Născut în România – istoricul şi profesorul universitar doctor Alin Ciupală
27 November 2016
Traseu cultural transformat în joc
27 November 2016

Repere spirituale – Daniela Rei Vișan în dialog cu Lidia Stăniloae și Dumitru Horia Ionescu

Daniela Rei Vișan în dialog cu Lidia Stăniloae și  Dumitru Horia Ionescu, la Radio România Cultural, duminică 27 noiembrie 2016, de la ora 22,20

” Căci nu fac binele pe care îl voiesc,
ci răul pe care nu-l voiesc, pe acela îl săvârșesc.

Iar dacă fac ceea ce nu voiesc eu, nu eu fac aceasta,
ci păcatul care locuiește în mine.”
Epistola  către Romani a Sfântului  Apostol Pavel (7.19.-7.20)

Cu gândul acesta în minte am început interviul cu  Lidia Stăniloae și Dumitru Horia Ionescu  despre post și rugăciune, despre curățirea minții și a inimii, într-o societate dominată masiv de pseudo-valori materialiste, ce minimalizează importanța Sufletului pentru ființa umană, într-o cultură cu repere amestecate, ce exacerbează mai ales palierele inferioare ale psihicului, ce se transformă pentru mulți dintre noi într-un adevărat labirint, opac pentru spirit, cutie de rezonanță însă pentru toate pasiunile și poftele ce răscolesc omenirea.

Vom  mai discuta despre încercarea unor semeni de-ai noștri de a săvârși BINELE, la vreme potrivită, cu simplitate și blândețe, cu dragoste și nădejde în Dumnezeu.

În cele 40 de minute ale ediției de duminică, 27 noiembrie 2016, a emisiunii Repere spirituale vom aminti câteva valori în jurul cărora a rodit efortul unor oameni de a se apropia de Dumnezeu printr-o disciplină interioară deosebită, prin ”paza celor cinci simțuri”, cum spunea Sfântul Nicodim Aghioritul.
Lupta continuă cu propria lăcomie, cu propriul ego, ce surpă legătura dintre oameni, erodând lent punțile duhovnicești dintre semeni, lăsând în loc singurătăți pustii, aproape lipsite de  speranță, ne reamintește unora dintre noi de învățăturile Sfântului Apostol Pavel din Epistola a șasea către Romani: ” Au nu știți că sunteți robi aceluia care vă supuneți: fie ai păcatului spre moarte, fie ai ascultării  spre dreptate?”

I-am mai rugat pe fiica și respectiv nepotul Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae, să ne vorbească despre darul cunoașterii, despre învățăturile cele cu folos, pe care nu oricine le poate pătrunde, pe care nu oricine le poate transmite mai departe. Vom încerca să aflăm care este rolul imaginației atunci când  gândul nostru se îndreaptă spre Dumnezeu. Ne este propria imaginație punct de sprijin sau mreajă a păcatului?

Vom mai vorbi despre tainele darului, despre generozitatea celor care pot să dăruiască, despre smerenia și bucuria celor care au învățat să primească.

Nu în ultimul rând vom discuta și despre sacrificiu, despre necazurile pe care ar trebui să fim pregătiți să le primim, pentru a putea trăi cu adevărat  și a-i urma lui Hristos.

Vă invităm să-i ascultați pe Lidia Stăniloae și Dumitru Horia Ionescu, duminică 27 noiembrie, de la ora 22,20, în cadrul emisiunii Repere spirituale, numai la Radio România Cultural.

Realizator : Daniela Rei Vișan.