BREZNO
25 July 2020
AUDIO Muzeul Naţional “Brătianu”
5 August 2020

Bilet de îmbarcare spre… Cuba, pentru a afla amănunte despre cel mai important eveniment internaţional al industriei discografice din această ţară

26 iulie,  de la 13,44

În fiecare an, în Cuba se desfăşoară Festivalul Cubadisco, un eveniment internaţional al industriei discografice cubaneze. Fiecare ediţie este dedicată unei ţări şi unui gen muzical, aducând în plus şi un omagiu personalităţilor ori artiştilor care s-au remarcat printr-o muncă de creaţie deosebită, în domeniul muzicii cubaneze. Istoriei acestui important eveniment cultural, îi vom dedica astăzi emisiunea Ilustrate din Cuba.

* * *

În 1964, toate casele de discuri care existau în Cuba s-au unit sub numele de Compania de Înregistrări şi Ediţii Muzicale EGREM (Empresa de Grabaciones y Ediciones Musicales). Această companie a deținut  aproape 25 de ani supremaţia producţiei fonografice din ţară, dar lucrurile s-au schimbat la sfârşitul anilor ’80, atunci când au luat fiinţă şi alte companii discografice, cum ar fi ARTEX S.A., RTV Comercial, studiourile P.M. Record ale lui Pablo Milanés şi Ojalá a lui Silvio Rodríguez. Totodată, s-au stabilit în țară trei case discografice străine, anume Art Color, Caribe Productions şi Magic Music.

* * *

Pe măsură ce casele de discuri s-au dezvoltat, au apărut noi activităţi în industria muzicală cubaneză, impunându-se astfel necesitatea de a crea un prilej pentru schimbul între producătorii şi directorii industriei muzicale, dar şi de a organiza un concurs internaţional care să stabilească un echilibru între toate casele de discuri cubaneze şi străine. Astfel că, în anul 1997, a luat naştere primul Festival Internaţional Cubadisco. La acea ediţie, şi-au dat concursul peste 1.000 de muzicieni cubanezi, într-un spectacol itinerant dedicat genului musical son, cunoscut ca „cel mai lung son din lume”, manifestare care a pregătit evenimentul aflat atunci la început şi devenit apoi cel mai important din muzica cubaneză. Tot cu acel prilej a fost adoptat „Fonograful de Abanos”,  ca simbol maxim al acestei sărbători.

Începând din 1998 şi până în prezent, au fost premiate  peste de 25 de categorii, care cuprind toate genurile muzicale. Potrivit Institutului Cubanez de Muzică, instituţie sub ale cărei auspicii se desfăşoară concursul, pe lângă promovarea şi difuzarea muzicii, un festival de o asemenea anvergură constituie şi un bun prilej de a aprecia valoarea cataloagele discografice, precum şi de a evalua în direct, prestaţia unor ansambluri remarcabile şi a unor personalităţi de un excepţional nivel artistic, dar şi de a facilita întâlniri între colecţionari şi experţi ai industriei muzicale. Este, de asemenea, o ocazie pentru întâlniri dintre casele de discuri, editori de muzică, producători de instrumente, designeri şi directori de reviste specializate, precum şi pentru prezentarea de produse multimedia legate de muzică şi spectacole.

* * *

Această mare sărbătoare a muzicii, care este Festivalul Internaţional Cubadisco, a sărbătorit recent 22 de ani de existenţă. Prestigiosul concurs a fost dedicat de fiecare dată unei ţări şi unui gen muzical, astfel încât a creat spaţii oportune de dezbatere şi reflecţie ale teoreticienilor, creatorilor şi directorilor din domeniul muzicii. Subiecte importante şi rodnice precum rumba, Caraibele, trova şi muzica braziliană, industria muzicală, muzica şi dansul, muzica populară numită „campesina” (adică ţărănească), muzica pentru copii, au fost doar câteva din temele pe care şi-a concentrat atenţia Festivalului Cubadisco.

* * *

Cubadisco a fost scena potrivită pentru a omagia mari personalităţi ale istoriei muzicii cubaneze, reprezentanţi, cu toţii, ai celui mai înalt nivel de creaţie. Între aceşti mari artişti îi putem aminti pe  Harold Gramatges, important compozitor de muzică clasică, dar şi reprezentanţi ai celei mai bune piese a genului son de ieri şi de astăzi, cum ar fi Compay Segundo,  pianistul Rubén González y Adalberto Álvarez.

* * *

Şi nu au fost uitaţi în a fiomagiaţi, Juan FormellLeo BrouwerFrank FernándezJosé María Vitier şi Pancho Amat.

* * *

Când ne aruncăm privirea asupra istoriei de 22 de ani a acestui festival, observăm că de la bun început a depăşit graniţele arhipelagului. La marea sărbătoare a discului cubanez au participat artişti din multe părţi ale lumii, reprezentând ţări îndepărtate, de pe continentul african, dar şi ţări precum Japonia, Germania, Spania, Republica Dominicană, Brazilia, Mexic, Venezuela, Puerto Rico şi din zona Mării Caraibilor. Dar pentru a completa mai bine informaţiile referitoare la acest prestigios Festival Internaţional, vom continua prin a vă pune la dispoziţie un fragment din interviul acordat de Elsida González, muzicolog al postului Radio Taino şi membru al grupului de creaţie al Compania de Înregistrări şi Ediții Muzicale (EGREM).

Elsida González: Evenimentul Cubadisco din acest an, 2018, a fost caracterizat, în primul rând prin numărul mare de premii care s-au  acordat, fie ele premii de onoare, premii speciale ori premii pentru calitatea produselor caselor de discuri. Aş putea menţiona faptul că în 2018 se împlinesc 90 de ani de la înfiinţarea Septetului Ignacio Piñeiro, considerat Septetul Naţional, fiind cel mai renumit din Cuba. La această ediţie, „Septetul Ignacio Piñeiro” a fost distins cu Premiul de Onoare, la fel ca şi Casa de discuri Producciones Colibrí, cea mai tânără companie discografică din Cuba, care sărbătoreşte 15 ani de la apariţie. Au fost premiaţi şi artiștii majori, cum ar fi cantautoarea Liuba María Hevia, ce împlineşte  35 de ani de viață artistică şi care a prezentat la acest eveniment două discuri,  antologie a operei sale, de o calitate rermarcabilă, care au primit Premiul Special Extraordinar. Un alt Premiul Special, s-a acordat  pentru aniversarea de 500 de ani a oraşului Havana, deoarece în  anul 2019 împlinindu-se 500 de ani de la întemeierea capitalei Cubei, fapt pentru care au fost realizate  mai multe lucrări, dedicate acestei aniversări. Între alte premii importante, le-aş menţiona pe cele acordate albumului „Omara siempre” al Omarei Portuondo (produs de Casa de discuri Egrem) şi cel mai recent Compact Disc al lui Juan Formell şi al grupului „Los Van Van”, albumul „Legado”. Premii speciale s-au acordat cercetării muzicologice dar şi lucrărilor fonografice destinate copiilor, precum şi unor artişti cu o îndelungată carieră, cum este cazul grupului „La Trovuntivitis” dinVilla  Clara. La alte categorii, cum ar fi „muzica de dans”, de exemplu, Adalberto Álvarez şi Alexander Abreu (cu formaţia Havana D’Primera”), au fost premiaţi. Dar cel mai reprezentativ dintre toate discurile a fost „Libre de pecado”  (Fără de păcat), al cântăreţei Beatriz Márquez, care s-a impus prin calitate câştigând astfel, Marele Premiu.

Organizarea Premiilor Cubadisco, în fiecare an, îmbogăţeşte în mod semnificativ activitatea de creaţie, fiind momentul în care toţi artiştii cu opera lor discografică, pentru a evalua într-un anume fel, pentru a vedea care este nivelul, la care se situează muzica cubaneză. Festivalul Cubadisco îi inspiră pe muzicieni, îi îndeamnă să fie mai riguroşi cu ceea ce înregistrează şi scoate în evidenţă tot ceea ce este mai bun în muzica cubaneză. Graţie acestui festival, an de an, suntem martorii unei competiţii tot mai strânse, la categorii precum cântecul şi muzica de dans, artiştii dorind de fiecare dată, să prezinte lucrări de cea mai înaltă calitate.

Realizat de Esther Reyes Corría – RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)