„Războiul lumilor”- adaptarea radiofonică din 1938, care a creat panică printre ascultători
1 April 2021
Managementul teatral în derivă?
2 April 2021

Actrița Dorina Lazăr redevine manager la Teatrul Odeon

„Am semnat ieri dispoziția privind reintegrarea doamnei Dorina Lazăr pe postul de manager al Teatrului Odeon, aflat în subordinea Primăriei Capitalei. Dorina Lazăr a fost demisă abuziv din această funcție în 2017, iar anul trecut a câștigat procesul cu primăria pe această speță. În ciuda deciziei definitive a instanței, fosta conducere a PMB n-a făcut nimic pentru a pune în aplicare hotărârea judecătorească, lucrurile trenând excesiv.
Am vorbit astăzi la telefon cu Dorina Lazăr și m-am bucurat să-i pot da vestea bună pe care o aștepta de atâta vreme: începând de azi, este din nou managerul Teatrului Odeon. Îi doresc mult succes!”,
a anunțat primarul Capitalei, Nicușor Dan.

În vara anului 2017, Dorina Lazăr a fost concediată de la conducerea Teatrului Odeon, fără a i se oferi o explicaţie oficială. Actriţa a fost destituită după o vizită a Corpului de Control al primarului general (Teatrul Odeon se află în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti) la doar câteva zile după ce a fost reconfirmată ca manager.

Într-un comunicat de presă al Primăriei Capitalei la acea vreme, decizia era motivată pe baza „mai multor nereguli grave descoperite“: „Corpul de Control al primarului general Gabriela Firea a descoperit mai multe nereguli grave privind asigurarea, gestionarea şi administrarea bugetului şi patrimoniului instituţiei la Teatrul Odeon, acesta stând la baza încetării contractului de management al directorului teatrului, Dorina Lazăr“.

Tribunalul București a decis anul trecut anularea Dispoziției nr. 1181 din 24.08.2017 a primarului municipiului București. Astfel, conform procedurilor, Dorina Lazăr a câștigat procesul cu Gabriela Firea care ar trebui să îi plătească celebrei actrițe daune morale de 1 leu.

Numai că tergiversarea demersurilor necesare aplicării deciziei a făcut ca până la preluarea mandatului de Nicușor Dan, după câștigarea alegerilor de anul trecut, să nu se întâmple nimic.

Chiar dacă lucrurile s-au mișcat anevoios, din motive birocratice, chiar de 1 aprilie marea actriță a fost informată că toate actele au fost semnate și va fi repusă în drepturi.

Dorina Lazăr și-a început cariera la Teatrul Odeon în anul 1969, iar din 2003 şi până în 2017 a condus această instituție. În prezent, managerul Teatrului Odeon este actorul Cristian Şofron.

Interviu cu actrița Dorina Lazăr, realizat de Raluca Rădulescu pentru emisiunea Scena și ecranul: