AUDIO. TEATRU RADIOFONIC PENTRU COPII. Un vis extraordinar de Walt Disney
2 May 2020
Concurs de creație teatrală și literară
2 May 2020

AUDIO. TEATRU RADIOFONIC PENTRU COPII. Micul prinţ de Antoine de Saint Exupery

Una dintre cele mai indragite carti pentru copii, nuvela fantastatica “Micul print” a fost tradusa in peste 360 de limbi, fiind astfel una dintre cele mai traduse carti din istorie.                                                        

 Antoine de Saint-Exupéry, aviator de cariera, era cunoscut pentru opera sa de memorialistica si pentru romanele inspirate din experienta sa aviatica precum “Zbor de noapte” si  “Vant, nisip si stele”.                

Aflat in exil in New York in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, prietenii si editorii lui i-au sugerat sa incerce proza pentru copii. Asa a aparut “Micul print”. Desi povestea are multe elemente de fantezie, povestind intalnirea unui aviator pierdut in desert cu un print de pe o alta planeta, nuvela este iarasi inspirata din aventurile sale ca aviator. Mai precis, autorul evoca un moment din 1935, cand avionul sau s-a prabusit deasupra Saharei in timp ce incerca alaturi de copilot sa doboare recordul de viteza pe ruta Paris-Saigon.                                Nuvela s-a facut remarcata si pentru ilustratii, acestea fiind realizate de insusi Saint-Exupéry.

Transpusa pentru teatru si radio, ecranizata de nenumerate ori, toate mediile artistice au fost miscate si influentate de “Micul print”. De la o transpunere radiofonica narata de Richard Burton la o versiune cinematografica din 1974 cu Bob Fosse si Gene Wilder, de la o banda desenata scrisa si ilustrata de Joann Sfar la seria animata japoneza din 1978, povestea “Micului print” de pe asteroidul B-612 a fost mereu in atentia artistilor.

Dramatizare: Mioara Tarzioru. Regia Cristian Pepino. În distribuţie: Micul print – Tudor Emanuel Fertig, Florian Pitis,Sybilla Oarcea,Serban Cella,Mariana Zaharia, Boris Petroff, Dumitru Anghel, Candid Stoica, Florin Burlacu, Simona Macra

http://www.eteatru.ro/#art/micul-print-de-antoine-de-saint-exupery/1723051