InterActiv: Depresia – suferința din umbră
20 October 2017
Prinţesa Marina Sturdza a murit la varsta de 65 de ani, la New York
23 October 2017

AUDIO Monumente în mișcare: comemorare Brașov 1987

Din 20 octombrie 2017, 21 de sculpturi de mari dimensiuni ale artistului Aurel Vlad comemorează Revolta de la Brașov din anul 1987 în fața Muzeului Județean de Istorie Brașov din Piața Sfatului.

La Brașov este comemorată Revolta de la Brașov din anul 1987, o acțiune de protest împotriva politicilor economice și sociale impuse de Nicolae Ceaușescu, când sute de muncitori de la Întreprinderea de Autocamioane Steagul Roșu au fost arestați și 61 condamnați. Ansamblul sculptural creat de sculptorul și profesorul Aurel Vlad, „Neliniștea unei mulțimi”, are 21 de personaje, fiecare având 2,9 metri.

Proiectul propune sculpturi monumentale, cu impact puternic și imediat, care să atragă atenția atât publicurilor tinere, care nu au trăit în perioada comunistă, cât și adulților 40+ care au trăit diferitele perioade și aspecte ale dictaturii. Sculpturile sunt create din materiale contemporane și sunt gândite a fi „în mișcare”: prin itinerarea ulterioară și în alte spații, „încărcându-se” simbolic și valoric în contextele diferite ale spațiilor publice.

Proiectul „Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței” organizat de Nasui Collection & Gallery itinerează monumente temporare în orașe din România unde au existat mișcări de rezistență împotriva comunismului sau spații opresive de detenție.

reportaj de Madalina Corina Diaconu

foto: Madalina Corina Diaconu