MITURILE TIBETULUI
31 May 2020
Bilet de îmbarcare spre… Cuba, Muzeul Napoleonian
7 June 2020

Bilet de îmbarcare spre… Cuba, La Giraldilla

astăzi de la ora 13,44

Când ajungeţi în această urbe magică (ce este capitala Cubei), unul dintre obiectivele pe care le puteţi vizita este o fortăreaţă din Havana colonială numită „Castillo de la Real Fuerza” (Castelul Forţei Regale), care se află în faţa canalului golfului şi se integrează perfect în peisajul capitalei de aproape 500 de ani. Şi tocmai în vârful turnului acestei fortărețe se înalță o mică sculptură care, cu trecerea timpului, s-a transformat într-un simbol al oraşului şi căreia i s-a dat numele La Giraldilla.

* * *

Povestea ne spune că în 20 martie 1537 Coroana Spaniei a numit un al şaptelea guvernator spaniol în Cuba, pe Don Hernando de Soto. Mai mult decât pentru a guverna insula, regele îl trimitea aici pe acest comandor pentru a pregăti o expediţie în Florida. Pe vremea aceea, portul Havana constituia un punct de întâlnire al tuturor flotilelor spaniole din Lumea Nouă, dar era şi o țintă spre care priveau toţi corsarii sau piraţii ce împânzeau Caraibele. Astfel, în data de 2 mai 1539 Hernando de Soto pleca din Havana spre Florida, în fruntea unei mari expediţii. Din acel moment, şi la ordinul expres al guvernatorului, administrarea ţării a trecut în sarcina soției sale, Doña Isabel de Bobadilla.

Isabel de Bobadilla era legată de soţul său printr-o minunată poveste de dragoste, la momentul în care acesta, plin de spirit aventuros, a pornit să cucerească Florida. Acolo Hernando de Soto s-a îmbolnăvit şi a murit în apropierea fluviului Mississippi, la 30 iunie 1540. Cât despre Doña Isabel, ne putându-se resemna cu pierderea soţului, a neglijat guvernarea ţării şi, plină de nelinişte urca în turnul castelului pentru a petrecea ore întregi cu ochii aţintiți în depărtare, aşteptând corabia care trebuia să îi aducă dragostea înapoi. Imaginea acestei Penelope este cea care l-a inspirat pe un sculptor originar din Insulele Canare însă stabilit în capitala Cubei. Este vorba despre Jerónimo Martín Pinzón. Acesta a realizat La Giraldilla, prima sculptură din bronz cunoscută în istoria artei cubaneze.

Veghea aceasta care a durat ani de zile a făcut din Doña Isabel un personaj de legendă. După moartea ei, (după cum deja am amintit) un artist pe nume Jerónimo Martín Pinzón, inspirat fiind de ea, a sculptat o mică statuie. Este vorba despre o giruetă având figura unei femei indigene care ține în mâna dreaptă o nuia de palmier, iar în mâna stângă crucea Ordinului de Calatrava. Sculptura are o înălțime de 110 centimetri, poartă un medalion cu numele autorului ei şi are fusta ridicată pe coapsa dreaptă. Din ordinul guvernatorului Juan de Bitrián y Viamontes, statuia a fost turnată în bronz şi plasată, în partea cea mai înaltă a fortăreței. Guvernatorul a numit-o La Giraldillaîn amintirea turnului La Giralda din oraşul său natal, Sevilla.

* * *

Legenda ne mai spune că sufletul Isabelei de Bobadilla pare să fi rămas impregnat în sculptura lui Jerónimo Pinzón, pentru a inspira cele mai furtunoase iubiri şi pentru a sfida natura. Dar, ştiţi cum se spune întotdeauna există o „prima dată”. Concret, în cazul nostru, se povesteşte că până în anul 1926 nici un ciclon dintre cele care au măturat insula nu au putut clinti statuia de pe piedestalul său, cu toate că vânturile geloase pe ţinuta mândră a femeii, se năpusteau asupra-i cu toată forţa. Însă în acel an, o furtună deosebit de violentă (pe care cubanezii încă şi-o mai amintesc), a decis ca Giradilla să fie a lui. Doar că mândra statuie nu s-a simţit deloc respectată când vântul  a hotărât să o îmbrăţişeze cu un vârtej energic pentru a o poseda. Şi astfel, Giraldilla a preferat să zboare şi să cadă în curtea fortăreţei, mai degrabă decât să se lase târâtă şi dezonorată de intempestivul uragan.

* * *

Deşi istoricii susţin că Isabel de Bobadilla nu a murit din dragoste pentru soţul ei ci s-a întors în ţară, la familie, cubanezii visează încă la acea legenda îndepărtată, care îi însoţeşte prin timpurile trecute. La Giraldilla este un simbol de necontestat al frumoasei capitale cubaneze şi poate fi văzut pe eticheta romului Havana Club, cel mai renumit din Cuba, şi pe uniformele echipelor de baseball ale oraşului Havana.

* * *

Silueta care se vede astăzi pe Castillo de la Real Fuerza este o replică a vechii sculpturi, originalul aflându-se în Muzeul Oraşului, la adăpost de soare, de noapte şi de vânturile năpraznice care nu ştiu povestea de dragoste pe care o poartă în ea La Giraldilla, şi cu atât mai puţin valoarea pe care o are pentru toţi locuitorii Havanei statuia aceasta care stă dreaptă scrutând orizontul, fără să-i pese de trecerea timpului.

Realizat de Esther Reyes Corría – RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)