O nouă apariție editorială la editura Tracus Arte, volumul de poezie Buletin de știri blues, semnat de Tatiana Ernuțeanu
22 September 2022
Povestiri din studioul artelor: Invitat special Traducatorul Bruno Mazzoni, Sâmbătă 24 Septembrie, ora 21
24 September 2022

Volumul Căderea unui dictator. Război hibrid și dezinformare în Dosarul Revoluției din 1989 va fi lansat la Biblioteca Academiei Române

Luni, 26 septembrie, ora 10.00, la Biblioteca Academiei Române, în Amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu (Calea Victoriei 125, Sector 1, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului Căderea unui dictator. Război hibrid și dezinformare în Dosarul Revoluției din 1989, coordonat de Andrei Ursu și Roland O. Thomasson, publicat la Editura Polirom, sub egida Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Vor vorbi:

Petre Roman

Gabriel Andreescu

Adrian Niculescu

Andrei Ursu

& autorii:

Andreea-Iuliana Bădilă

Mihai Dănilă

Luciana Marioara Jinga

Andrei Florin Sora

Adrian-Claudiu Stoica

***

Evenimentul va fi transmis pe paginile de Facebook:

Editura Polirom: https://www.facebook.com/polirom.editura/

și IRRD89 https://www.facebook.com/profile.php?id=100070136465298

***

Volumul va mai fi lansat la Librăria Humanitas Lipscani, marți, 4 octombrie, ora 19.00 (Lipscani 42, București), dar și la Brăila, joi, 6 octombrie, ora 12.00, la Muzeul Brăilei „Carol I” (Piaţa Traian 3). Până la finalul acestui an, volumul va mai fi prezentat la Craiova, Iași și Târgoviște. Vom reveni cu detalii.

Despre carte

Acest volum reprezintă numărul inaugural al noii serii a Caietelor Revoluției.

Cercetări dirijate tendențios, cu insistență, asupra unor aspecte de necoordonare, soldați speriați, obosiți etc. în loc să se insiste asupra unor precizări în legătură cu declanșarea focului. În aceste condiții, dacă ești de rea-credință, poți face asemenea consemnări pentru a-ți ieși pasiența, fără ca cel ce semnează să sesizeze diversiunea.” (Generalul magistrat Dan Ioan)

Odată cu trecerea anilor și estomparea amintirilor, în absența surselor primare pentru cercetători (bine ascunse de magistrații militari) și sub asaltul vastei acțiuni de dezinformare, externalizarea vinovăției pentru actele teroriste din decembrie 1989 a ajuns să câștige teren chiar și în cazul unor oameni de bună-credință. Inclusiv în rândurile anticomuniștilor s-a ajuns să se nege autenticitatea Revoluției și s-a uitat de rolul Securității în crimele de atunci. Propaganda dictatorului cu privire la «amestecul străin» la Revoluție, abil diseminată de fosta sa camarilă, este încă larg îmbrățișată în România. Se poate spune că, și din acest punct de vedere, ceaușismul nu a dispărut odată cu Ceaușescu. Ca să putem înțelege cum s-a ajuns la abundența și succesul teoriilor «negaționiste», trebuie să ne întoarcem la surse. Bazate pe documente nou-descoperite în Dosarul Revoluției, studiile din cartea de față confirmă că teroriștii din 1989 nu au fost alții decât membrii rețelei pe care Securitatea o pregătea de ani de zile pentru «lupta de rezistență» ce trebuia declanșată dacă Nicolae Ceaușescu era înlăturat de la putere. Iar fuga acestuia a pus mecanismul în mișcare. «Rezistenții», cum erau numiți de colegii din Securitate, nu au depus armele pe 22 decembrie. Aveau la dispoziție «depozite subterane de armament», «tuneluri de mari dimensiuni» cu acces în blocuri și «case de lucru» ale Securității și ale «colaboratorilor» lor și din aceste puncte au tras focurile de armă de diversiune, de altfel observate pe scară largă, care au dus la cele peste o mie de victime. Sperăm ca volumul să devoaleze, pe cât mai este posibil, «legendele» ce au mistificat în bună măsură Revoluția, aruncând în derizoriu eroismul românilor din decembrie 1989.” (Andrei Ursu, Roland O. Thomasson)

Andrei Ursu este directorul științific al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 şi membru fondator al Fundației „Gheorghe Ursu”. Este interesat de problematica istoriei represiunii din perioada comunistă și a Revoluției. A publicat seria „Cosmetizarea «patriotică» a unui criminal” (contributors.ro, 2017) și studiile „Cine a tras în noi după 22. Studiu asupra vinovățiilor pentru victimele Revoluției Române din decembrie 1989” (în colab., Noua Revistă de Drepturile Omului, 2018) și „«Discernământul politic și juridic» al Securității. Deghizările represiunii în timpul regimului Ceaușescu” (Noua Revistă de Drepturile Omului, 2018). La Editura Polirom a mai publicat, împreună cu Roland O. Thomasson, volumul Trăgători și mistificatori. Contrarevoluția Securității în decembrie 1989 (în colaborare cu Mădălin Hodor, prefaţă de Dennis Deletant, 2019). A fost distins cu Premiul Noii Reviste de Drepturile Omului (2017) și Premiul GDS (2000).

Roland O. Thomasson este cercetător independent în Statele Unite ale Americii. Deține un doctorat în științe politice.