Statele unite ale iubirii, reacții în presa internațională
12 January 2017
Fără rezoluții în noul an! Doar emoții! Vino la un spectacol de teatru!
13 January 2017

Best Film Awards – Mută sufrageria Ta la Cinema

Prima ediție a “Best Film Awards”, un festival care se desfășoară în mediul online, dar care își dorește să reanime spațiile cinematografice de cartier, pe care le va folosi pentru a organiza proiecții ale filmelor câștigătoare, va avea loc la Cluj-Napoca între 13 și 15 ianuarie.

Ciprian Iacob, directorul festivalului, a explicat pentru AGERPRES că echipa evenimentului a făcut o selecție de opt lungmetraje și 15 filme scurte, dintr-un total de 236 de producții care s-au înscris la festival. Acestea sunt în marea lor majoritate filme independente, pe care publicul larg nu are ocazia să le vadă pe canalele deja tradiționale, cum ar fi marile rețele de cinematografe sau canalele de televiziune. În acest fel, festivalul funcționează și ca un selecționer specializat care poate aduce publicului, în cinematografele de cartier, filme ale unor regizori și producători mai puțin cunoscuți, de pe tot mapamondul. Pe de altă parte, aceste cinematografe de stat își completează oferta cu producții de calitate.

“Best Film Awards” — Mută sufrageria ta la cinema este o ediție pilot. Am ales luna ianuarie tocmai pentru că este o lună în care nu sunt alte evenimente. Prognoza pentru ianuarie era destul de blândă când am decis noi data festivalului. Va fi și un experiment — vrem să scoatem oamenii din casă, o să vedem în ce măsură reușim. Mulți m-au întrebat de ce Cluj, unde mai sunt și alte festivaluri de film, mai ales TIFF, dar noi nu intrăm absolut deloc în zona festivalului TIFF, evenimentul nostru nu asta își propune, nu sunt pe aceeași nișă, dar ne propunem, ca și ei, să scoatem lumea din casă’, a spus Iacob.

El a explicat că orașul Cluj este un mediu cultural în continuă dezvoltare, iar acest lucru poate ajuta la dezvoltarea unui festival cum este cel pe care și l-a propus.

“Există o mare discrepanță între filmele făcute de marile studiouri și filmele independente care apelează la circuitele de festivaluri. Și noi facem un fel de distribuție de film. Apoi mai este și bătălia acesta între multiplexuri și cinematografele de stat, câte mai sunt, și trebuie ținute în viață. Încercăm să aducem lumea într-un cinema care nu are neapărat o listă de filme cu bugete mari. Noi le oferim astfel o selecție și o metodă de a distribui un content de calitate”, a spus Iacob.

Reunind filme ale regizorilor din întreaga lume, producători deja cunoscuți sau nume în curs de afirmare, festivalul oferă, prin întregul său concept, o alternativă în raport cu conținutul promovat în industria cinematografică comercială. Producțiile de scurt și lung metraj vor putea fi urmărite în cele trei zile de festival atât la Cinema Mărăști, cât și într-un spațiu neconvențional, la Insomnia Café.

Filmele au fost selecționate de un juriu în componența căruia au fost membri din România, Marea Britanie, Italia, Estonia și Mexic, care au selectat cele mai bune filme din următoarele categorii: music video, film documentar, ficțiune, experimental, romance, comedie, dramă și student film.

“Best Film Awards” organizează în cadrul evenimentului și un workshop de muzică de film susținut de ScoreKraft, singura companie de producție de muzică de film din România care are în portofoliu colaborări cu nume mari din industria filmului hollywoodian.

Accesul la evenimente este gratuit. Programul complet și mai multe detalii pe www.best-film-awards.com și pe pagina de Facebook a festivalului.

AGERPRES