.

 

 

Mai multe despre Asociația pentru cultură și arte Arbor

 

Asociația pentru cultură și arte Arbor a fost înființată în decembrie 2017. Misiunea Arbor este de a realiza proiecte culturale din toate domeniile culturii, de a dezvolta mobilitatea culturală, îndeosebi între România și Republica Moldova. În perioada 2017-2021, Arbor a organizat peste 30 de expoziții de artă, atât în propriul spațiu expozițional din București, Arbor.art.room (str. Transilvaniei 11, sector 1, București), cât și în galerii de artă private, centre culturale, biblioteci sau muzee din Republica Moldova și România. Pe lângă bogata activitate dedicată artelor vizuale, Arbor este cunoscut și pentru proiectele de educație prin cultură și promovarea culturii scrise, precum „Cultura Bus”, ajunsă în 2021 la a V-a ediție de excursii cu program cultural destinat elevilor cu acces limitat la cultură, „Arbor Master Class”, ateliere de artă realizate de cunoscuți artiști din România pentru elevii și studenții din instituțiile de învățământ artistic din Republica Moldova, „Romanul românesc din stânga Prutului” un nou proiect de promovare a literaturii basarabene în România, realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” din Republica Moldova, cu revistele Contrafort (Chișinău) și www.dilemaveche.ro. În august 2020, Arbor lansează prima platformă de expoziții de artă în realitate virtuală (VR) din România și Republica Moldova: www.theopen-art.com, construită cu sprijinul Biroului de Cooperare al Elveției la Chișinău. Pe platformă pot fi vizitate virtual 10 expoziții semnate de artiști din România și Republica Moldova, precum și 2 expoziții ale Muzeului Național de Istorie a Moldovei și ale Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”. Până în prezent, Arbor a editat sau a contribuit la editarea a 4 cataloage de artă (Dumitru Russu Scvorțov, Ghenadie Popescu, Mark Verlan, Valentina Rusu Ciobanu) și a făcut donații și sponsorizări instituțiilor de învățământ artistic, ONG-urilor de cultură, companiilor de teatru, artiștilor independenți și muzicienilor.