Descoperă magia la Sibiu!
18 November 2016
DOCUMENTAR: Actrița Meg Ryan împlinește 55 de ani
19 November 2016

Andrei Șerban și Victor Ioan Frunză încheie Festivalul Internațional de Teatru Clasic, ediția a 22-a

Se apropie finalul Festivalului de Teatru Clasic Arad cu spectacole ale Teatrului Metropolis și Teatrului Bulandra din București. Sunt două zile importante ce aduc pe scena FITCA spectacole reflexie a timpului în care trăim.

‘A douăsprezecea noapte’, producție a Teatrului Metropolis din București, continuă direcția și linia de cercetare începute în urmă cu câțiva ani de către directorul de scenă Victor Ioan Frunză, alături de o echipă artistică deosebită. Împreună au reușit o nouă asamblare a unui text clasic într-un spectacol profund contemporan, care ‘are meritul de a fi în același timp o excelentă comedie de public, unde râzi în hohote minute în șir, la scene jucate impecabil, dar și o cercetare inteligentă, în centrul căreia se află omul, acest animal ciudat (…) O analiză cinică a iubirii și a felului cum ea îi poate modifica pe oameni, a felului cum ea acționează în funcție de situații și zone sociale, a felului cum ea devine oglinda vie și deloc deformată a propriei ființe.’ (Monica Andronescu, Yorick)

Spectacolul a fost invitat la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, la Festivalul Internațional de Teatru Oradea și la FNT. Peste tot a lăsat în urmă fani. O trupă pe cât de tânără pe atât de profesionistă, coordonată de un director de scenă dedicat. O trupă premiată în cadrul Galei ‘Matei Brâncoveanu’ — premii ce au ca scop recunoașterea și răsplătirea oamenilor de cultură tineri, pentru performanțe din anul 2015. Premiul a fost oferit pentru pentru rolurile din spectacolele ‘A douăsprezecea noapte’ și ‘Romeo și Julieta’ de la Teatrul Metropolis, precum și ‘Steaua fără nume’ de la Centrul Cultural European pentru UNESCO ‘Nicolae Bălcescu’.

Într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Victor Ioan Frunză declara: ‘Noi nu ștergem praful de pe autori, noi încercăm să-i descifrăm’. O astfel de descifrare reușește și cu spectacolul ‘A douăsprezecea noapte’. O descifrare extrem de utilă și pentru publicul de teatru, invadat parcă de dominanta pieselor contemporane.

Ne bucurăm să-i avem ca oaspeți în ediția FITCA 22, mâine, 19 noiembrie, de la ora 19.00 la Sala Mare.

Ultima zi a Festivalului de Teatru Clasic Arad este destinată unui spectacol în regia lui Andrei Șerban, cu semnătura scenografică a Iulianei Vîlsan: ‘Omul cel bun din Seciuan’ de Bertolt Brecht, producție 2014 a Teatrului ‘Lucia Sturdza Bulandra’ București, nominalizat la Gala Premiilor UNITER la mai toate categoriile: cel mai bun spectacol, cea mai bună regie, cea mai bună scenografie, cel mai bun actor în rol principal, cea mai bună actriță în rol principal, cea mai bună actriță în rol secundar.

Pentru rolurile Vang, Shu Fu și Femeia, Vlad Ivanov a fost recompensat cu premiul pentru ‘cel mai bun actor în rol principal’.

24 de caractere — personaje bine construite de regizorul Andrei Șerban — sunt trăite intens de 14 actori. Lumea universului brechtian e o lume rea, coruptă, plină de alter-ego-uri, o lume a măștilor construite pentru a descurca ițele încâlcitelor necesități ale existenței. O lume a politicului facil.

Prezentul inundă aproape fiecare montare a regizorului care, expunând aproape milimetric viața de zi cu zi, dorește să educe spectatorul. Să-l facă a înțelege — prin spectacolul de teatru — sensul lumii pe care o trăiește. Iar în ‘Omul cel bun din Seciuan’ sensul lumii e inversat, cum inspirat îl redă scenografa Iuliana Vîlsan: din cer cresc flori cu petale îndreptate spre pământ, iar norii, altădată ai cerului, sunt pe podea.

Re-echilibrarea lumilor nu poate fi făcută decât în parte, în fiecare spectator. Așadar, fiecare reprezentație este o căutare. Așa cum declara Andrei Șerban într-un interviu pentru Adevărul: ‘totul este o căutare’; spectacolul nu este niciodată terminat (…) este un început, nu un sfârșit. Cred că spectacolul e gata la ultima reprezentație, când se scoate decorul. Atunci când e gata ceva, moare.’

O astfel de căutare propunem în finalul Festivalului. Adică duminică, 20 noiembrie, ora 19.00 la Sala Mare.

Vă așteptăm să ne fiți alături și în ultimele seri ale ediției 22 a Festivalului Internațional de Teatru Clasic, Arad!