AUDIO. TEATRU RADIOFONIC PENTRU COPII. Răzbunarea Kriemhildei – Epopee germană
22 May 2020
Regizorul Bobi Pricop la GPS Cultural
22 May 2020

AUDIO. TEATRU RADIOFONIC PENTRU COPII. Păcală în satul lui de Ioan Slavici

Personalitate complexa, scriitor, jurnalist si pedagog, gazetar, memorialist, narator si dramaturg, Ioan Slavici a lasat o opera vasta, diversa si remarcabila, reusind de-al lungul timpului sa inspire creatori din teatru, radio si film. Astfel, “Moara cu noroc” a fost transpusa pe pelicula in 1955, de Victor Iliu, romanul Mara a fost adaptat in filmul “Dincolo de pod”  in regia lui Mircea Veroiu in 1976  iar “Padureanca” a fost ecranizata in 1986 de regizorul Nicolae Margineanu, acestea fiind filme de referinta inspirate de universul lui Slavici.

Nu trebuie uitat faptul ca Slavici a pasit spre literatura pornind de la basmul popular si ca a debutat ca prozator prin povesti.

“Pacala in satul lui”, publicata in 1886, este o povestire in centrul careia se afla celebrul personaj al snoavelor populare romanesti, cunoscut pentru poznele sale, dar si pentru umorul si istetimea, naivitatea si simplitatea, indrazneala si ironia sa, personaj de care s-a lasat cucerit nu numai Slavici ci si  Ion Creanga si  Petre Dulfu, iar mult mai tarziu, regizorul Geo Saizescu, care avea sa realizeze in 1974, filmul de comedie “Pacala”,  film  situat pe locul doi in topul celor mai vizionate filme romanesti.

In 1959, marele actor de film, radio si teatru, Stefan Ciubotarasu, inregistreaza, interpretand magistral povestea “Pacala in satul lui”, scrisa de Ioan Slavici, aceasta ramanand in Fonoteca de aur a Teatrului National Radiofonic.

Interpretează Ştefan Ciubotăraşu. Înregistrare din anul 1959.

http://www.eteatru.ro/#art/pacala-in-satul-lui-de-ioan-slavici/1723221