Teatrul românesc sub dictatura comunistă
13 June 2017
Artiștii polonezi la #FITS2017
14 June 2017

albastru/ portocaliu în premieră la Centrul de Teatru Educațional Replika

Vineri, 16 iunie, de la ora 19:00, la Centrul de Teatru Educațional Replika, compania de teatru Giuvlipen vă invită să vizionați, în premieră, „albastru/ portocaliu”, o adaptare după piesa ”Blue / Orange” de Joe Penhall, în regia artistică a lui Mihai Lukacs. În distribuție: Ziţa Moldovan, Claudiu Dumitru și Iulian Gliță. Muzica live: Poetrip, scenografie: Laurențiu Ridichie.

După o serie de spectacole de teatru feminist rom („Del Duma”, „La Harneală”, „Gadjo Dildo”, „Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?” ș.a.), Giuvlipen împreună cu regizorul Mihai Lukacs, își propun să exploreze din nou o zonă aproape invizibilă în societatea noastră, în discursul public general sau în reprezentările sale artistice, cea a experienței în secția de psihiatrie a unei femei de etnie romă. „albastru/ portocaliu” aduce la suprafață  problematici intense ca destinul unui pacient internat la spitalul de boli nervoase, metehnele sistemului medical din România, discriminarea etnică în spitalele publice sau stigma socială față de bolile mintale, în particular asupra schizofreniei.

Spectacolul „albastru/ portocaliu” este o reinterpretare locală a piesei cu același nume, scrisă în anul 2000 de dramaturgul britanic, Joe Penhall. Mihai Lukacs plasează personajele piesei într-un centru de sănătate publică din Bucureștiul contemporan, iar dialogurile puternice, uneori la limita tragi-comicului, dintre cei trei protagoniști descriu dificultățile și de multe ori absurdul situației descrise de autori.

Scenariul spectacolului ne scufundă într-o lume greu accesibilă, a dublei experiențe a Gildei, o tânără femeie de etnie romă, în calitate de pacient al secției de psihiatrie, de unde aflăm, încă de la început că vrea să plece, dar și izolarea pe care aceasta o trăiește și în afara cadrului instituționalizat al spitalului. Echilibrul fragil al sănătății sale mintale, transformarea într-un obiect al disputei dintre doi medici, medicul său direct și șeful de secție, turbulențele create de orgoliile celor doi, metodologia standard aplicată pentru externări și reclamații sau ierahiile imuabile din sistemul medical românesc, fac din spectacolul „albastru/ portocaliu” o voce importantă de vizibilizare, prin mijloace artistice, a experiențelor ascunse, discriminatorii sau tabuizate.

Regizorul și dramaturgul Mihai Lukacs declară: „Este un spectacol în oglindă. Avem senzația că suntem întregi doar când ne vedem reflecția în ceilalți. Eu sunt român pentru că știu că nu sunt rom, eu sunt heterosexual pentru că știu că nu sunt gay, sunt creștin pentru că nu sunt musulman, sunt bogat pentru că nu sunt sărac. Dar în această privire către celălalt există și multă dorință și un surplus de real, o gaură făcută chiar în centrul sistemului nostru simbolic.“

Reprezentațiile vor avea loc în zilele de 16, 17, 23 și 24 iunie, începând cu orele 19:00, la Centrul de Teatru Educațional Replika. Prețul unui bilet întreg, pentru fiecare reprezentație a piesei, este de 25 lei, iar cu reducere pentru studenți și vârstnici, 20 de lei. Rezervările biletelor se pot face online accesând linkul: http://bit.ly/2s0uRAf

~ ~ ~

Compania de teatru feminist rom, Giuvlipen a fost fondată în 2014 de actrițele rome, Mihaela Drăgan și Zița Moldovan, împreună cu Mihai Lukacs. În ultimii ani s-a ocupat în special de spectacole care propun o viziune emancipatoare și afirmativă despre femeile rome, fiind o platformă în care experiențele acestora din urmă sunt reprezentate și făcute, astfel, mai vizibile. Fără a se autodefini drept portavoce a altora, ci mai curând, prin practicarea unei arte politice, provocatoare, experimentală și foarte performativă, spectacolele Giuvlipen vorbesc despre teme serioase ca rasismul, autoritatea sau inegalitatea de gen, prin mecanisme comice.

„Actrițele din Giuvlipen sînt în primul rînd preocupate de un limbaj artistic propriu, cu identitate culturală precisă.“ (Iulia Popovici, Observatorul Cultural)

 „Miza spectacolului nu este să dea un răspuns nominal asupra unei vinovăţii individuale, ci să genereze întrebări legate de un sistem social care se prăbuşeşte.“ (Oana Stoica, Dilema Veche)

„Giuvlipen își propunea încă de la înființare să spună povești despre viețile femeilor rome și să contribuie la întărirea statutului acestora în interiorul și în afara comunităților din care provin. Iar în recentrarea pe subiectivități până acum invizibilizate se regăsește din plin potențialul schimbării la care artistele și-au propus să contribuie.“ (Laura Sandu, Gazeta de Artă Politică)

„Plăcerea estetică și emoțională este politică, pentru că depășește granița dintre familie și oraș, dintre comunitatea romă și ne-romi, dintre bărbați și femei, și mai ales, depășește granița cromatică.“ (Giovanni Picker, Discover Society)