Ascultă Radio România Cultural Live

Weekend cultural - Recomandări pentru 26-28 aprilie

Weekend cultural - Recomandări pentru 26-28 aprilie

25 Aprilie 2024, 12:55

Cauţi idei de petrecerea timpului liber ? Îţi sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat in weekend!

CONCERTE

La Sala Radio, vineri, veți asculta celebra Simfonie nr. 3 - Eroica, de BEETHOVEN, în interpretarea ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO. Concertul va fi dirijat de MIRIAN KHUKHUNAISHVILI, dirijor georgian stabilit în Islanda, co-fondator și director muzical al Orchestrei de Tineret din Tbilisi. În aceeași seară îl veți aplauda și pe pianistul DANIEL CIOBANU, care a atras pentru prima dată aprecierea internațională în 2017, la Concursul Arthur Rubinstein din Tel Aviv, unde a câștigat atât medalia de argint, cât și premiul publicului. Daniel Ciobanu este invitat să interpreteze PROKOFIEV - Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră.

https://www.orchestreradio.ro/

CORUL DE COPII RADIO vă invită sâmbătă la Sala Radio la un nou eveniment special: „T R I B A L”, un concept inedit pe scena muzicală bucureșteană. Concertul reunește prelucrări corale ale patrimoniului muzical ancestral și câteva creații moderne inspirate de marile culturi tribale ale lumii.

https://www.orchestreradio.ro/

„Dintr-o dimineață de primăvară” (D’un matin du printemps) este propunerea Orchestrei simfonice a Filarmonicii Banatul Timișoara pentru vineri. Opera a fost compusă în primăvara anului 1917 de Lili Boulanger, în ultimele sale luni de viață, într-un Paris ocupat de germani. Boulanger a fost prima femeie care a câștigat prestigiosul Prix de Rome. În programul serii sunt incluse și Concertul pentru trombon și orchestră (1956) al compozitorului francez Henri Tomasi, precum și Suita „La Strada”, tema muzicală din filmul omonim, compusă de Nino Rota. Talentatul trombonist portughez GONÇALO NOVA va urca pe scenă alături de Orchestra simfonică, dirijată de maestrul STEFAN GEIGER.

https://filarmonicabanatul.ro/

Concertul de vineri, de la Ateneul Român al Orchestrei simfonice a filarmonicii „George Enescu” îl va avea ca solist pe Andrei Ioniță, iar la pupitrul dirijoral se va afla Michael Sanderling. În program: Aram Haciaturian - Concertul în mi minor pentru violoncel şi orchestră și Piotr Ilici Ceaikovski, Simfonia „Manfred” în si minor, op. 58.

https://www.fge.org.ro/

OPERĂ

Opera Națională București prezintă vineri „Madama Butterfly” de Puccini. Urmărește povestea frumoasei gheișe Cio-Cio-San care se îndrăgostește de un ofițer de marină american, doar pentru a fi abandonată și lăsată să facă față consecințelor iubirii ei interzise. Dirijor: Ciprian Teodorașcu

https://operanb.ro/?lang=en

Opera Națională Română Cluj-Napoca vă invită să luați parte la GALA VERUM SOLITUS Vocal Competition. Vineri va avea loc Gala Laureaților, o seară deosebită în care cei 10 artiști lirici selectați pentru finală își vor încânta publicul cu performanțe remarcabile. În timpul acestei seri speciale, cei patru câștigători ai competiției vor fi dezvăluiți. Însă, diferit de alte concursuri, verdictul nu va fi doar al juriului, ci și al publicului, care va avea ocazia să își exprime preferințele prin vot online, în timp real, pentru interpretul lor favorit.

https://operacluj.ro/

TEATRU

Teatrul Odeon organizează cea de-a XX-a ediţie a Galei extraordinare a dansului, în care va fi prezentat spectacolul „Răzvan Mazilu & Friends” – ora 19:00, în Sala Majestic. Gazde: actriţa Elvira Deatcu şi coregraful, dansatorul şi regizorul Răzvan Mazilu. Invitat special: Simion Bogdan Mihai. Evenimentul are loc cu ocazia Zilei Internaţionale a Dansului, care se sărbătoreşte pe 29 aprilie

https://teatrul-odeon.ro/stire/gala-extraordinara-a-dansului-razvan-mazilu-friends-odeon-editia-a-xx-a/

„Iulia. Atunci când viaţa te lasă să alegi”, o rescriere de Raluca Cîrciumaru după „Domnişoara Iulia”, de August Strindberg are premiera vineri la ora 19:30, la Sala Mică a Teatrului Metropolis. Distribuţia: Raluca Aprodu, Daniel Nuţă şi Alina Rotaru. Spectacolul este realizat în parteneriat cu UNATC „I.L. Caragiale” din Bucureşti

https://teatrulmetropolis.ro/spectacol/iulia/

Compania de teatru independent RESPIROComp prezintă, vineri, comedia dulce-amară „RESPIRO – Vacanţă pe acoperiş”, o adaptare a celei mai bune piese româneşti a anului 2018, „Matilda şi groparii”, de Stela Giurgeanu. Regia: Corina Dragomir – ora 19:00, la ARCUB, Sala Mare

https://arcub.ro/respiro-vacanta-pe-acoperis-26-aprilie-arcub-sala-mare/

Teatrul Municipal „Bacovia” prezintă sâmbătă, premiera spectacol dedicat copiilor, „Fata babei şi fata moşneagului”, dramatizare după o poveste de Ion Creangă semnată de Vasilica Bălăiţă. Regia îi aparţine lui Aurelian Bălăiţă, prof. univ. dr. habil. la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi – ora 11:00, în Sala Mare

https://teatrulbacovia.ro/teatrul-municipal-bacovia-anunta-in-luna-aprilie-trei-premiere-consecutiv/

Premiera spectacolului „…Escu”, de Tudor Mușatescu, regia: Alexandru Grecu și Cristian Șofron, cu Pavel Bartoş în rolul titular va avea loc duminică de la ora 19:00, la Palatul Naţional al Copiilor, Sala Mică. Spectacol este realizat în parteneriat Teatrul „Stela Popescu”, București – Teatrul „Satiricus Ion Luca Caragiale”, Chișinău . Din distribuție: Pavel Bartoș, Ion Grosu (invitat de la Chişinău), Cristi Neacșu, Viorel Cornescu (invitat de la Chişinău),Daniel Ciobanu (invitat de la Chişinău), Cătălin Frăsinescu, Irina Cărămizaru, Manuela Hărăbor, Crina Matei, Daniel Filipescu, Dorin Enache, Petru Șutu, Olga Anghelici (invitată de la Chişinău), Florentin Munteanu, Cristina Marin Neagu, Petru Șuțu și Dorin Enache.

https://teatrulstelapopescu.ro/

FILM

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), în parteneriat cu Happy Cinema, organizează vineri, proiecţia filmului documentar de artă „Easter in Art”, regizor: Phil Grabsky – ora 19:00, în Sala Auditorium a MNAR, Str. Ştirbei Vodă nr. 1

https://mnar.ro/evenimente-muzeu

La Cluj-Napoca are loc cea de-a cincea ediţie a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina şi al Ambasadei Statului Palestina în România – la Cinema Victoria.

Cartea cu soluții intră de vineri în cinematografele din țară. Regia este semnată de Michel Gondry iar din distribuție fac parte actorii Pierre Niney, Vincent Elbaz, Blanche Gardin. Regizorul Marc fuge cu materialul filmat și cu echipa de producție într-o casă la țară pentru a termina filmul așa cum își dorește el, nu cum vor producătorii, dar membrii echipei devin ostatici ai schimbărilor de dispoziție maniacale ale regizorului...

https://www.cinemagia.ro/filme/the-book-of-solutions-3308957/

Guvernul Copiilor 2 în regia Ioanei Mischie are premiera vineri în cinematografe. Filmul prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri. Viziunile lor au fost extinse și aduse la viață de un grup transdisciplinar de artiști, arhitecți, peisagiști, educatori, psihologi, devenind veritabile „utopii tangibile” inserate în film. Rezultatul este un documentar inovator axat pe gândirea creativă a copiilor cu privire la viitorul societății pe termen lung.

https://www.cinemagia.ro/filme/government-of-children-ii-3313763/

EXPOZIȚII

Galeria de artă contemporană Sector 1 prezintă expoziția solo a artistei de origine franceză Arantxa Etcheverria (1975, Franța). „Ansamblul de lucrări prezentat de Arantxa Etcheverria în cadrul expoziției cuprinde performance-ul Alphabet, alături de noi sculpturi și obiecte care reflectă asupra afinităților vizuale și simbolice dintre limbaj și arhitectură, o temă recurentă pentru artistă.”(Cristina Bută, curatoarea expoziției)

La Galeria Verticală din incinta Random Space, Cristina Dinu, sculptor metalist, îndeamnă privitorii la contemplare, prin expunerea conceptul ei, "Metal Poetry": un performance sculptural unde materia primă brută, rece întâlneşte dorința arzătoare a artistului de a crea, transmite şi surprinde metaforele vieții într-un mod spontan și jucăuș.

Galeria Căminul Artei găzduiește expoziția de pictură „Cromatografii”. Expun: Viorel Cosor, Cosmin Grosu, Florin Mocanu, Gheorghe Pogan, Eusebio Spînu, Ioana Streinu, precum și doi invitați din Bulgaria – Rositsa Yordanova și Todor Todorov .

În cadrului celei de-a treia ediții a competiției de pictură live Art Battle de la Palatul Bragadiru, va avea loc și deschiderea expoziției re-LEAF, ce continuă conceptul LEAF (Limited Edition Art Fair), festivalul de artă în serie limitată ce își propune să prezinte publicului serii mici de lucrări de artă realizate prin cianotipie, serigrafie, colaj, gravură, fotografie analog, daguerotipie, grafică, monotip, print, lucrări originale sau copii personale inspirate de opere celebre, toate cu prețuri accesibile, pentru toți iubitorii și colecționarii de artă.

Expoziţia internaţională ‘Imperiul Roman. Tehnologia învingătorilor’, prezintă invenţii din antichitate şi arme din timpul Imperiului Roman și este organizată în colaborare cu Muzeul Leonardo da Vinci din Florenţa, va putea fi vizitată în perioada 24 aprilie – 24 iunie, în Palatul Cultural din Complexul Muzeal Arad. Organizată sub patronajul Ambasadei Italiei în România, a Consulatului Onorific al Republicii Italiene la Arad, a Institutului Italian de Cultură şi cu sprijinul Muzeului Leonardo da Vinci, expoziţia internaţională este dedicată nu doar pasionaţilor de istorie, ci tuturor celor fascinaţi de secretele celui mai puternic imperiu din istoria omenirii.

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, ediția 23, organizat de Postul Public de Radiodifuziune, prin echipa Gaudeamus și Radio România Cluj, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, se desfășoară în perioada 24 – 28 aprilie, în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Târgul va fi deschis zilnic între orele 10:00 și 20:00, iar accesul publicului este liber. Președintele de onoare al acestei ediții este prof. univ. dr. Ioana Both, traducător, critic literar, apreciat eminescolog și eseist.

Dorin Ioniță - „Vară Magică a fost și este o necesitate pentru scena culturală bucureșteană” | PODCAST
Muzică-Dans-Arte 29 Mai 2024, 12:25

Dorin Ioniță - „Vară Magică a fost și este o necesitate pentru scena culturală bucureșteană” | PODCAST

Ajuns la cea de-a XIII-a ediție, Festivalul Internațional ,,Vară Magică” invită iubitorii de muzică clasică aflați...

Dorin Ioniță - „Vară Magică a fost și este o necesitate pentru scena culturală bucureșteană” | PODCAST
Violoniștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru pornesc din 3 iunie în al 12-lea Turneu Național ”Duelul viorilor” Stradivarius vs. Guarneri
Muzică-Dans-Arte 29 Mai 2024, 09:12

Violoniștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru pornesc din 3 iunie în al 12-lea Turneu Național ”Duelul viorilor” Stradivarius vs. Guarneri

În  luna iunie , violoniștii  Liviu Prunaru  și vioara  Stradivarius ”Pachoud”...

Violoniștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru pornesc din 3 iunie în al 12-lea Turneu Național ”Duelul viorilor” Stradivarius vs. Guarneri
Turneul  Național Flautul Fermecat – JAZZPARALE,  6 iunie - 6 iulie 2024, pe scenele din România
Muzică-Dans-Arte 29 Mai 2024, 09:10

Turneul Național Flautul Fermecat – JAZZPARALE, 6 iunie - 6 iulie 2024, pe scenele din România

Flautistul Ion Bogdan Ștefănescu , împreună cu partenerii săi de scenă,  Sorin Petrescu (pian) și Doru...

Turneul Național Flautul Fermecat – JAZZPARALE, 6 iunie - 6 iulie 2024, pe scenele din România
Lucrări de la opt artiști români și internaționali, în expoziția AfterLand, de pe 4 iunie 2024, la Rezidența9 din București
Muzică-Dans-Arte 29 Mai 2024, 09:04

Lucrări de la opt artiști români și internaționali, în expoziția AfterLand, de pe 4 iunie 2024, la Rezidența9 din București

Asociația Qolony - Colonia pentru artă și știință propune publicului din București AfterLand, o expoziție cu vernisajul pe...

Lucrări de la opt artiști români și internaționali, în expoziția AfterLand, de pe 4 iunie 2024, la Rezidența9 din București
Amzei Animat: program de 1 Iunie în piața Amzei
Muzică-Dans-Arte 29 Mai 2024, 08:57

Amzei Animat: program de 1 Iunie în piața Amzei

De 1 iunie, copiii și părinții au un program numai bun de stat pe-afară prin centru pentru a se bucura de începutul...

Amzei Animat: program de 1 Iunie în piața Amzei
De 1 Iunie, Muzeul Antipa invită copiii la o mega-petrecere în aer liber
Muzică-Dans-Arte 29 Mai 2024, 08:56

De 1 Iunie, Muzeul Antipa invită copiii la o mega-petrecere în aer liber

De ziua lor, cei mici sunt invitați la o petrecere în aer liber în curtea Muzeului Antipa. Tot atunci, ei vor...

De 1 Iunie, Muzeul Antipa invită copiii la o mega-petrecere în aer liber
Pianistul FLORIAN MITREA cântă RAVEL la Sala Radio
Muzică-Dans-Arte 28 Mai 2024, 14:25

Pianistul FLORIAN MITREA cântă RAVEL la Sala Radio

Ce ați mai ascultat dintre lucrările lui RAVEL , celebrul creator al Bolero -ului ? Vineri, 31 mai 2024 (de la 19.00) ,...

Pianistul FLORIAN MITREA cântă RAVEL la Sala Radio
Concert extraordinar Alexandra Ușurelu, Mircea Vintilă și Camerata Regală  la Ateneul Român
Muzică-Dans-Arte 28 Mai 2024, 10:49

Concert extraordinar Alexandra Ușurelu, Mircea Vintilă și Camerata Regală la Ateneul Român

Camerata Regală, una dintre cele mai prestigioase orchestre camerale din România, vă invită la un concert extraordinar...

Concert extraordinar Alexandra Ușurelu, Mircea Vintilă și Camerata Regală la Ateneul Român
Ascultă live

Ascultă live

19:00 - 21:00
Stagiunea Muzicală Radio
Ascultă live Radio România Cultural
19:05 - 19:30
SMART BOX
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
19:00 - 20:00
Français 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
19:00 - 20:00
DEDICAȚII MUZICALE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
19:03 - 21:00
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru