Fizicianul Cristian Presură va primi Medalia de Onoare a Societății de Științe Matematice din România
14 November 2018
Cititul și realitatea augmentată la un loc, o experiență în premieră pentru vizitatorii Târgului Gaudeamus
14 November 2018

Buletin Cosmic

  • Lansarea Electron

Dacă Noua Zeelandă intra la începutul anului în clubul select al țărilor de pe teritoriul cărora a fost lansat un satelit orbital, compania americană Rocket Lab a lansat duminică dimineața o nouă rachetă Electron care a plasat pe orbită 6 sateliți. A fost a treia lansare Electron și prima considerată operațională, după două teste. Primul test, din 2017, a lansat o încărcătură în spațiu, dar din cauza unei defecțiuni, aceasta nu a ajuns pe orbită. Racheta Electron poate lansa maximum 225 de kilograme pe orbita terestră joasă (500 km), prima treaptă este propulsată de 9 motoare Rutherford (cu kerosen și oxigen lichid) iar a doua treaptă are un singur motor Rutherford. Următoarea lansare Electron este programată pentru decembrie, dar reprogramarea lansării pentru 2019 nu ar surprinde pe nimeni.

  • HTV-7

Nava cargo japoneză HTV-7, lansată de o rachetă H-IIB de la centrul spațial de la Tanegashima în 23 septembrie, s-a desprins miercurea trecută de modulul american Harmony, după ce a transportat peste 6 tone de echipamente și provizii pe Stația Spațială Internațională.

Nava niponă HTV reprezintă una dintre modalitățile de aprovizionare ale avanpostului orbital (alături de Progress, Dragon și Cygnus) și în prezent are cea mai mare capacitate de transport spre ISS.

HTV-7  nu a revenit în atmosferă decât sâmbătă, până atunci ea efectuând o serie de experimente pe orbită, departe de stația spațială. Pentru că HTV nu este proiectată să supraviețuiască revenirii prin atmosferă, inginerii japonezi au proiectat în premieră pentru această misiune o capsulă de mici dimensiuni care a fost eliberată din HTV înainte de contactul cu atmosfera și urmează a fost recuperată de un vas al marinei nipone. Capsula va putea transporta maximum 20 de kilograme de pe ISS pe Pământ și deocamdată este doar un experiment care se speră să devină o parte integrantă a viitoarelor misiuni HTV. În prezent, doar două vehicule pot transporta încărcături de pe orbită spre Pământ: capsula Soyuz (doar încărcături de mici dimensiuni pentru că echipajul ocupă majoritatea spațiului disponibil) și Dragon (care poate aduce la sol peste 3 tone de cargo). Următorul vehicul HTV va fi lansat spre Stația Spațială Internațională anul viitor.

  • Modulul de serviciu Orion

Agenția spațială europeană (ESA) a renunțat să mai construiască vehicule ATV folosite în trecut pentru aprovizionarea Stației Spațiale Internaționale pentru a se putea concentra pe dezvoltarea modulului de serviciu a capsulei Orion (denumit European Service Module – ESM). Săptămana trecută, primul astfel de modul de serviciu construit de ESA a ajuns în SUA, la Centrul Spațial Kennedy, gata pentru a fi conectat cu un inel adaptor, care in cele din urmă va fi conectat cu capsula Orion, pentru prima misiune SLS din (deocamdată iunie) 2020, o primă misiune fără echipaj a noii rachete americane. Lung de 4 metri și cu un diametru de 4.1 metri, ESM va asigura viitoarelor echipaje de la bord propulsie (folosind câte 1 motor second-hand OMS AJ-10-190, moștenit de la naveta spațială), electricitate (prin panouri solare), apă (240 kg) și oxigen (90 kg).

  • India și Venus

India a anunțat că pregătește o sondă care va fi lansată spre Venus în 2023. În prezent, din 2013 există o sondă indiană pe orbita lui Marte, care are la bord 15 kilograme de instrumente științifice, însă viitoare misiune spre Venus va putea transporta o masă de aproape 10 ori mai mare. După Lună și Marte, ar fi a treia tentativă indiandă de a lansa o sondă interplanetară. Anul viitor în ianuarie sau februarie, India plănuiește o nouă misiune spre Lună, ce va conține un lander și un rover care se va deplasa pe suprafața selenară. În această vară, oficiali ai guvernului indian au promis că până în 2022 vor lansa prima misiune orbitală cu astronauți la bord.

  • Lansări: joi SpaceX, NG, vineri Progress

În această săptămână sunt programate câteva lansări interesante: joi o rachetă Falcon 9 va decola de pe rampa LC-39A din Florida, pentru lansarea unui satelit din Qatar pe orbită geostaționară. Prima treaptă a rachetei se află la cea de-a doua lansare (prima fiind în iulie) și urmează să fie recuperată pe barja OCISLY din Atlantic. Tot miercuri va avea loc a 11-a lansare a unei capsule Cygnus cu provizii spre Stația Spațială Internațională. La câteva ore distanță, din Rusia, va fi lansată o nouă navă cargo Progress, cu aceeași misiune spre ISS.

Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și coordonată de Mihaela Ghiță