Cele mai bune filme pentru copii şi tineri la festivalul KINOdiseea 2016
10 November 2016
Cu sprijinul ICR Istanbul, Paul Negoescu şi Alexandru Papadopol – gata să cucerească cinefilii din Salonic
10 November 2016

Astăzi începe cea de-a VIII-a ediție KINOdiseea!

11 zile, 30 de invitați internaționali, 38 lungmetraje, 80 scurtmetraje, 28 de ateliere și un bal mascat la cea mai mare ediție KINOdiseea de până acum

Timp de 11 zile, la București va avea loc cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrală și Sud-Est, atât ca număr de filme, cât și ca număr de spectatori. KINOdiseea aduce în România premiere naționale și internationale, filme premiate și apreciate de critici și public.

KINOdiseea va avea trei secțiuni competiționale:

  • KINOdiseea Youth, competiție dedicată filmelor pentru adolescenți, ce va prezenta 10 filme despre maturizare, aventură și iubire. Competiția Youth va fi jurizată atât de profesioniști din industrie (actrița Maria Dinulescu, jurnalista Oana Cuzino și scenaristul Alex Mavrodineanu), cât și de un juriu de adolescenți.
  • KINOdiseea Junior, competiție care aduce publicului bucureștean cele mai noi, iubite și apreciate filme pentru copii. Anul acesta, KINOdiseea Junior aduce în fața publicului 15 filme, jurizate de producătoarea Anca Puiu, președintele Festivalului Internațional de Film pentru Copii din Montreal – Jo-Anne Bluin și actrița Aylin Cadîr. Și la această categorie, un juriu tânăr va partiipa la alegerea câștigătorului.
  • Competiția de scurtmetraje, Junior și Youth cuprinde 75 de filme din peste 20 de țări, ce vor fi proiectate pentru categorii de vârstă diferite: 3-6, 6-9, 9-12, 12-15 și 15-18 ani. Juriul competiției de scurtmetraje este format din criticul de film Cristi Mărculescu și actrițele Dorotheea Petre și Olimpia Melinte.

 

Atelierele KINOdiseea

 Anul acesta, KINOdiseea va găzdui 28 de ateliere gratuite cu tematici legate de arta cinematografică: regie, actorie, improvizație, costume, animație (stop motion și digitală) și multe altele. Trainerii sunt profesioniști din industrie atât din România, cât și invitați ai festivalului. Printre atelierele KINOdiseea se numără și un workshop de actorie cu actrița Crina Semciuc, un atelier de storytelling cu Oana Tache, atelier de fotografie cu Adi Bulboacă, atelier green screen cu Noel Loozen și un workshop de costume de film cu Adeline Andreea Bădescu.

Atelierele durează 90 de minute și au loc în perioada 10-20 noiembrie în mansarda Cărturești, zilnic, de la ora 12:00 și în weekend de la ora 10:00. Mai multe detalii despre atelierele KINOdiseea și despre înscrieri găsiți aici: www.kinodiseea.ro/ateliere-workshops

Seminariile KINOdiseea

În cadrul acțiunilor ce au ca scop dezvoltarea tânărului public la cinema și a educației prin imagine,  Institutul Francez din România organizează, în parteneriat cu Festivalul Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea, un seminar privind situația actuală din România, care se va desfășura pe parcursul a două zile. Aceste două seminarii, găzduite de sala de cinema Elvire Popescu, se adresează profesioniștilor din industria cinematografică (de la contribuția lor, până la o ofertă de calitate pentru tânărul public) sâmbătă, pe 12 noiembrie 2016, ora 15:30, iar părinții sunt invitați să ia parte la o dezbatere privind legăturile dintre cinema și copilărie, duminică 13 noiembrie, de la ora 10:30.

Seminarul de sâmbătă, 12 noiembrie, ora 15:30 are ca temă distribuția de filme de artă pentru publicul tânăr, iar la el vor participa profesioniști din industria națională și internațională de film.

Seminarul de duminică, 13 noiembrie, de la ora 10:30, este gândit ca o dezbatere publică și este precedat de proiecția filmului „Aventurile Sofiei”. După vizionarea filmului, părinții sunt invitați la o discuție despre parenting și cinema alături de un psiholog, iar în acest timp, copiii pot participa la un atelier de reciclare creativă, găzduit de scenograful Bogdan Ionescu în foyerul cinematografului Elvira Popescu. Tema dezbaterii este Copii și cinema, copii la cinema: ce părere au părinții?

Accesul la seminariile KINOdiseea este gratuit.

Balul mascat

Una dintre tradițiile KINOdiseea este organizarea unui Bal Mascat. Anul acesta, balul va avea loc pe 20 noiembrie, la restaurantul Elisabeta  (B-dul Elisabeta nr. 45), între orele 11:00 – 14:00. Această ediție este dedicată călătoriilor în gând și în faptă, cei mici putându descoperi tribul din care fac parte și tărâmuri nemaivăzute la atelierele de drumming prin metoda Totem, în care limbajul este sunetul tobelor africane, ale maracas-urilor amerindiene și ale apelor din tobele siberiene.

Facilitatorii atelierelor sunt Jean-Baptiste Odobestianu – musicoterapeut cu experiență de peste 12 ani în domeniu și  Ana-Maria Anghelescu – antropolog, cu specializare și în teatru de improvizație.

Tot pentru a călători cu imaginația pe meleaguri îndepărtate, copiii pot încerca costumele de la colțul de închiriat, sesiunile de facepainting și de tatuaje Henna cu Henna Journey, cornerele de povești din călătorii și de destinații favorite, iar la final, își pot imortaliza experiența pe un magnet de la photo-booth-ul interactiv adus de Doityourselfie.

Detalii despre workshopuri, ateliere, seminarii, balul mascat și filme puteți găsi pe site-ul festivalului: http://www.kinodiseea.ro/.

Biletele se pot achiziționa de pe site-ul www.eventbook.ro sau, în ziua proiecției, de la cinema.

KINOdiseea, unul dintre cele mai mari festivaluri de filme pentru copii din Europa Centrală și de Sud-Est, se va desfășura anul acesta în perioada 10-20 noiembrie. Cinema PRO, Cinema Eforie, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului și Hollywood Multiplex sunt cinematografele care găzduiesc numărul record de premiere și evenimente conexe (workshop-uri, sesiuni de Q&A, seminarii și faimosul Bal Mascat).

KINOdiseea este organizat de Asociația Culturală Metropolis, co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă – Subprogramul Media, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5, ARCUB (proiect finanțat în programul București, Orașul In-Vizibil), Administrației Fondului Cultural Național, Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România.

Despre KINOdiseea

KINOdiseea este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrală și Sud-Est, atât ca număr de filme, cât și ca număr de spectatori. Festivalul este membru ECFA – European Children’s Film Association. În cele 7 ediții, festivalul a avut peste 60.000 de participanți, iar de 3 ani se află printre cele 4 festivaluri de film pentru publicul tânăr din Europa care se bucură de sprijin Media din partea Creative Europe.