AUDIO Săptămâna Pădurii la Râşnov
26 April 2018
A apărut un nou nr. al ziarului Viața medicală!
27 April 2018

Antropologul Vintilă Mihăilescu la Conferințele „Grigore T. Popa” de la UMF Iași

Vintilă Mihăilescu, cel mai cunoscut antropolog român, a susținut astăzi, 26 aprilie, de la ora 14, la UMF Iași, în Aula „George Emil Palade”, conferința „Corpul cultural”.

Avanpremiera evenimentului – în direct la emisiunea Știința în cuvinte potrivite de astăzi!

Prof. univ. dr. Vintilă Mihăilescu (n. 23 mai 1951) este şeful Catedrei de Sociologie a Facultăţii de Ştiinţe Politice și directorul Școlii Doctorale din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). Este specializat în etnopsihologie, identitate şi etnicitate, studiul comunităţilor. A fost directorul Muzeului Țăranului Român (2005-2010), a semnat în Dilema Veche rubrica „Socio-hai-hui” și a scris numeroase cărți (cităm din cele mai recente, apărute la editura Polirom: „De ce este România astfel? Avatarurile excepționalismului românesc” și „Hotel Ambos Mundos. Eseu de antropologie borgesiană”). În 2006, a fost decorat de preşedintele României pentru serviciile aduse culturii române (2006). Ultimul volum,  „Etnogeneză şi ţuică”, a apărut în urmă cu o săptămână la editura Polirom.

 

Vintilă Mihăilescu este fiul medicului, profesorului de cardiologie, Vintilă V. Mihăilescu, autor a numeroase studii și cercetări; în anul 2003 i-a fost publicat volumul de texteb „Pe marginea unei gândiri clinice” (Editura Paideia).

UMF Iaşi a devenit, din toamna anului 2017, gazda unor manifestări ştiinţifico-culturale speciale, intitulate Conferinţele Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi. Până în prezent, au conferenţiat în „Aula George Emil Palade” personalităţi de prestigiu precum Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, Cătălin Turliuc, cercetător principal la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iaşi, Vasile Dîncu, preşedinte fondator al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie, Alina Mungiu-Pippidi, preşedinte fondator al Societăţii Academice din România și Ioan-Aurel Pop, președinte al Academiei Române.