Izvoare de filosofie – Cum și de ce mai educăm? Perspective actuale în filosofia educației
16 November 2018
Alegerile furate, 19 noiembrie 1946, de Dan Manolache  
17 November 2018

Texte şi pretexte – Anul European al Patrimoniului Cultural – digitizarea crucilor de piatră din judeţul Prahova

Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu,

În ediţia din 17 noiembrie 2018 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o survolare competentă asupra unui univers, cel istoric, de la care, pînă la urmă, ne tragem şi memoria, şi identitatea naţională. Este vorba despre relaţia noastră cu moştenirea strămoşilor.

Mai exact, vom vorbi despre felul în care înţelegem să ne prezervăm artefactele trecutului. Invitaţii noştri sînt Bogdan Şandric, istoric, secretarul comisiei naţionale Limes şi membru supleant în Grupul de lucru referitor la dezvoltarea turismului cultural durabil prin digitizarea patrimoniului cultural, Mihail Iancu, istoric, manager de proiect şi arheolog cu o experienţă bogată în lucrul de teren în Turcia, la Labraunda, şi la Histria, în România, şi Marius Streinu, istoric şi arheolog, doctor în istorie cu tema Luptele de gladiatori din provinciile circumpontice, care a activat pe şantierele arheologice de la Tropaeum Traiani – comuna Adamclisi, judeţul Constanţa; Orgame/Argamum-comuna Jurilovca, judeţul Tulcea; Pompeiopolis – oraşul Taşköpru, provincia Kastamonu, Turcia; Labraunda-oraşul Milas, provincia Muğla, Turcia; Ephesus-oraşul Selçuk, provincia Izmir, Turcia; şi pe mai multe şantiere de cercetare arheologică preventivă din România.
Cei trei invitaţi, specialişti în domeniul conservării patrimoniului istoric românesc, ne vor detalia elemente din desfăşurarea proiectului intitulat Patrimoniu la răscruce – Digitizarea crucilor de piatră şi a monumentelor de eroi din județul Prahova.

În cadrul acestei iniţiative, rezultatele sînt efectiv remarcabile: circa 150 de cruci digitizate 2D şi introduse în evidenţă (faţă de 100, propuse iniţial), circa 50 de monumente digitizate 3D şi introduse în evidenţă (faţă de 50, propuse iniţial), 15 reconstituiri 3D şi imagini RTI, pentru facilitarea lecturii (faţă de 15, propuse iniţial), o broşură-catalog în 250 de exemplare, un site – monumentelarascruce.ro – disponibil din 15 noiembrie 2017 şi cinci ateliere educative cu şase şcoli participante.


În cadrul rubricii Respiro sportiv, vom evoca, pe urmele lui Eduardo Galeano, marele scriitor uruguaian, rădăcinile violenţei publicului de sport, plecînd de la romani şi poposind în prezentul huliganilor britanici.

La rubrica dedicată Concursului emisiunii, vă invităm prieteni la o incursiune în istoria Marii Britanii. În urmă cu 430 de ani urca pe tronul Regatului Angliei şi al Irlandei, la 17 noiembrie 1558, Elisabeth din Casa Tudor, fiică a lui Henric al VIII-lea şi al Annei Boleyn, cunoscută sub numele de Elisabeth I sau Buna Bess sau Gloriana sau Regina virgină.


În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un cuplet umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, momentul intitulat Frigiderul şi interpretat de actorii Mişu Fotino, Valentin Teodosiu şi Dan Condurache.

Ilustrare vizuală: Marius Streinu, Bogdan Şandric şi Mihail Iancu,  cruci şi monumente din judeţul Prahova,  Eduardo Galeano, imagini din Colosseum şi de pe Anfield Road, portret al reginei Elisabeth I,  Mişu Fotino, Valentin Teodosiu şi Dan Condurache, link you tube spre un documentar britanic intitulat Secretele reginei virgine:

https://www.youtube.com/watch?v=MxR49R9ZYJg.