Timpul prezent în literatură – Florin Iaru: “Cred că termin romanul pe care-l scriu de 40 de ani“
8 May 2020
Ce mai citim în această săptămână?
11 May 2020

Vocile memoriei: Mihail Sebastian, profesorul

  La începutul anilor patruzeci ai secolului trecut, în vremea când funcționau legile antisemite, Mihail Sebastian era profesor la Liceul Cultura B. din București, liceu creat atunci pentru elevii evrei. I-a fost elev acolo, pentru scurt timp, alături de alți câțiva viitori scriitori precum Nina Cassian, Petre Solomon, Vladimir Colin, și  Paul Cornea.

Ca urmare a acelorași legi rasiale, autorul romanului Accidentul, tocmai publicat în 1940, este dat afară de la Revista Fundațiilor Regale, unde era angajat din 1936. Rămas fără venituri, scriitorul este nevoit să facă o meserie pe care nu o mai practicase și pentru care, se pare, nu era făcut. Cu toate acestea, trece peste situația grea și își găsește momente de entuziasm alături de adolescenții pe care îi dăscălea și cărora le vorbea despre literatura contemporană, cea pe care altădată o comentase în cronicile lui literare.

La Vocile memoriei, ascultați prima parte a interviului cu regretatul Paul Cornea, pe care l-am înregistrat în 2013, despre fostul lui profesor.