Calatorie in jurul lumii Realizator Magdalena Tara
26 September 2020
IORDANIA – BETHANIA
26 September 2020

Bilet de îmbarcare spre… Iordania, la Amman iar mai apoi către Bethania

sâmbătă, 26 septembrie… de la 13,44

În Orientul Mijlociu, Iordania – o bijuterie antică cu numeroase situri de Patrimoniu Mondial şi monumente impresionante – este un loc puternic înrădăcinat în trecut şi în istorie.

* * *

Iordania oferă celor care o aleg ca destinaţie de vacanţă, o experienţă minunată. Dacă staţi încă pe gânduri trebuie să vă spunem că este o locaţie sigură şi liniştită, contrastantă, uimitoare şi încântătoare, cu o Poliţie secretă eficientă dar şi cu cetăţeni care participă în mod direct la siguranţa ţării. Dacă cuiva i se pare suspectă vreo persoană v-a apela imediat la un echipaj de poliţie care va sosi în cel mai scurt timp. Nu degeaba Iordania mai este numită şi „Oaza de pace din Orientul Mijlociu”.

* * *

Regatul Haşemit al Iordaniei pune la dispoziţia vizitatorilor săi nu doar experienţe ieşite din comun, ci şi privelişti de neuitat, dacă ar fi să amintim doar de Deşertul Wadi Rum, Golful Aqaba (acoperit de corali) sau văile cu palmieri ce se întind de-a lungul Mării Moarte. Şi să nu uităm nici de numeroasele castelele ori alte destinaţii cu o importantă încărcătură religioasă sau de ruinele romane din „Oraşul-muzeu” Jerash (ce apare în relatările biblice), de locul în care a fost botezat Isus de către Ioan Botezătorul sau Fortăreaţa lui Irod. De asemenea merită să treceţi în călătoria ce o faceţi prin Iordania şi prin Madaba (unde se află cea mai veche hartă a Ţării Sfinte), să urcaţi pe Muntele Nebo unde Dumnezeu i s-a arătat lui Moise ori să vizitaţi Petra – oraşul de piatră din pustiul deşertului, renumit mai ales pentru arhitectura sa, săpată aproape în întregime în piatra muntelui pe care se sprijină majoritatea clădirilor.

Cât despre iordanieni, aceştia sunt oameni pasionali şi mândri de ţara lor şi îşi primesc turiştii cu braţele deschise, indiferent de naţionalitatea şi religia acestora.

* * *

Pentru multă lume călătoria în Iordania începe cu vizitarea oraşului antic Petra. Petra este, fără îndoială, unul dintre cele mai spectaculoase oraşe din Orientul Mijlociu, concurând cu Machu Picchu pentru titlul de cel mai dramatic oraş pierdut din istorie. Vom ajunge şi noi aici, dar atunci vă propun să facem cunoştinţă cu Amman – capitala Regatului Haşemit al Iordaniei, iar mai apoi să ne oprim în Bethania.

AMMAN

Amman este capitala şi cel mai mare oraş din Iordania, unul dintre cele mai moderne oraşe arabe. Acesta este centrul politic, cultural şi comercial al ţării dar şi una dintre cele mai vechi aşezări locuite continuu din lume, aici fiind descoperite unele dintre cele mai vechi statui umane care datează cu aproximaţie din 7.250 îen.

* * *

Odată ce aţi ajuns în Amman (situat ideal pe o zonă deluroasă între deşert şi Valea Iordanului) veţi descoperi că oraşul este un loc fascinant al contrastelor, un amestec de vechi şi nou cu situri arheologice şi clădiri ultra moderne.

* * *

Capitala iordaniană este cunoscută sub numele de „Amman” încă din secolul al XIII-lea îen., când amoniţii au denumit-o „Amon Rabbath”, „Rabbath” însemnând capitală. De-a lungul timpului termenul „Rabbath” nu a mai fost folosit iar aşezarea a început să fie numită doar „Ammon”, cuvânt ce treptat s-a transformat în „Amman”. În prezent în apropierea oraşului ori pe teritoriul său pot fi zărite unele ruine amonite, cum ar fi Qasr Al-Abd (un mare palat elenistic din secolul al II-lea îen.), Rujm Al-Malfouf (unul dintre turnurile de veghe ale Regatului Amonit) şi câteva părţii din Cetatea Amman.

* * *

Despre Cetatea Amman (Citadela), vă putem spune că se află aşezată în partea de sus a celui mai înalt deal al oraşului, la aproximativ 850 metri deasupra mării. Acesta este locul în care, pe vremuri, a existat Regatul Ammon cu a sa Cetate de Scaun Rabbah Ammon. Cât despre cea mai impresionantă structură de aici, aceasta este Templul lui Hercule – un monument roman construit conform inscripţiei între anii 162 – 166.

Din Templul lui Hercule în prezent nu mai există mare lucru, ruinele sale constând doar în câteva coloane şi fragmente dintr-o statuie uriaşă (de 12 metri) ce a fost identificată de specialişti ca fiind a lui Hercule. Monumentul a fost probabil distrus în urma cutremurelor, tot ce a mai rămas fiind trei degete şi un cot.

Revenind la Citadelă, trebuie să vă spunem că aceasta este înconjurată de un zid lung de 1.700 metri, care a fost reconstruit de mai multe ori de-a lungul timpului. Sunt multe de explorat în zona istorică, însă punctele de atracţie sunt Templul lui Hercule şi Palatul Ummayad. Artefacte din epoca de bronz demonstrează că locul era folosit ca fortăreaţă sau ca agora (piaţa publică) în urmă cu mii de ani. Şi încă ceva… un apus de soare sau un răsărit la Citadelă este de-a dreptul impresionant.

* * *

După ce aţi văzut Cetatea Amman, una dintre cele mai importante obiective turistice din capitala Iordaniei, nu ezitaţi să faceţi o plimbare prin centrul oraşului pentru a lua pulsul aşezării, asta în cazul în care nu aţi făcut acest lucru înainte. Centrul Ammanului este înconjurat de şapte coline şi cuprinde următoarele străzi principale: Prince Mohammad, King Talal, Quraysh, Al-Salt, Al-Hashemi şi Basman. Toate sunt pline de magazine, care vând fel de fel de produse, de la mâncare la haine, antichităţi şi desigur bijuterii din aur.

* * *

Aflată pe una dintre cele şapte coline ale oraşului Amman veţi întâlni Moscheea Abu Darwish (realizată într-un stil unic, impresionant, în culorile alb şi negru), care a fost construită în 1961 la ordinele lui Hussein al Iordaniei. De aici, îndreptaţi-vă spre zona Jabal Amman, faimoasă pentru atmosfera sa boemă, fiind un loc unde arta şi cultura sunt la ele acasă. Nu rataţi a savura o cafea într-una din numeroasele cafenele din zonă, unde vă veţi întâlni cu o parte din spiritul oraşului. Rainbow Street este cea mai faimoasă stradă din Jabal Amman sau poate chiar din întreaga capitală. Aici se află câte ceva pentru fiecare. O parte a celebrităţii sale se pare că se datorează îngheţatei pe care o puteţi servi aici, în toate culorile curcubeului.  

* * *

Moscheea Al-Husseini (ridicată la dorinţa regelui Abdullah în anul 1924 în stil otoman), Muzeul Arheologic Iordanian (cu impresionante colecţii de ceramică, sticlă, piatră şi obiecte de metal), Gara Feroviară Hejaz (unde pe lângă un muzeu veţi găsi expuse şi câteva locomotive cu abur), Casa de Arte Durat Al Funun  (casa unui căpitan care a condus o vreme Legiunea Arabă) ce adăposteşte o interesantă galerie de artă, Muzeul de automobile sau Muzeul Tradiţiei Populare (cu mozaicuri, colecţii de bijuterii de epocă şi costume tradiţionale) sunt şi ele o parte din obiectivele turistice pentru care merită să vă faceţi timp, odată ajunşi în capitala iordaniană.

Vasilescu Gabriela