Călător de weekend: Peștera de la Altamira – ”Capela sixtină a Paleoliticului”
18 September 2020
Bilet de îmbarcare spre… Cuba, pentru a afla povestea Turnului Iznaga din Trinidad
20 September 2020

Bilet de îmbarcare spre… Cuba, pentru a vizita Muzeul Romantic din Trinidad

… de la 13,44

Oraşul Trinidad este o destinaţie turistică din centrul Cubei. Aici există, printre altele, un frumos palat cu ziduri galbene a cărui frumuseţe   artihecturală atrage toate privirile. Este vorba de clădirea ce adăposteşte Muzeul Romantic, un loc pe care îl vom vizita astăzi pe calea undelor, la propunerea colegilor noştri de la Radio Taino.

* * *

Cunoscut drept unul dintre cele mai frumoase din Cuba, oraşul Trinidad este situat în regiunea centrală a ţării, mai exact în sudul provinciei Sancti Spíritus, fiind reşedinţa municipiului cu acelaşi nume. Întemeiat în anul 1514 cu numele de Villa de la Santísima Trinidad, această aşezare a „Preasfintei Treimi” a fost cea de-a treia înfiinţată de Coroana spaniolă şi conchistadorul şi comandantul militar Diego Velázquez, primul guvernator al Cubei. În prezent, datorită lucrărilor de conservare şi restaurare întreprinse de specialiştii din această zonă, Trinidad este unul dintre cele mai bine păstrate oraşe coloniale nu doar din Cuba, ci şi din întreaga Americă Latină, motiv pentru care în anul 1988 el a fost introdus de UNESCO pe Lista Patrimoniului Mondial.

* * *

Bogăţia patrimonială a oraşului Trinidad se datorează dezvoltării economice a industriei zahărului, de care se ocupa aristocraţia vremii, în special celebrele familii Iznaga, Borrell y Brunet.

Producerea zahărului, care i-a îmbogăţit pe proprietarii fabricilor de zahăr, a făcut ca în zonă să apară fastuoase reşedinţe şi conace, care sunt astăzi o mândrie a culturii cubaneze. Acesta este motivul pentru care Trinidad este în prezent un oraş-muzeu cu un amplu patrimoniu arhitectural colonial din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea. Are în jur de 50 de palate dar şi numeroase alte clădiri care merită a fi admirate. Între acestea se numără Muzeul Romantic sau Palatul Brunet, situat în inima centrului istoric din Trinidad, pe o latură a pieţei centrale, Plaza Mayor, care a fost primul muzeu inaugurat în acest oraş.

* * *

Vizitând cea mai veche zonă din Trinidad, nu se poate să nu dai peste palatul cu pereţi galbeni care încântă privirea cu marile sale arcade şi balconul cu balustrada dintr-o dantelărie de fier. Însă cea mai mare atracție însă o reprezintă comorile pe care le adăposteşte. Vorbim despre legendarul Muzeu Romantic (Museo Romántic), un loc ce trebuie neapărat văzut pentru a cunoaşte obiceiurile, modul de viaţă şi mai ales opulenţa în care trăiau unele familii din Trinidad în vremurile coloniale.

Clădirea în care se află muzeul este unul dintre cele mai frumoase palate din Cuba, cândva proprietate a contelui Brunet, un creol bogat care a terminat construirea acestei reşedinţe în anul 1808. Clădirea a cunoscut două faze de construcţie. Într-o primă etapă a fost ridicat parterul – care datează din 1740 – imobilul fiind înregistrat drept locuinţă a familiei Silva y Álvarez Travieso până în 1807. A doua etapă – din 1808 – este legată de numele lui José Mariano Borrell y Padrón, care după ce a cumpărat clădirea a pus să se construiască etajul. Moştenit mai apoi de fiica sa, Ángela Borrell y Lemus, soţia contelui Brunet, palatul a fost locuit până în 1857 când proprietarii săi au plecat în Spania.

De-a lungul timpului Palatul Brunet a avut mai multe destinaţii. Astfel, în anul 1945 el a fost achiziţionat de Asociaţia Pro Trinidad. Din momentul acela clădirea a servit ca sediu al respectivei asociaţii, până în 1964, când a început restaurarea sa ce avea să o transforme în actualul Muzeu Romantic.

* * *

Palatul Brunet a devenit Muzeul Romantic în 26 mai 1974 şi a fost prima clădire din oraş care a dobândit acest caracter instituţional. O construcţie care îi uimeşte astăzi pe vizitatori cu rafinamentul elementelor decorative şi valoarea incalculabilă a obiectelor pe care le adăposteşte. Dar ce putem găsi în acest Muzeu Romantic, ce anume îl face atât de special ? Ei bine, prima senzaţie pe care o are vizitatorul când îi trece pragul este aceea că se află într-un alt secol, prins într-o ambianţă casnică dată de aranjarea aproape firească a mobilierului şi a diverselor obiecte decorative, care îi dau inevitabil, sentimentul că aristocraticii săi stăpâni vor veni dintr-o clipă în alta să-i întâmpine cu un zâmbet larg. Într-adevăr, atmosfera unei reşedinţe coloniale tipice din Trinidad, cu mobilierul şi arta decorativă din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, este reconstituită aici cu multă măiestrie.

* * *

Muzeul Romantic din Trinidad are 14 săli de expoziţie, care prezintă un tablou destul de fidel al obiceiurilor şi modului de viaţă al aristocraţiei zahărului din Cuba anilor 1830 – 1870. Nu încape îndoială că acesta este interiorul unei case tipice din acea perioadă. Vizita începe cu holul de la intrare, urmează apoi saloanele şi sufrageria principală din care se trece în alta, mai mică, de uz privat. Apoi se ajunge în camerele de zi, în dormitoarele şi băile cu vechile scaune de toaletă şi articole de îngrijire personală. Este expusă de asemenea, o valoroasă colecţie de artă decorativă ce cuprinde veselă, mobilier vechi, porţelanuri, argintărie, rufărie şi alte obiecte de lux din acele timpuri (fildeş, sidef, cristaluri), care se remarcă prin frumuseţea şi foarte buna lor stare de conservare. Vizitând acest Muzeu Romantic, veţi descoperi incredibile obiecte de preţ, adevărate bijuterii realizate de ebenişti şi orfevrieri din diferite colţuri ale lumii, piese care împodobesc într-un mod deosebit ambianţa plină de farmec a palatului şi fac parte din acea istorie palpabilă pe care o păstrează oraşul. Colecţiile muzeului pun în valoare maiestuosul mobilier de mahon şi abanos, ce se remarcă prin rafinamentul stilului Empire, deşi nu se poate să nu observi că în locul tapiseriei clasice predomină cea de pai, cubaneză, soluţie nu doar decorativă, ci şi funcțională date fiind temperaturile tropicale ale acestui arhipelag.

* * *

Muzeul Romantic este aşadar o adevărată relicvă a vieţii de familie, ce redă în mod impresionant spiritul şi tradiţiile oraşului Trinidad. Acest palat al contelui Brunet se remarcă şi prin curtea sa interioară, un „patio” andaluz considerat, la vremea respectivă, ca fiind cel mai frumos din întreaga ţară. În arhitectura parterului, conacul păstrează caracteristicile stilului mudéjar, iar în partea superioară, liniile arhitecturale ce corespund stilului  neoclasic. Se observă faţada cu mari arcade înălţate pe stâlpi care dau formă portalului, pardoseala din marmură şi balconul cu grilajul său decorativ de fier forjat. Un exemplu de frumuseţe arhitecturală ce atrage vizitatori din întreaga lume.

Realizat de Esther Reyes Corría – RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)