Restaurată complet, Vila Minovici revine în circuitul muzeal
16 October 2018
ILUSTRATE DIN CUBA: Orga Orientală
20 October 2018

Bilet de îmbarcare spre… Simeria, iar apoi către Cuba, pentru a afla povestea Orgii Orientale…

Parcul dendrologic din Simeria cuprinde descendenţi din cei mai vechi salcâmi din ţară, aduşi din Franţa şi plantaţi aici, în a doua jumătate a secolului al XVIII lea, aşa cum ne arată un manuscris din 1860. „O vizită la aceasta uzina ştiinţifică, ce desăvârşeşte un <<magnum experimentum>> de lungă durată, este instructivă şi reconfortantă. Pepinierele recent lărgite şi perfect îngrijite sunt o chezăşie pentru perpetuarea rosturilor unui asemenea parc, care a împrospătat şi îmbogățit şi până acum grădinile noastre botanice şi parcurile publice cu specii prețioase şi îşi vor da contribuţia la întemeierea de păduri noi, valoroase şi de aici înainte.” –  observa profesorul Alexandru Borza.

 

* * *

 

Astăzi, tema emisiunii noastre este legată de orgă. Mai precis, în timpul acordat călătoriei în jurul lumii, împreună cu colegii noştri de la Radio Taino, la Ilustrate din Cuba, vă vom spune povestea Orgii Orientale, (declarată patrimoniu al naţiunii) şi considerată de mulţi ca fiind o „regină” a instrumentelor muzicale, dar şi o orchestră ambulantă.

* * *

 

Vă aşteptăm astăzi, 20 octombrie 2018, de la ora 13,15 la ora 14,00, pe Radio România Cultural şi www.radioromaniacultural.ro. dar şi pe pagina de Facebook a emisiunii – „Bilet de îmbarcare”.