O NOUĂ PREMIERĂ LA SALA NOUĂ A TEATRULUI DE COMEDIE: PLĂCERILE ȘI CHINURILE ADULTERULUI
21 January 2022
Anatomia unui clișeu, după un text de Alexandru Doru Spătaru, în premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 şi 30 ianuarie
24 January 2022

„Băiatul văduvă”, în regia lui Eugen Jebeleanu, va intra în repertoriul Teatrelli, începând cu luna ianuarie

După ce a fost prezentat inițial în iunie 2021 în cadrul seriei de performance-uri work in progress, spectacolul „Băiatul văduvă” după „Tom à la ferme” de Michel Marc Bouchard, în regia lui Eugen Jebeleanu, va intra în repertoriul Teatrelli, începând din această lună.

Primele reprezentații ale spectacolului – din 24 și 25 ianuarie – sunt sold out, următoarele – programate în 12 și 13 februarie – vor fi puse în curând în vânzare pe platforma Eventbook.ro.

„Băiatul văduvă”  aduce în prim-plan povestea tânărului Tom, al cărui parcurs pătrunde în intimitatea profundă a relațiilor interumane și a stigmatelor sociale. Personajele din textul lui Bouchard (ecranizat în 2013 de Xavier Dolan) jonglează între statutul de victime și călăi, mânați de dorințe înăbușite și porniri animalice.

Vorbind despre «închisori» și secrete, autorul afirmă: «înainte să învețe să iubească, homosexualii învață să mintă. Suntem niște mitomani curajoși». Personajul „Tom” îi reprezintă pe acei tineri homosexuali care trăiesc în frică și culpabilitate. Montarea lui Eugen Jebeleanu își propune să redea unghiul subiectiv al personajului și să vorbească despre rănile intime și politice ale lumii în care trăim.

 

 

Foto: Adi Bulboacă

Cred că introducerea spectacolului «Băiatul văduvă» în repertoriul Teatrelli reprezintă (re)confirmarea unei schimbări sau evoluții în programul artistic al acestei instituții. Mă bucur să văd că există din ce în ce mai multe instituții de stat care susțin și promovează proiecte artistice care tratează subiecte sensibile și cu siguranță necesare pentru a oglindi lumea contemporană de azi. 

Spectacolul nostru face parte din programul proiectelor Work in Progress, însă – datorită cererii publicului – această primă etapă s-a transformat într-un spectacol finalizat. Dincolo de temele importante pe care textul lui Michel Marc Bouchard le surprinde, cum ar fi doliul, asumarea homosexualității, sindromul Stockholm sau, pur și simplu, toxicitatea unor povești de iubire, de cuplu sau în sânul familiei, proiectul are în distribuție patru actrițe și actori fabuloși, care reușesc să trezească empatia prin jocul actoricesc între tandrețe și violență, teatru și film. «Băiatul văduvă» se poate defini acum ca fiind un spectacol de teatru «site specific», urmând ca în a doua etapă de work in progess a proiectului meu să lucrez pe un alt text care abordează teme similare cu cele amintite mai sus, din alte perspective, de această dată ale autorului francez Edouard Louis.”, explică Eugen Jebeleanu.

Distribuția spectacolului reunește patru actori de excepție – Vlad Bîrzanu, Mihaela Sîrbu, Alexandru Chindriș și Cosmina Stratan, fiind aleasă de Eugen Jebeleanu în urma unui casting la care s-au înscris aproximativ 200 de actrițe și actori.

Foto: Mihaela Tulea

Băiatul văduvă – concept și regie : Eugen Jebeleanu
după „Tom à la ferme” de Michel Marc Bouchard

Cu: Vlad Bîrzanu, Mihaela Sîrbu, Alexandru Chindriș, Cosmina Stratan & câinele Uber
Sound design & music live performance: Ovidiu Zimcea
Traducerea: Diana Nechit & Eugen Jebeleanu

Producție realizată în parteneriat cu Institutul Francez din România, ca parte a acțiunilor prin care acesta sprijină scena artistică locală.