AUDIO. TEATRU RADIOFONIC PENTRU COPII. Prinţ şi cerşetor de Mark Twain
20 May 2020
RINOCERII de Eugène Ionesco, un spectacol emblematic semnat de Robert Willson, va putea fi vizionat pentru prima dată online, în TEATROTECA TNC
20 May 2020

AUDIO. TEATRU RADIOFONIC PENTRU COPII. Rapunzel de Fraţii Grimm

Fratii Grimm publica povestea “Rapunzel” in primul volum al “Povestilor pentru copii si familie” in 1812. Dar basmul s-a nascut cu mult timp inainte si a cunoscut numeroase transformari. Apare pentru prima data tiparit in 1634, purtand semnatura lui Giambattista Basile, la Napoli, in dialect local, in colectia “Lo cunto de le cunti”(Povestea Povestilor), sub numele de “Petrosinella”. In limba franceza, sub ingrijirea si adaptarea romancierei si poetei Charlotte-Rose de Caumont de la Force, “Petrosinella” devine “Persinette”, in 1698. Basmul, sub denumirea pe care o cunoastem astazi de “Rapunzel”, apare pentru prima data in versiunea germana a scriitorului Friedrich Schulz, in 1790, denumire pe care fratii Grimm o pastreaza.

“Rapunzel” a cunoscut numeroase adaptari pentru teatru, radio, film, desen animat, cea mai cunoscuta fiind “Tangled”(2010), filmul de desen animat Disney, in care personajul fantastic cu parul blond, lung si magic, primeste vocea actritei si cantaretei Mandy Moore.

Scenariul radiofonic şi regia artistică: Gavriil Pinte. Traducerea: Irina Soare. În distribuţíe: Florentina Tănase, Daniela Ruxandra Mihai, Cristina Roşiianu, Graţiela Ştefan Ene, Dan Codreanu, Eugenia Barbu, George Simian, Paul Ionescu, Andreea Ionescu, Alexandru Neculcea. Redactor şi producător: Irina Soare.. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Iulian Iancu.

http://www.eteatru.ro/#art/rapunzel-de-fratii-grimm/1723301