Texte şi pretexte – Vă invităm la o dezbatere despre ce înseamnă a trăi spiritual plecînd de la experienţa marilor maeştri
15 October 2016
DOCUMENTAR: 120 de ani de la nașterea primului premier al Israelului David Ben-Gurion
16 October 2016

Repere spirituale – Daniela Rei Vișan în dialog cu GRIGORE LEȘE

Daniela  Rei  Vișan în dialog cu GRIGORE  LEȘE la  Radio România Cultural, duminică, 16 octombrie 2016, de la ora 22,20
În cele 40 de minute ale ediției de duminică, 16 octombrie 2016, a emisiunii Repere spirituale, vă propunem o reîntâlnire cu Grigore Leșe. Vom discuta despre proiectele sale muzicale și mediatice, dar mai ales despre efortul unor oameni de A TRĂI  ÎN  RÂNDUIALĂ, cu  ROST, atenți la semnele  vremurilor, responsabili în împlinirea drumului prin această viață pământească, cu dragoste față de adevăr, cu FRICĂ  și  SPERANȚĂ  în DUMNEZEU. 
Grigore Leșe ne-a propus să începem dialogul nostru cu poemul ” Te aștept: intră” de Vasile Voiculescu, de la publicarea căruia se vor împlini 60 de ani la 4 noiembrie 2016. 
      ”Doamne, inima nu mi-e bună de nici o treabă,
        Prea am ţinut-o-n piept numai podoabă!…

N-am pus-o la lucru, n-am dat-o la şcoală;
Am cruţat-o…şi mi-a rămas nepricepută, goală.

         Am crescut-o mai rău ca pe prinţese:
         Nu stăruie-n nimic, nu coase, nu ţese.

Voinică, se plânge că oboseşte-ndată:
Inimă făr de rost, inimă răsfăţată.

       Credeam că aşa trebuie: poeţii
       Să-şi poarte inima mai presus de greul vieţii!

Dar iată, acum mi-e plină de toane si nazuri,
Stă numai de dragoste, îmi face doar necazuri.

        Sare, s-aprinde, o apucă atacuri
        Ca nu-i dau raiul, scări la cer, punţi peste veacuri!

…Doamne, eu nu mai izbutesc s-o îndrept.
Numai singur Tu de-acum poţi…Te aştept.

Intră, Doamne, acolo, la ea în piept.”
Am discutat cu Grigore Leșe despre drumurile sale prin lume, de la un capăt la altul al pământului, despre oamenii pe care i-a întâlnit, cărora le-a arătat DRUMUL. Câțiva au reușit să-l continue, alții însă s-au rătăcit: ” Multora le-am arătat drumul, dar s-au pierdut în nimicurile de fiecare zi.”  În viață, continuă Grigore Leșe, ”trebuie să arăți ce ai făcut tu, nu alții”  , ”eu m-am dus până la capăt”.
La sfârșitul lunii august , România a fost invitată de onoare la cea de a 23-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Beijing. Grigore Leșe a concertat la Beijing și a lansat oficial peste 30 de episoade din seria de documentare antropologice
difuzate la TVR 2, ” La Porțile Ceriului”, documentare ce reușesc să prezinte imaginea unei Românii autentice, lipsită de stridențele cotidiene, cu care din păcate ne-au intoxicat în ultimii ani, majoritatea posturilor de televiziune.
Cei care vor privi aceste filmări, cei care vor încerca să parcurgă măcar în parte, DRUMUL deschis de MUZICA  lui Grigore Leșe și de oamenii care  au fost  cu sufletul alături de el, de-a lungul anilor, vor înțelege poate, mai în profunzime un fragment scris de Nicolae Steinhardt, unul din prietenii de taină ai lui Grigore Leșe:
” Creștinismul nu-i numai slujbă, cult și ritual. Creștinismul înseamnă TRĂIRE creștină, zi de zi, ceas de ceas, clipă de clipă.Domnul nu a venit pe pământ pentru a întemeia o nouă religie, ci pentru a ne dărui un NOU  MOD  DE VIAȚĂ.”
”Să ne străduim a ne apropia cât mai mult de EL, a ne înălța în limita, ba și peste limita puterilor noastre omenești.(…)să ne arătăm și noi vrednici Să-L întâmpinăm pe Hristos în inimile noastre. Voi încheia citându-vă o preafrumoasă și adevărată vorbă a unui evlavios – întrebării : Unde este Dumnezeu? el a răspuns : ACOLO  UNDE  ESTE  LĂSAT  SĂ  INTRE!”   
                                                     Nicolae  Steianhardt- CUVINTE  DE  CREDINȚĂ  Editura Humanitas2006