PORTRET: Maria Tănase – un fenomen unic în muzica românească. Debutul la radio şi dragostea pentru Brâncuşi – repere ale unei existenţe fascinante
25 September 2021
Final în forță la Festivalul Enescu 2021, cu artiști renumiți și un potpuriu de muzică excepțională
26 September 2021

Ansamblul „Les Arts Florissants” și Orchestra Concertgebouw din Amsterdam încheie ediția din acest an a Festivalului „George Enescu”

 

Agenda ultimei zile a ediției din acest an a Festivalului Internațional „George Enescu” începe cu un recital cameral susținut de membri ai Orchestrei Simfonice WDR din Köln. La Sala „Auditorium” a Muzeului Național de Artă din București, muzicienii vor interpreta, începând cu ora 10:30, Cvintetul de coarde de Alexander von Zemlinsky, Cvartetul de coarde op. 22 nr. 2 de George Enescu și Cvintetul de coarde în sol major de Johannes Brahms. Recitalul va putea fi urmărit în direct pe frecvențele postului nostru, iar prezentarea îi revine Andreei Kiseleff la microfon.

La Ateneul Român, de la ora 16:30, Ansamblul „Les Arts Florissants” condus de William Christie va oferi publicului bucureștean opera „Partenope” de Georg Friedrich Händel. Din distribuție fac parte soprana Ana Vieira Leite, contratenorii Hugh Cutting și Alberto Miguelez Rouco și tenorul Jacob Lawrence, printre alții. Concertul va putea fi urmărit în direct, pe frecvențele Radio România Cultural. Comentează Jeanine Costache.

Concertul ce încheie această ediție a Festivalului Internațional „George Enescu” este susținut de Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, cu Daniel Harding la pupitrul dirijoral. Ansamblul, ce îl are pe postul de concert-maestru pe violonistul român Liviu Prunaru, va interpreta, pe scena Sălii Palatului, Pastorale-Fantaisie de George Enescu, Uvertura operei „Tannhäuser” de Richard Wagner și Simfonia a VII-a de Anton Bruckner. Concertul începe la ora 19:30 și este transmis în direct de Radio România Cultural. Prezintă Monica Isăcescu.

Rata de infectare din București a ajuns miercuri, 22 septembrie, la 3,3 la mie, astfel că accesul în sălile de concert din capitală se va face doar într-una dintre situațiile următoare:
cu dovadă oficială care atestă vaccinarea anti SARS-CoV-2 (minim 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare)
test PCR negativ efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea concertului dovadă medicală a faptului că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 dovadă rezultat negativ certificat de o unitate medicală al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore înainte de începerea concertului.
Certificatul verde, al cărui cod QR se scanează la intrarea în sala de concert, trebuie generat pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro
Până acum, această condiție a fost impusă doar la Ateneul Român și la Sala “Auditorium”, astfel că devine obligatorie și pentru evenimentele ce au loc la Sala Palatului și Sala Radio. O altă condiție este scăderea limitei locurilor ocupate în sală, însă niciunul dintre evenimentele rămase în agenda Festivalului “George Enescu” nu este afectat de această reglementare, având în vedere faptul că biletele vândute la aceste evenimente nu depășesc 50% din capacitatea sălilor.
Spectatorii sunt rugați să se prezinte la sălile de concert cu 30-40 minute înainte, în special la Ateneu Român și la Sala Palatului.