Balcic/ Vila Suita/ 2017 
24 August 2017
Sculptorul George Apostu, azi
7 September 2017

„Atelier de front. Artiști români în Marele Război”

Pe simeze, în cadrul expoziției „Atelier de front. Artiști români în Marele Război” de la MNAR sunt reunite peste 120 de lucrări ale artiștilor mobilizați în Primul Război Mondial. Un loc aparte îl ocupă lucrările realizate de Nicolae Tonitza, Ion Teodorescu-Sion, Camil Ressu, Ștefan Dimitrescu, Oscar Han, Dimitrie Paciurea, Ion Jalea, Cornel Medrea.
”Expoziţia-eveniment „Atelier de front. Artiști români în Marele Război – ne mărturisește curatorul Alina Petrescu-marchează contribuția artiștilor la procesul de formare a memoriei colective în legătură cu Primul Război Mondial. Creațiile unei întregi pleiade de artiști mobilizați depun mărturie asupra Marelui Război din perspectiva contemporaneității imediate, directe, și participă astfel la „scrierea” istoriei, picturile, sculpturile și desenele realizate de aceștia fiind menite unui viitor Muzeu Militar.”
Expoziția a fost realizată ca urmare a stabilirii unui parteneriat excepțional cu Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” din București, Complexul Muzeal „Moldova” din Iași și Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu Quintus” din Ploiești. Lucrărilor existente în depozitele MNAR-ului și care au fost scoase la lumină prin această expoziție, li se alătură astfel, opere și documente care întregesc imaginea complexă a războiului și a ororilor sale.
dr. Roxana Păsculescu