Daniela Rei Vișan în dialog cu Horea Paștina și Mircea Oliv (II)
5 May 2019
Figuri celebre care au marcat construcţia Uniunii Europene
7 May 2019

Idei in nocturnă- Pagini de Istorie – Despre istoria şi prezentul…..sibian al Europei

            marţi 7 mai 2019, Radio, România Cultural (21.10- 22). 

Despre istoria şi prezentul…..sibian al Europei. Invitat, prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, ambasadorul României la UNESCO:

Redactor Dan Manolache.

             A fost odată o frumoasă prinţesă feniciană. Atât de frumoasă încât s-a îndrăgostit de ea însuşi…Zeus! A plăcut-o atât de mult încât, transformat într-un taur alb, a răpit-o şi a dus-o pe insula Creta….. Nu vom povesti istoria Europei plecând de la minunatele legende ale mitologiei greceşti deşi, dupa cum spune adesea cu dreptate invitatul nostru “istoria e cea mai frumoasă poveste”.

             Şi totuşi de unde să pornim? De la Imperiul Roman ce se întindea din nordul Africii până în ţinuturile locuite de triburi germanice şi din Iudeea până în Britania? Să evocăm Respublica Cristiana cu luminile sale emanând din aşezări monahale? Să ne amintim de Carol cel Mare cel încoronat la Roma, unificatorul laic al unei bune părţi din Imperiu?             

             Vom rămâne în poveste dar o vom începe din vremuri mai apropiate nouă într-o încercare de pune în evidenţă ce ne leagă pe noi europenii. Asta după ce sute de ani am învăţat, direct sau din cărţi, ce ne desparte.

             Vom porni poate de la visele unor ilustri predecesori ai construcţiei europene de astăzi şi îl numesc pe marele filozof Kant care  în eseul său, “Spre pacea eternă”,  scrie despre “un stat al naţiunilor”, care ar reprezenta cea mai bună soluţie pentru convieţuirea popoarelor europene. În viziunea sa statele s-ar supune voluntar unor legi commune cu toată dificultatea de a fi de accord cu  renunţarea la o parte a suveranităţii.  În cadrul unei astfel de ligi a statelor, filozoful german credea că războaiele vor fi înlocuite de aranjamente negociate pentru diferendele apărute.

              Scriitorul şi pacifistul Victor Hugo foloseşte prima dată termenul de “State Unite ale Europei” într-un discurs ţinut la Congresul Internaţional al Păcii organizat de Mazzini în 1849”.

             Actul de naştere al Uniunii Europene este considerat a fi                                                                  declaraţia lui  Robert Schuman de la 9 mai 1950 în care spunea între altele că                  „Drumul spre Europa unită va trebui să pornească de la realizări concrete, care să creeze o solidaritate de fapt (…) Reunirea natiunilor europene cere eliminarea opozitiei seculare dintre Franta şi Germania“. Tocmai de aceea atunci, la 9 mai 1950,  ministrul de externe al Franţei, propunea crearea unei Comunităţi Europene a Cărbunelui şi Oţelului, care avea ca scop unitatea între ţările europene, economic şi politic.

            Proiectul era extrem de generos şi ambiţios. Un alt părinte fondator, Jean Monet, sintetiza astfel scopurile noii construcţii instituţionale „Noi nu coalizăm statele, ci unim oamenii“.

                Obiectivele vizionare ale fondatorilor sut prezente şi în Carta drepurilor fundamentale a Uniunii Europene adoptată pe 7 decembrie 2002 la Nisa. Iată cîteva dinte principiile cuprinse în acest document:

           „Conştientă de patrimoniul său spiritual şi moral, Uniunea Europeană se bazează pe valorile individuale şi universale ale demnitătii umane, ale libertătii şi ale solidaritătii; are la bază principiul democratiei şi principiul statului de drept. Pune persoana în centrul actiunii sale, instituind cetătenia Uniunii şi creând un spatiu al libertătii , securitătii şi justitiei.

              Uniunea contribuie la apărarea şi dezvoltarea acestor valori comune în respectul diversitătii culturilor şi al traditiei popoarelor Europei, ca şi al identitătii nationale a statelor membre şi al organizării puterilor publice ale acestora la nivel national, regional şi local“.

              Respecta constructia europeana de astazi prevederile Cartei drepurilor fundamentale a Uniunii Europene? 

                 La această interbare dar la altele voor încerca să raspundă șefii de stat sau de guvern din UE care vor participa la Consiliul European informal, ce va avea loc în România, la Sibiu, peste doar două zile.

               Va fi, fără îndoială, o reuniune importantă de la care mai ales acum, în prag de alegeri pentru Parlamentul European, se aşteaptă foarte mult. Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii la București crede că la Sibiu “ va fi dezbătut viitorul Uniunii” cumva în accord cu doamna Michele Ramis, ambasadorul Franţei în România crede că „Europa trebuie reinventată”.

      Va fi aşadar o emisiune despre istoria Europei dar mai ales despre valorile comune ale locuitorilor ei şi viitorul Uniunii Europene care şi-a propus să le valorifice în interesul tuturor.

              Fotografiile postate au fost preluate de la agenţiile de presă RADOR şi Agerpres în afară de prima a cărei provenienţă este :https://ro.wikipedia.org/wiki/Europa#/media/File:Tizian_085.jpg