TIMPUL PREZENT IN LITERATURA – Invitați Laura Albulescu și Octav Avramescu
12 May 2017
Agnès Martin-Lugand, autoarea bestsellerului „Oamenii fericiți citesc și beau cafea“, s-a întâlnit cu cititorii români
13 May 2017

Texte şi pretexte – Invitat, criticul şi istoricul literar Paul Cernat

Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu,

Texte şi pretexte, sîmbătă, 13mai 2017, ora 12.00

În ediţia din 13 mai 2017 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă provocăm la un exerciţiu de recuperare mnezică a unei figuri intelectuale de calibru: scriitorul şi militantul pentru drepturile omului Paul Goma. Despre aceste două dimensiuni ale personalităţii celui născut în Basarabia în satul Mana din Orhei vom discuta cu criticul şi istoricul literar Paul Cernat. Care este poziţia reală pe care o ocupă Goma în peisajul literelor noastre de astăzi? Cum iese rezidentul la Paris din comparaţia cu poziţia adoptată de alţi scriitori români în vremea comunistă? Care este valoarea literaturii scrise de Paul Goma?

Este justificată şi, dacă da, în ce măsură, intransigenţa morală practicată de Goma faţă cu colegii săi, scriitorii? Şi, pînă la urmă, poate fi un model pentru autorii tineri comportamentul bizuit pe principii etice radical de ferme adoptat de scriitorul care locuieşte la Paris? Iată întrebări cărora, alături de criticul literar Paul Cernat, vom încerca să le aflăm răspuns, fie şi unul schiţat ori relativ.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria europeană, de aceea vă propunem astăzi să ne amintim de faptul că în urmă cu 300 de ani, la 13 mai 1717, se năştea în Palatul Hofburg din Viena Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich, cea care va rămîne în memoria tuturor drept împărăteasa Maria-Tereza.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un moment umoristic din Arhiva de Aur a SRR, monologul intitulat Despre papagal interpretat de regretatul Dumitru Furdui.

Ilustrare vizuală:  Paul Cernat, foto Paul Goma,  coperte,  portret Maria-Tereza, link you tube spre episodul din Memorialul durerii dedicat lui Paul Goma:

https://www.youtube.com/watch?v=7U9MNVJZjtk.