Săptămâna 4-10 mai 2020 – ONLINE la TNB : 4 conferințe și o comedie de Minulescu !
3 May 2020
AUDIO. TEATRU RADIOFONIC PENTRU COPII. Gulliver în ţara uriaşilor de Jonathan Swift
4 May 2020

AUDIO. TEATRU RADIOFONIC PENTRU COPII. Zâna zorilor de Ioan Slavici

Desi prima scriere a lui Slavici a fost o comedie, se pare ca drumul pe care a pasit mai intai spre literatura romaneasca a fost cel al basmului. Inca de la sfarsitul anului 1870 incepe sa scrie prima poveste, aceasta nefiind alta decat “Zana zorilor”. Slavici porneste de la basmul popular, dar nu il priveste etnografic ci sub aspect citadin. Scriitorul “trebuie sa priveasca povestea din toate punctele de vedere si sa combine din toate variantele, un intreg frumos”, spunea Slavici.                                    

Nu e o intamplare faptul ca Slavici a debutat ca prozator prin povesti.  Universul copilariei lui Slavici, la fel ca cel al lui Creanga, era hranit cu povesti. “O, Doamne! – ce frumos e sa stai si sa asculti serile, cand oamenii stau de vorba in jurul focului! Nu te mai simti obosit de munca zilei si ai trai si iar ai trai, mereu ai trai in asemenea lume…e frumos fiindca oamenii.., stransi si mai apropiati unii de altii” spun povesti.

Scenariu radiofonic şi regia artistică: Gavriil Pinte. În distribuţie: Ion Arcudeanu, Voicu Hetel, Ionuţ Antonie, Daniel Tudorică, Mihai Verbiţchi, Marius Nanău, Cristian Boeriu, Cezar Popescu, Anca Todea, Cornelia Pavlovici, Marcela Andrei, Alexandrina Halic, Carmen Palcu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Inginer de sunet: Iulian Iancu. Redactor: Magda Duţu. Spectacol produs de Teatrul “Ion Creangă” şi Teatrul Naţional Radiofonic.

http://www.eteatru.ro/#art/zana-zorilor-de-ioan-slavici/1723491