Lumină și culoare la Ervant Nicogosian
10 February 2022
Murivale, sentimental și autentic
24 February 2022

Actualizarea unor valoroase gesturi

CĂMAȘA CIUMEI” este titlul expoziției realizate de artista Athena Dumitriu, sub curatoriatul asumat de Iuliana Dumitru, la Muzeul Național al Țăranului Român, în perioada 10-20 februarie 2022. ”Sala Acvariu” găzduiește o expoziție mică, dar plină de înțelesuri, deschisă pe 10 februarie, ziua Sfântului Haralambie, ocrotitorul de boli. Curatoarea și creatoarea au făcut apel la legend și la povești:”Documentele vremii nu ne spun dacă Cămașa Ciumei avea sau nu efect, dacă sacrificiul femeilor care o lucrau într-o singură noapte oferea protecție satului împotriva bolii. Singurul lucru care răzbate după parcurgerea materialelor este credința pe care toți cei implicați în ritual o aveau în înfăptuirea lui.”

Într-o perioadă atât de tulbure, ca cea pe care o traversăm anii aceștia, cele două doamne au simțit nevoia actualizării, într-o formă contemporană a unor gesturi, atitudini și obiecte care să ne păzească, să ne apere de boală și suferință.

”Vechile credințe spuneau că ciuma și alte boli erau provocate de diavol, demoni sau spiritele rele, iar pentru recăpătarea sănătății era nevoie ca aceste duhuri răufăcătoare să fie alungate. Lipsiți de informații medicale și de alte mijloace de protecție, țăranii credeau în magia vindecătoare a unui obiect vestimentar realizat din cânepă, deoarece „firele ei erau iubite de draci și de vrăjitoare”.

Expoziția îndeamnă la meditație.
credit foto: Iuliana Dumitru

Realizatoare Roxana Păsculescu