AUDIO. TEATRU RADIOFONIC PENTRU COPII. Sânziana şi Pepelea de Vasile Alecsandri
5 May 2020
AUDIO. TEATRU RADIOFONIC PENTRU COPII. Prinţesa Turandot de Carlo Gozzi
6 May 2020

AUDIO. TEATRU RADIOFONIC PENTRU COPII. Comoara din insulă de Robert Louis Stevenson

Actriţa Alexandrina Halic - Teatrul Ion Creangă Bucureşti -foto Tomoaki Minoda

Cunoscut in egala masura pentru nuvela fantastica “Doctor Jekyll si Mr. Hyde” si pentru romanul istoric “Shipwrecked”, autorul Robert Louis Stevenson a fost prolific, scriind atat romane cat si povestiri, aventurandu-se in mai multe genuri. Desi ideea de insula ce adaposteste o comoara ascunsa devenise deja un gen anume in literatura de aventuri, cu autori precum Sir Walter Scott si James Fenmore Cooper aducand contributii notabile la gen, romanul lui Stevenson reprezinta apogeul acestui sub-gen.

 Publicata initial sub forma serializata in revista pentru copii “Young Folks”,  cartea a sedimentat  imaginatia colectiva asupra a tot ce asteptam astazi de la aventura cu pirati: o insula ascunsa, o harta mototolita,  un X ce marcheaza comoara si o capetenie de pirati cu un picior de lemn si un papagal galagios pe umar.

Nu numai ca a influentat enorm esteticul filmelor cu pirati, dar “Comoara din Insula” in sine a fost adaptata in nenumarate filme, seriale TV, piese de teatru, animatii si benzi desenate.

Adaptarea: Mariela Oţoiu. Regia artistică: Titel Constantinescu. În distribuţie: Alexandrina Halic, Mircea Albulescu, Radu Panamarenco, Corado Negreanu, Ion Marinescu, Constantin Dinulescu, Rodica Sanda Ţuţuianu, Mitică Popescu, Boris Petrof, Ion Punea, Sergiu Demetriad, Nicolae Pomoje, Ion Chelaru, Valentin Teodosiu, Doru Ana, Constantin Fugaşin, Mircea Constantinescu, Dan Bobe, Gheorghe Pufulete, Cătălin Duţă. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Nicolae Neagoe. Regia tehnică: Vasile Manta. Înregistrare din anul 1990.

http://www.eteatru.ro/#art/comoara-din-insula-de-robert-louis-stevenson/1722711