Bilet de îmbarcare spre… Cuba, Muzeul Napoleonian
7 June 2020
ITALIA – DUOMO DI SANMARTINO
13 June 2020

Bilet de îmbarcare spre… Italia, unde vom vizita Lucca

de la 13,44

Mulţi turişti care ajung în Italia, aleg să meargă în Lucca, renumit pentru peisajul de excepţie ce-l oferă, dar şi pentru obiectivele sale istorice şi turistice. Despre acest oraş (cândva un important centru comercial, care şi-a păstrat caracterul medieval mai bine decât oricare altă aşezare din zonă), localnicii spun cu mândrie, că este giuvaerul cel mai strălucitor al Toscanei. Este un loc încântător, energic, tipic italienesc. Străduţele întortocheate te îmbie la plimbare, iar dacă intri în joc şi te hotărăşti să le străbaţi, efortul îţi va fi răsplătit. Aproape la fiecare colţ se găseşte câte ceva de admirat: o basilică, un monument sau o statuie.

* * * 

O vizită prin oraş, cel mai bine ar fi să fie începută din Piaţa Mercato, unde se afla cândva un amfiteatru, simbol al arhitecturii romane. Acesta a fost construit în secolele I – II, cu pardoseala din marmură şi cu coloane impresionante, putând adăposti până la 10.000 de oameni. Însă în timpul invaziilor barbare, a cunoscut importante distrugeri. De asemenea în zonă au existat şi câteva băi romane, cărora li s-a dus vestea pentru apele lor minerale şi termale vindecătoare. În prezent, rămăşiţele acestor băi se află în subteranele basilicilor San Giovanni şi Reparata, din zona Piazza Duomo. Aici veţi găsi un amestec de mai multe stiluri, ce se regăsesc în clădirile din diferite epoci, atât laice cât şi religioase.

* * * 

Cartierul vechi din Lucca, împrejmuit de ziduri de apărare (aproape neatinse de trecerea vremii), ce datează din secolul XVI, este cel mai îndrăgit de turişti. Însă trebuie spus de la început, că în ultimii ani, în faţa zidurilor medievale, a luat naştere o zonă, în întregime modernă. De altfel, oraşul Lucca a devenit faimos într-o oarecare măsură şi datorită zidurilor sale medievale (cu Poarta San Pietro, prin care se pătrunde în dreapta spre catedrală şi inima micii aşezări), dar şi pentru cele aproximativ 100 de biserici.

O plimbare pe străzile înguste ale Cartierului Vechi din Lucca, te cucereşte imediat. Multe dintre case, bogat decorate, au fost locuite acum câteva sute de ani, de cei mai înstăriţi localnici, care îşi câştigau banii din comerţul cu brocarturi, catifea şi damasc. Tot aici, mai pot fi văzute şi câteva edificii impresionante, cum ar fi de exemplu Domul din Lucca, cum i se mai spune Catedralei San Martino (închinată Sfântului Martin) – realizată în stil romanic şi gotic (a cărei construcţie a început se pare în secolul VI, fiind refăcută în primii ani ai secolului XI, iar mai apoi reconstruită în următoarele două secole). Faţada principală este orientată spre vest şi are trei mari arcade. Ceea ce pare curios la această catedrală, este însă faptul că toate coloanele faţadei sunt diferite. Există totuşi o explicaţie, anume că atunci când s-au decis să decoreze lăcaşul de cult, locuitorii din Lucca au anunţat un concurs pentru cea mai bună coloană. Fiecare artist participant a realizat câte o coloană, în speranţa că el va fi ales drept câştigător. Numai că iniţiatorii concursului, fără a plăti pe nimeni, au hotărât să folosească toate coloanele oferite drept mostre.

Despre Catedrala San Martino din Lucca trebuie să vă mai spunem că adăposteşte mai multe opere de artă de mare valoare şi dispune şi de un muzeu, unde pot fi admirate câteva obiecte deosebite, cum ar fi de exemplu un cap sculptat din piatră al unui rege din secolul XI. În Catedrala San Martino veţi găsi de asemenea şi Crucifixul Volto Santo – simbolul oraşului Lucca (un obiect de cult, căruia locuitorii aşezării îi atribuie puteri magice). Celebrul Crucifix din Lucca, este din lemn de cedru şi îl înfăţişează pe Isus Christos. Legenda ne spune că el ar fi fost sculptat de un ucenic al acestuia pe nume Nicodim, în momentul răstignirii pe cruce. În Lucca ar fi ajuns după unii în secolul VIII, după alţii în secolul XIII. Este venerat de localnici şi face obiectul procesiunilor religioase ale oraşului în special de ziua Sfântului Martin.

Şi nu părăsiţi Catedrala San Martino, fără să poposiţi o vreme şi lângă altar. Acesta, este reprezentat printr-o lucrare de excepţie din secolul XV a lui Domenico Ghirlandaio (un celebru făuritor de şcoală de pictură). Naosul este şi el interesant, în formă de cruce şi foarte înalt. Cât despre Poarta din stânga, aceasta are o valoare deosebită, dată de sculpturile lui Nicola Pisano, reprezentând „Drumul Magilor” şi „Punerea în Mormânt”.

* * * 

Palatul Pretorio (fosta reşedinţă a conducătorilor din Lucca), Basilica San Frediano, Pinoteca Naţională şi Muzeul Palatului Mansi ori Basilica San Giusto, sunt de asemenea obiective istorice şi turistice, ce nu trebuie ratate odată ce vă aflaţi în Lucca. La fel se poate spune şi despre Torre Guinigi (Tore Guinigi), cel mai important turn din oraş, un exemplu de arhitectură romano-gotică locală. Piatra sa de temelie a fost pusă în secolul XIV, când mai multe familii bogate din Lucca au decis construirea unei clopotniţe în interiorul zidurilor oraşului. Sus, pe terasa sa există o grădină unde puteţi ajunge, după un efort ce implică urcarea a 225 de trepte. Însă merită…

Cei ce doresc să revină acasă cu suveniruri de vacanţă, este de ajuns să treacă pe strada principală a oraşului, Via Fillungo, unde vor găsi o mulţime de magazine cu preţuri pentru toate buzunarele.

* * * 

Lucca nu este însă doar un muzeu viu în aer liber, ci şi capitala muzicală a Toscanei, din acest oraş provenind doi celebri compozitori italieni: Luigi Boccherini şi Giacomo Puccini.

Luigi Boccherini şi-a câştigat faima de compozitor la Curţile regale din Spania şi Prusia. Multe din cele peste 300 de compoziţii ale sale (puternic influenţate de muzica de cameră a timpului) sunt triouri, cvartete şi cvintete de coarde, ce se remarcă prin eleganţa stilului şi printr-un farmec muzical deosebit. Pe Via Buia, se află casa în care s-a născut în anul 1743, Luigi Boccherini (considerat la vremea sa, un magician al violoncelului).

Cât despre Giacomo Puccini (unul dintre principalii creatori italieni de operă), acesta a văzut lumina zilei în anul 1858. În Lucca poate fi vizitată casa sa memorială, construită în secolul XV. Ea se află pe Via di Poggia. Dacă alegeţi să îi treceţi pragul, veţi găsi aici obiecte personale ale marelui compozitor, portretele sale precum şi pianul la care se spune că ar fi compus Turandot.

* * * 

Şi înainte de a părăsi Lucca, să nu uităm să vă mai spunem ceva: pentru că părintele lui Pinocchio – Carlo Collodi – este originar din împrejurimi, la aproximativ 30 km depărtare de oraş, se află un parc de distracţii pentru copii cu tematica legată de mica păpuşa din lemn, ce apela adesea la minciuni.