Horezu – Povești sculptate în ceramică
20 August 2018
Bilet de îmbarcare spre… Oradea şi apoi către Cuba, pentru a-l cunoaşte pe El Caballero de Paris…
25 August 2018

AVILA – ORAȘUL CETATE

Orașul Avila este capitala provinciei cu același nume și face parte din Comunitatea autonoma Castilla – Leon, Spania. Se află la circa 110 km nord-vest de Madrid, are o populație de circa 58000 de locuitori și a fost declarat Patrimoniu al Umanității în 1985.

Construită în secolul al XI-lea, în scopul apărării teritoriului de invaziile arabe, cetatea impresionează prin măreția zidurilor ce pot fi vizitate, ziduri ce au o lungime de 2 km, a celor nouăzeci de turnuri și a porților de intrare în număr de nouă, străjuite de statui ce păzesc fortăreața.

Porțile cele mai importante prin care se intră în oraș sunt Puerta del Alcazar, situată în Piața Sfânta Teresa, Puerta de los Leales, de lângă Catedrală, deschisă în secolul al XVI-lea și Puerta San Vicente.

În interiorul cetății atmosfera medievală este dominantă și reprezentată de numeroasele biserici, printre care se numără: Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, Mănăstirea Sfântul Toma din 1480, Biserica Sfântul Petru, secolele XII-XIII din Piața Centrală, precum și Catedrala proiectată ca fortăreață și templu de rugăciune, prima construcție gotică a Spaniei din al secolul al XII-lea.

Piața cea mai importantă a orașului este aceea a Sfintei Teresa, cunoscută ca Mercado Grande. Sfânta Teresa este figura reprezentativă pentru Avila, ea a fost o călugăriță carmelitană din secolul al XVI-lea, care a reformat ordinul său. Este Sfântul patron feminin al Spaniei. De asemenea, este și prima femeie numită „doctor”  de către Biserică.

Restaurantele tradiționale spaniole sunt numeroase, servesc carnea de vită preparată la grătar, chuletón de ternera, însoțit de vin roșu, numit tinto.  Cofetăriile oferă deserturile deosebit de dulci, „yemas de Santa Teresa”, probabil de origine arabă, făcute pentru prima dată într-o mănăstire, acest detaliu reprezintă o controversă.

Avila poate fi considerată o destinație turistică de o zi, datorită concentrării obiectivelor în interiorul cetății. Bogăția și originalitatea comorilor arhitectonice, culturale fac însă din Avila, orașul la care dorești să te întorci cât de curând posibil.

TREVISAN LAURA