Amintiri povestite. Amintiri trăite, de Dan Manolache
18 May 2019
DOCUMENTAR: 147 de ani de la nașterea filosofului și matematicianului Bertrand Russell
18 May 2019

Texte şi pretexte – Incursiune în catolicism

  1. Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu. Tema ediţiei – Incursiune în catolicism
  2. Texte şi pretexte, sîmbătă, 18 mai 2019, ora 12.00

În ediţia din 18 mai 2019 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vizităm un orizont istoric care a marcat lumea umană, civilizaţia şi cultura acesteia: catolicismul. Pretextul acestei abordări? Vizita în România a Sfîntului Părinte, Papa Francisc. Despre actualitatea şi despre eficienţa, despre valorile, mutaţiile şi consecinţele acestei confesiuni creştine vom discuta cu academicianul Răzvan Theodorescu, o personalitate de calibru indiscutabil a culturii naţionale actuale. Pe 22 mai anul curent domnia sa va împlini 80 de ani, prilej cu care îi dorim „La mulţi ani! ”, sănătate şi putere de muncă.  Răzvan Theodorescu este un om cu o operă impresionantă, dar mai ales un personaj care a atins veritabila statură a înţeleptului, lucru rar într-un sistem cultural din ce în ce mai superficial şi mai apăsat de presiunea consumerismului şi a facilităţii. Domnia sa ne va fi ghid prin istoria tumultuoasă a catolicismului, punctînd cu subtilitate aspectele, episoadele şi personajele semnificative.

În cadrul rubricii Respiro sportiv, ne propunem să facem un scurt elogiu tenisului pe zgură

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ al istoriei universale, căci la 18 mai 2019 se împlinesc 99 de ani de la naşterea marelui Suveran Pontif polonez Józef Wojtyła, cunoscut sub numle de Ioan Paul al II-lea.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, intitulat Bolnavul închipuit şi interpretat de Horia Şerbănescu şi Marius Pepino.

Ilustrare vizuală: foto Răzvan Theodorescu (cu permisiunea sa), foto coperte (prin bunăvoinţa editurilor), foto bust al Papei Ioan Paul al II-lea (cu îngăduinţa lui Vladimir Bulat).