SEVILLA – CATEDRALA SANTA MARIA DE LA SEDE
20 June 2020
VALENCIA – Catedrala Sfintei Maria
21 June 2020

Bilet de îmbarcare spre… Spania, unde vom vizita Valencia

… de la 13,44

Pe lângă albastrul Mării Mediterane, plaje veşnic fremătând de viaţă, parcuri şi grădini luxuriante, oraşul Valencia oferă vizitatorului alături de vechi tradiţii păstrate cu sfinţenie (legate de muzică, dans, produse alimentare ori meşteşuguri) şi un microcosmos al arhitecturii spaniole. Fapt pentru care, nu puţini sunt cei care după ce au vizitat Valencia, au declarat că aşezarea nu are rival.

* * *

Al treilea oraş ca mărime din Spania, Valencia (cu un peisaj de invidiat) se află în mijlocul uneia dintre cele mai dezvoltate regiuni agricole. Câmpiile ce înconjoară aşezarea pot ajunge la 3 – 4 recolte pe an. Portocalii şi lămâii flanchează şoselele. Orzul creşte alături de porumb. Cât despre pământ, acesta cultivat şi irigat a fost astfel considerat încă de pe vremea maurilor un teritoriu binecuvântat. Chi ar şi eroul El Cid a fost sedus de Valencia, declarând că: „Din prima zi în care am văzut acest oraş, l-am găsit pe placul meu şi mi l-am dorit şi am cerut Domnului să mă facă stăpânul său.”

* * *

Oraşul Valencia a fost întemeiat de către romani în 138 îen. cu numele de „Valentia” şi a devenit cunoscut drept aşezarea unde se retrăgeau soldaţii veterani. Stăpânit pe rând de vizigoţi şi mauri, locul a fost cucerit în 1094 de către El Cid, însă după moartea sa Valencia a ajuns din nou în mâna maurilor. A fost reintegrat definitiv în Regatul Aragonului abia în 1238.

* * *

Cunoscând o spectaculoasă dezvoltare, în secolul XV Valencia a intrat în epoca sa de aur, depăşind chiar şi Barcelona, devenind astfel principalul centru financiar al imperiului mediteranean. Şi chiar dacă pe alocuri au mai existat şi perioade când a suferit grele lovituri, Valencia a ştiut să renască, recâştigându-şi în mare parte prestigiul, când a devenit capitala noii Comunidad Valenciana, una dintre regiunile autonome ale Spaniei, în anul 1982.

* * *

Ajunşi în Valencia, vă puteţi începe turul oraşului din Plaza de la Virgen (aflată în zona veche a Valenciei). Construită în întregime din marmură, iar la mijloc cu o spectaculoasă fântână înconjurată de trei dintre cele mai emblematice clădiri ale Valenciei (Catedral de Santa Maria, Basilica de la Virgen de los Desamparados şi Palatul Generalitat), locul reprezintă un punct de atracţie pentru turişti.

Şi cum am pomenit despre Palatul Generalitat (un excelent exemplu pentru arhitectura civilă spaniolă), nu putem trece mai departe, fără a vă spune câteva cuvinte despre el. Piatra sa de temelie s-a pus în anul 1421 iar construcţia s-a întins de-a lungul a mai multor secole, clădirea fiind ridicată în stilul gotic cu intervenţii renascentiste.

Palatul Generalitat (ce găzduieşte în prezent guvernul local) este realizat din piatră, are trei etaje şi ferestre rectangulare sculptate superbe. Accesul în interior se face prin două scări exterioare. Ceea ce vă v-a captiva cu siguranţă vor fi: Sala Regilor (decorată cu portrete ale regilor din Valencia dar şi cu un altar ce înfăţişează scena răstignirii), Sala Gran Daurada (denumită astfel după tavanul său împodobit cu ornamente de aur) şi Sala Nova (cu picturi murale deosebite).

* * *

În Valencia, un loc foarte căutat de către turişti, este Plaza del Ayuntamiento (Piaţa Primăriei). Frumuseţea sa este dată de grădinile şi fântâna arteziană, dar şi de clădirile ce o înconjoară (ce aparţin în mare parte stilului arhitectural neoclasic spaniol).

La cel de-al doilea etaj al primăriei, într-un mic muzeu, puteţi găsi povestea oraşului. Din nefericire nu există nimic aici care să amintească de El Cid, cele mai multe dintre exponate datând din vremea lui Jaime I de Aragon, considerat de valencieni ca fiind adevăratul salvator al oraşului din mâinile maurilor.

* * *

La nord de Piaţa Primăriei, se găseşte Plaza del Mercado, principala piaţă agroalimentară din Valencia. Construită din cărămidă şi ţiglă, aceasta este asemuită cu o adevărată catedrală a mâncării. Clădirea-dom, are ferestre acoperite cu vitralii şi portaluri împodobite, fiind prin mărimea ei, una dintre cele mai mari pieţe din Europa.

* * *

În Valencia, cei ce iubesc istoria şi apreciază trecutul, trebuie să îşi rezerve neapărat timp pentru a ajunge în Cartierul El Carmen, cu clădirile sale de culoare mierii şi cu alei strâmte. Zona a cunoscut de-a lungul vremii o veritabilă renaştere, în prezent fiind locul cel mai căutat pentru amatorii de ieşiri. Ceea ce vă v-a frapa cu adevărat, sunt grupurile de tineri şi barurile animate, aflate în contrast cu vechile poduri de piatră ale oraşului şi cu porţile sale antice.

* * *

Peste drum de Plaza del Mercado, este La Lonja de la Seda (o capodoperă în stil gotic înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO). Aceasta reprezintă vechea bursă şi este de fapt un grup de clădiri ce au fost ridicate între secolele al XV-lea – al XVI-lea, ca o necesitate pentru comerţul aflat în creştere la acel moment. În prezent, aici încă se mai practică un schimb comercial major, care se ocupă în principal de produsele agricole. Totodată, Lonja mai este şi sediul Academiei Culturale din Valencia. Ca atare, aceasta serveşte ca loc de întâlnire pentru numeroasele expoziţii şi alte activităţi culturale.

* * *

În spatele Lonjei, un labirint de străzi şi pieţe înguste conduc la Plaza de la Reina, unde poate fi admirată catedrala, ridicată pe locul unui fost templu roman închinat Zeiţei Diana (ce la rândul lui a devenit moschee în vremea maurilor). Începută în secolul XIII, construcţia acestui templu gotic a continuat până în secolul XVIII.

Obiectivul turistic principal al catedralei este clopotniţa, din secolul al XV-lea, numită Miguelete. Din vârful său se poate admira o frumoasă panoramă a Valenciei. De asemenea, în catedrală există şi o cupă de agat roşu, despre care se spune că ar fi Sfântul Graal.

Poarta Apostolilor din catedrală, un portal sculptat de secol al XIV-lea, dă în Plaza de la Virgen (despre care am mai amintit). Revenim însă aici, pentru a vă spune că la această intrare antică, se adună o dată pe săptămână (în fiecare zi de joi, de aproape 1.000 de ani) Tribunalul Apei din Valencia, una dintre cele mai curioase şi mai vechi instituţii din lume.

* * *

Există opt judecători care prezidează, fiecare fiind îmbrăcat în negru şi fiecare reprezentând unul din marile canale de irigaţie ale regiunii (este vorba de cele peste 900 de hectare de pământ cultivat care înconjoară Valencia). Toate problemele ridicate de acest sistem de canale sunt aduse în faţa Tribunalului Apei. De exemplu, fiecărui fermier i se spune în ce zi şi cât timp are dreptul să-şi irige terenurile. Dacă unul dintre aceştia încalcă decizia (din neglijenţă sau rea credinţă), este adus în faţa tribunalului, fiindu-i impusă o amendă pe măsură.

* * *

Şi încă un detaliu ce merită a fi menţionat, specific Valenciei, ar fi acela că pe pereţii fiecărei clădiri din centru, veţi găsi mici plăcuţe care garantează că structura este asigurată în caz de incendiu. Aceasta deoarece Valencia este considerat a fi oraşul cu cele mai explozive fiesta din Spania, numite „Las fallas”, ce se desfăşoară pe 19 martie (de ziua Sfântului Iosif – protector al tâmplarilor).

Cu trecerea anilor, evenimentul s-a transformat într-un festival de interes turistic internaţional, care durează cinci zile. Elementul de bază constă în construirea unor figuri şi compoziţii alegorice din lemn, cu un caracter satiric, inspirate din teme de actualitate, care sunt puse în centrele cartierelor. Ele se ard în ultima noapte a festivalului.

* * *

Înainte de a pleca din Valencia, dacă v-a mai rămas ceva timp, alegeţi să faceţi o plimbare pentru a cunoaşte portul (unde pot fi admirate o mulţime de yachturi de lux) şi plajele oraşului, acestea din urmă bucurându-se toate de distincţia „Steagul Albastru” (o certificare valabilă la nivel mondial ce se acordă anual, în urma analizei calităţii apei şi plajei).