Bogdan Şandric şi Mihail Iancu sunt invitații emisiunii “Texte şi pretexte “
4 November 2017
Peste 15.000 de bucureşteni au protestat aseară în capitală
6 November 2017

Repere spirituale – Daniela Rei Vişan în dialog cu Ileana Ruxandra Dascălu

 duminică 5 noiembrie 2017, de la ora 22,20
În ediţia de duminică, 5 noiembrie 2017 a emisiunii Repere spirituale vom discuta despre câteva din proiectele Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din cele două Americi-AROLA, în pragul împlinirii a 80 de ani de existenţă a Asociaţiei.
Va fi prezentă alături de noi Ileana Ruxandra Dascălu, preşedinte AROLA.
Vom putea afla mai multe informaţii despre înfiinţarea Parohiei Sfânta Treime din Rochester, dar şi despre grupurile de sprijin de pe cuprinsul întregului continent american . Acomodarea la normele societăţii americane, la ritmul de lucru de acolo, la posibilităţile de instruire şi specializare se desfăşoară mai uşor alături de parohiile ortodoxe româneşti.
Pentru mulţi compatrioţi evenimentele organizate peste an alături de Biserică reprezintă o punte către propria tradiţie , dar şi o posibilitate de autocunoaştere. Sunt astfel descoperite resorturi interioare, energii neştiute  care îi ajută pe cei plecaţi dincolo de ocean să dea un nou sens vieţii lor, urmând un parcurs creştin.
Taberele de vară, conferinţele organizate peste an, întâlnirile periodice sunt tot atâtea posibilităţi de sudare a grupurilor de creştini emigraţi.
Rugăciunea în limba română, participarea la diverse evenimente legate de sărbătorile creştine, reprezintă pentru copiii născuţi acolo o posibilitate concretă de a vorbi limba părinţilor şi a bunicilor lor, de a-şi cunoaşte propriile rădăcini. AROLA joacă un rol semnificativ în sprijinirea activităţilor diaconale desfăşurate cu oblăduirea Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi.
Vom asculta relatări despre ajutorul minunat pe care l-au primit  familiile de credincioşi din America după închinarea la moaştele Sfintei Ana şi la moaştele Sfântului Efrem cel Nou aduse la Biserica Sfânta Treime Rochester prin eforturile Părintelui Daniel Ene.
Vom putea înţelege mai bine modul în care este percepută suferinţa umană, dar şi credinţa în Dumnezeu într-o societate bogată , multiculturală, multietnică, în care spiritul competitiv specific societăţii americane se poate totuşi combina cu perceptele creştine de într-ajutorare a celui aflat în nevoie.
Chipul lui Dumnezeu este sădit în fiecare din noi, indiferent de culoarea pielii, de locul în care ne-am născut, de limba pe care o vorbim.
Înfiinţarea în anul 2016 a Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi, păstorită de  Inaltpreasfintitul Nicolae Condrea a dat un important impuls activităţilor diaconale şi pastorale.
Vom mai discuta cu Ileana Ruxandra Dascălu, de profesie medic, despre sensul ziditor pe care îl pot căpăta încercările şi greutăţile vieţii, atâta timp cât ne aţintim privirea şi gândul spre suferinţele Domnului Iisus şi ale Maicii Domnului, despre bucuria pe care o pot resimţi cei ce dăruiesc iubire, răbdare, îmbărbătare semenilor lor aflaţi într-un anumit moment de încercare.
Prin foc se vădeşte aurul, prin suferinţă şi răbdare se vădeşte iubirea.